Binnenland Bewaar

18.000 gewonden door sneeuw en gladheid

Fietsers bij Muiderpoort gleden uit door het gladde wegdek op 20 januari 2011. Foto Dingena Mol
Fietsers bij Muiderpoort gleden uit door het gladde wegdek op 20 januari 2011. Foto Dingena Mol © UNKNOWN

In de sneeuwperiode van deze winter zijn 18.000 mensen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis behandeld, nadat ze lopend of met de fiets of bromfiets waren uitgegleden. Van die slachtoffers moest 14 procent in het ziekenhuis blijven. Dat maakte de Stichting Consument en Veiligheid woensdag bekend.

Volgens de stichting bedragen de medische kosten van de behandelingen ongeveer 50 miljoen euro. De kosten van arbeidsverzuim zijn geraamd op circa 36 miljoen.

Bijna de helft van de slachtoffers was 55 jaar of ouder en een op de acht ouder dan 75 jaar. Van alle slachtoffers heeft meer dan 60 procent een fractuur opgelopen, van wie een kwart aan de pols. De meeste slachtoffers zijn uitgegleden (86 procent). Een op de zes is met fiets of bromfiets onderuitgegaan.

Ongeveer 70 procent van de ongevallen gebeurde op de openbare weg, vooral op de stoep of het trottoir. Bijna 15 procent gleed uit rond het eigen huis of in de tuin.

Volgens Consument en Veiligheid zijn fietsers en bromfietsers voorzichtiger geworden in vergelijking met de sneeuwperiode in de winter van 2009/2010. Gemeenten en provincies hebben er meer werk van gemaakt rijwegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden, zegt de stichting. (ANP)