Binnenland Bewaar

900 Instagram-accounts offline om illegaal vuurwerk

Dit type vuurwerk is verkrijgbaar in veel Europese landen, maar verboden in Nederland.
Dit type vuurwerk is verkrijgbaar in veel Europese landen, maar verboden in Nederland. © ANP

De politie is begonnen de koop en verkoop van illegaal zwaar vuurwerk via Instagram tegen te gaan.

Door onderzoek op internet is het de politie gelukt om zo'n 900 accounts te achterhalen waarop handel in illegaal vuurwerk zichtbaar is. Instagram haalt deze profielen de komende dagen offline.

De accounts waarop illegaal vuurwerk werd verhandeld, werden gevolgd door undercover Instagram-accounts van de politie, zegt een woordvoerder van de Politie Oost-Nederland, zodat de politie hun activiteit in de gaten kon houden. 

Niet anoniem
Wie er achter de illegale vuurwerk accounts zitten, is nog niet bekend. Vooralsnog is er nog niemand opgepakt. Het staat nog niet bij elk account vast dat er daadwerkelijk in vuurwerk werd gehandeld.

Door samenwerking met hogeschool Windesheim en het landelijke Project Oorworm kwamen de 900 accounts op Instagram in beeld. De politie wil met de actie duidelijk maken dat het internet helemaal geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen.

De politie wil op deze manier de handel in illegaal vuurwerk op Instagram tegen gaan en zo voorkomen dat er grote hoeveelheden vuurwerk in slaapkamers of schuren terechtkomen.