Binnenland Bewaar

AEX opent met kleine winst

AEX opent met kleine winst
┬ę ANP

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag iets hoger geopend, net als de andere beurzen in Europa.

Beleggers blijven wel wat voorzichtig na de onrust van de afgelopen dagen, die met name werd veroorzaakt door de reeks affaires waarin de Amerikaanse president Donald Trump is verwikkeld.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 525,17 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 784,43 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,4 procent.

In de AEX was biotechnoloog Galapagos de sterkste stijger met een plus van 2,1 procent. Staalconcern ArcelorMittal was in trek met een winst van 1,3 procent. Uitzender Randstad stond onderin de hoofdindex met een min van 0,8 procent.

In de MidKap was Air France-KLM met afstand de grootste stijger met een winst van 3,3 procent. Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis deed het goed bij de middelgrote fondsen met een plus van 2 procent.

Kredietwaardigheid
Roestvrijstaalproducent Aperam ging 1,3 procent vooruit in de MidKap, na een verhoging van de kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar S&P. Chemicali├źndistributeur IMCD (plus 1,1 procent) neemt de activiteiten van het Amerikaanse Bossco Industries op het gebied van distributie van speciaalchemieproducten over. Er werd geen overnamebedrag genoemd.
Bij de kleinere fondsen op het Damrak kelderde stamcelbedrijf Esperite ruim 28 procent, zonder duidelijk aanwijsbare redenen.

In Parijs verloor Euronext 0,2 procent. De exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon boekte afgelopen kwartaal een vrijwel stabiele omzet, ondanks lagere handelsvolumes. De nettowinst daalde.

De euro noteerde 1,1142 dollar, tegen 1,1123 dollar bij het slot in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,9 procent hoger op 49,80 dollar en Brent steeg 0,8 procent tot 52,93 dollar.