Binnenland Bewaar

10 platenhoezen van buitenlandse artiesten met Amsterdam als decor

10 platenhoezen van buitenlandse artiesten met Amsterdam als decor
© Al Stewart

Buitenlandse artiesten houden van Amsterdam. Wij verzamelden de 10 opmerkelijkste platenhoezen met de hoofdstad als decor.1. José James: Yesterday I had the blues
Vanaf vandaag verkrijgbaar: het nieuwe album van José James, waarop hij werk zingt dat we vooral kennen van Billie Holiday. Geen idee wat dat met Amsterdam te maken heeft, maar de Amerikaanse zanger staat er op de hoes uitermate cool bij op een grachtenbrug. Klassieke Blue Note-vormgeving.

2. Buck Owens: Amsterdam
Photoshop bestond nog lang niet in 1970, schaar en lijm waren er al wel. En dus werd voor de hoes van Buck Owens' single Amsterdam een uitgeknipt portretje van de Amerikaanse country­zanger op een foto van Amsterdamse geveltjes geplakt. Amsterdam was Owens' enige hit in Nederland.

3. Dave Brubeck: Brubeck in Amsterdam
Veel Amerikaanse jazzgrootheden traden in de jaren vijftig en zestig op in het Concertgebouw, maar alleen Dave Brubeck bracht zijn optreden aldaar op plaat uit. Take five, Brubecks bekendste nummer, ontbreekt op deze elpee uit 1962 met fraaie getekende hoes.

4. James Last: Tulpen uit Amsterdam
Nog meer knip-en-plakwerk: James Last bij de Westertoren. De Duitse orkestleider nam voor de Nederlandse markt in de jaren zeventig diverse elpees op met klompenrepertoire. Op Tulpen uit Amsterdam komt - vanzelfsprekend in potpourrivorm: hét kenmerk van de James Last Sound - het nodige Jordaanrepertoire voorbij.

5. The Rolling Stones: Stripped
Wat deze hoes met Amsterdam te maken heeft? Het is de kleedkamer van Paradiso waar de Stones op deze foto van Anton Corbijn poseren. Bijna niet meer te geloven, maar in de zomer van 1995 trad de groep twee avonden op in Paradiso. Overigens werden maar twee nummers van dit livealbum opgenomen in Amsterdam.

6. The Beach Boys: Holland
In 1972 verbleven The Beach Boys een paar maanden in Nederland. Het leidde tot Holland, volgens veel liefhebbers één van hun mooiste albums. De plaat werd opgenomen in Baambrugge. De hoesfoto werd in Amsterdam gemaakt op de Kromme Waal. Dat schip ligt er nog altijd.

7. George Coleman: Amsterdam after dark
Het is een verder geheel Amerikaanse aangelegenheid, dit in New York opgenomen jazzalbum uit 1979, maar behalve de standard Autumn in New York staat er ook het door George Coleman geschreven Amsterdam after dark op. En dus poseert hij met saxofoon op de grachten.

8. Justin Nozuka: You I wind land and sea
Justin wie? Oké, zo bekend als zijn aangetrouwde oom Kevin Bacon is hij niet, maar de Amerikaans-Canadese Justin Nozuka doet het binnen het singer-songwriterswereldje best lekker. Op de hoes van zijn album You I wind land and sea poseert hij te midden van winkelend publiek in de Kalverstraat.

9. Al Stewart: Amsterdam
Al Stewart kennen we van de jarenzeventighit Year of the cat. Eerder, in 1972, bracht hij Amsterdam uit, een single met op de hoes een foto van de Dam. Het folky nummer, dat volledig flopte, heeft overigens niets van doen met Jacques Brels klassieke Amsterdam, dat onder veel anderen door David Bowie werd gecoverd.

10. Joe Bonamassa en Beth Hart: Live in Amsterdam
Een paar weken geleden nog trad hij er vijf avonden op. "Bij Carré denk ik meteen als ik er binnenstap: hèhè, weer thuis," zei de Amerikaanse bluesgitarist Joe Bonamassa in deze krant. Ook het vorig jaar verschenen Live in Amsterdam nam Bonamassa op in zijn home away from home. Op de hoes staat, behalve hijzelf en zangeres Beth Hart, maar weer eens een rijtje grachtengordelgevels.