Amsterdam Bewaar

Hoofdcommissaris: zorgen over toenemend wapengebruik

Hoofdcommissaris: zorgen over toenemend wapengebruik
© ANP

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg maakt zich zorgen over het wapengebruik tijdens de nieuwjaarsnacht in Amsterdam. 

Er waren in totaal negen schietincidenten. Bij twee incidenten, een woninginbraak en een steekpartij, heeft de politie zelf geschoten.

"De toename van wapens, wat we ook in de aanloop naar Oud en Nieuw zagen in de vele overvallen en plofkraken, baart mij zorgen," zei hij tegen AT5. "En ook in de Oudejaarsnacht zijn verschillende keren wapens gebruikt."

Aalbersberg volgde de jaarwisseling vanuit de meldkamer van de politie en keek om middernacht naar bewakingsbeelden van de Dam. Volgens hem was het een nacht met veel incidenten. "De Dam stond helemaal vol met mensen. Maar dan zie je ook dat hele zware vuurwerk ertussen en dan is het bijzonder dat er niemand op een brancard uit hoeft."

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen wees ook al op het toenemende geweld tijdens de jaarwisseling. Volgens hem is het aantal politiemensen dat geconfronteerd werd met geweld toegenomen van 27 naar 59. Hij noemt dat 'onbegrijpelijk'.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.