Binnenland Bewaar

22-jarige Hoofddorper opgepakt voor DDoS-aanvallen

De aanhoudingen zijn onderdeel van de internationale operatie 'Power Off'
De aanhoudingen zijn onderdeel van de internationale operatie 'Power Off' © ANP

Bij een inval in een woning in Hoofddorp is dinsdag een 22-jarige man aangehouden door het  Cybercrimeteam van de politie Noord-Holland.

De Hoofddorper wordt ervan verdacht meerdere zogeheten DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd op bedrijven en instellingen. Hierdoor waren websites, mailboxen en/of webapplicaties van deze bedrijven slecht of helemaal niet bereikbaar. Dit leidde tot financiële schade. 

De wordt verdacht van een aanval op een hostingbedrijf waar 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten waren gehuisvest. Die websites werden door de aanval onbereikbaar.

Webstresser
Volgens de politie zijn er zeker nog twaalf andere mensen in Noord-Holland die om dezelfde reden een bezoek kunnen verwachten. Alle dertien verdachten hebben gebruik gemaakt van de website webstresser.org.

De website webstresser werd vorige maand opgerold. Het was de grootste aanbieder van DDoS-aanvallen ter wereld. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor klanten of bezoekers door een grote hoeveelheid verkeer naar de servers te sturen.

De opsporingsdiensten kwamen Webstresser.org op het spoor door informatie van de National Crime Agency uit Groot-Brittannië.

De infrastructuur van de website bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelen worden achterhaald. 

Power Off
Het is niet bekend hoeveel Nederlandse gebruikers van Webstresser in totaal al zijn aangehouden. De aanhouding is onderdeel van de internationale actie 'Operation Power Off'.

Op DDoS-aanvallen en vergelijkbare misdrijven staan straffen van maximaal twee jaar.

Lees ook: Site Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval