Binnenland Bewaar

20.000 mensen bij herdenking op de Dam

Drukte bij de herdenking op de Dam.
Drukte bij de herdenking op de Dam. © ANP

Naar de dodenherdenking op de Dam zijn maandagavond meer dan 20.000 belangstellenden gekomen. Dat meldde het Nationaal Comité 4 en 5 mei na afloop van de herdenking, waarbij traditioneel kransen werden gelegd bij het Nationaal Monument.

Dit jaar heeft het comité de teksten bij de kransen aangepast, zodat duidelijker is wat de verschillende groepen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Voor het eerst is ook stilgestaan bij degenen die tijdens de bevrijding om het leven zijn gekomen.

Bij het Homomonument stond minister Jet Bussemaker van Onderwijs stil bij de rol van de lesbische verzetsstrijdster Frieda Belinfante. Belinfante smeedde in 1942 met drie mannen plannen voor een aanslag op het bevolkingsregister. Aan de aanslag zelf deed ze niet mee: dat werd gezien als mannenwerk. Bussemaker: 'De rol van moedige homo's en lesbiënnes en de rol van vrouwen in het verzet krijgt pas de laatste jaren de aandacht die hij verdient. En we hebben ook die bijzondere verhalen nodig.'