Binnenland Bewaar

Aandelenprijs ASR en Basic-Fit bekend voor beursgang

Archieffoto van de beurs in Amsterdam.
Archieffoto van de beurs in Amsterdam. © ANP

De aandelen ASR worden vrijdag voor 19,50 euro per stuk in de markt gezet. De totale waardering van ASR bedraagt daarmee ruim 2,9 miljard euro. Vrijdag gaan zowel ASR als Basic-Fit naar de beurs. Aandelen van deze fitnessketen kosten 15 euro per per stuk.

De ASR-prijs kmt uit in het midden van de eerder aangegeven bandbreedte van 19 tot 20 euro per aandeel. De totale waardering is minder dan de 3,6 miljard euro die de Staat in 2008 voor de verzekeraar heeft betaald. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de overheid een verlies gaat lijden. Dat is afhankelijk van hoe de aandelenkoers zich de komende tijd ontwikkelt.

De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. De totale waarde van de nu aangeboden aandelen komt, inclusief een zogenoemde overtoewijzingsoptie, uit op bijna 1,2 miljard euro.

Basic-Fit

De prijs per aandeel geeft Basic-Fit een marktkapitalisatie van 820 miljoen euro en een zogenoemde ondernemingswaarde van 994 miljoen euro.
Het totale aanbod aan aandelen in de beursgang is 26,7 miljoen stuks, goed voor een belang van een kleine 49 procent exclusief een zogenoemde overtoewijzingsoptie en een waarde van 400 miljoen euro.

Basic-Fit gebruikt de opbrengst van de beursgang om schulden af te lossen. Ook sommige van de huidige aandeelhouders bieden stukken aan, maar dat geldt niet voor topman René Moos. Die is van plan ook op de lange termijn een aanzienlijk belang aan te houden.