Binnenland Bewaar

Aangehouden advocaat Michiel Pestman: 'Dit krijgt nog een staartje'

Aangehouden advocaat Michiel Pestman: 'Dit krijgt nog een staartje'
© ANP

De Amsterdamse advocaat Michiel Pestman werd, net als zijn client Jerry Afrityie en GroenLinks raadslid Simion Blom, aangehouden tijdens de Pietendemonstratie in Rotterdam. "Ik deed gewoon mijn werk."

Pestman noemt het optreden van de politie 'schandalig'. "Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodgeval was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging," zegt hij tegen NOS

De agenten sloten zo'n tachtig demonstranten in, maar wisten volgens Pestman vervolgens geen raad met de situatie. Toen Pestman de ingesloten activisten uitleg gaf over hun situatie mocht ook hij niet meer teruglopen. Tegen NOS zegt hij: "Ik ben aangehouden terwijl ik mijn werk als advocaat deed. Ik heb nog met mijn papiertje gewapperd. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af." 

Een schikking van 150 euro heeft de advocaat geweigerd. Ook is hij niet te spreken over de manier waarop zijn client Jerry Afriyie staande is gehouden. "Hij stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoe gesleept. Dat is evident volstrekt ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin. "De kern is dat je niet zomaar mensen mag oppakken, omdat je denkt dat ze gevaarlijk zijn", vervolgt Pestman. "Een demonstratie mag je niet zomaar verhinderen. Daar moeten goede redenen voor zijn, maar die waren er helemaal niet."

Pestman zegt contact te hebben gehad met de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam. Volgens hem zijn ook zij verontrust over de gang van zaken.