live

Kabinet Rutte III beëdigd door de koning

Ruim zeven maanden na de verkiezingen stond er vandaag eindelijk een nieuw kabinet op het bordes bij de koning. Volg hier alles over Rutte III.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Sigrid Kaag naar Buitenlandse Zaken'

  Topdiplomate Sigrid Kaag wordt namens D66 de tweede minister van Buitenlandse Zaken, weet RTL Nieuws. Ze gaat dat ministerie delen met VVD’er Halbe Zijlstra. Over wie wat gaan doen wordt nog overlegd, melden bronnen aan de zender.

  Kaag (55) werkt al sinds 1994 voor de Verenigde Naties en is voor die organisatie nu speciaal coördinator in Libanon. Eerder leidde ze missies die Syrië moesten ontdoen van chemische wapens.

 2. Alle bewindslieden van VVD bekend

  Alle bewindslieden die voor de VVD in het kabinet gaan zitten, zijn bekend.

  De Haagse wethouder Bruno Bruins komt op Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen gaat Infrastructuur en Milieu leiden.

  Ingewijden bevestigen ook de drie staatssecretarissen van de liberalen. Barbara Visser gaat naar Defensie, Tamara van Ark naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Mark Harbers zal zich op Veiligheid en Justitie met Immigratie gaan bezighouden.

  De VVD levert inclusief premier Mark Rutte zes ministers. Eerder was al naar buiten gekomen dat Halbe Zijlstra is voorgedragen voor Buitenlandse Zaken en dat Eric Wiebes minister van Economische Zaken en Klimaat gaat worden. Sander Dekker gaat zich als minister op Veiligheid en Justitie bezighouden met de politie.

 3. De rol van Hennis

  De val van Defensie-minister Jeanine Hennis heeft voor een doorbraak gezorgd in de vastzittende formatie van het derde kabinet-Rutte. Omdat drie partijen exact dezelfde ministeries wilden, zat de formatie lange tijd muurvast. Dat bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.

 4. 'Staatssecretarissen bekend'

  Volgens RTL Nieuws worden Tweede Kamerleden Mark Harbers, Tamara van Ark en Barbara Visser (VVD) en Mona Keijzer en Raymond Knops (CDA) staatssecretaris in Rutte III.

  D66 kiest de Kamerleden Kees Verhoeven en Vera Bergkamp. ChristenUnie zou nog twijfelen tussen het Kamerlid Joël Voordewind en het oud-Kamerlid Ed Anker.

 5. Ank Bijleveld op Defensie

  Ank Bijleveld-Schouten is door het CDA gevraagd om de nieuwe minister van Defensie te worden. Zij is nu Commissaris van de Koning in Overijssel.

  Ank Bijleveld was in het kabinet Balkenende-4 al eens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

  Hier nog niet genoemd, maar ook een naam die bekend lijkt: Wouter Koolmees (D66) op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 6. 'Arie Slob minister van Onderwijs'

  Arie Slob lijkt de tweede ChristenUnie-minister te worden in het kabinet Rutte III. Eerder werd duidelijk dat formatieonderhandelaar Carola Schouten vice-premier wordt en het departement Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio op zich neemt.

  Volgens NRC krijgt oud-partijleider Slob de leiding over het departement over het departement, dat twee ministers krijgt. Slob neemt volgens NRC het primair en voortgezet onderwijs onder zijn hoede en gaat straks ook over het mediabeleid.

  De ChristenUnie mag voor Rutte III ook nog een staatssecretaris leveren. Wie dat wordt en voor welk ministerie moet nog blijken.

 7. 'CDA'er Grapperhaus op Justitie'

  Het huidige ministerie van Veiligheid en Justitie met één minister wordt Justitie en Veiligheid met twee ministers. Volgens onbevestigde berichten zou Justitie op het nieuwe departement naar CDA'er Ferdinand Grapperhaus gaan.

 8. 'Dekker minister van Justitie'

  VVD'er Sander Dekker wordt minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte III en Carola Schouten van de ChristenUnie krijgt haar eigen ministerie van Landbouw. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen.

  ChristenUnie zou per se een eigen ministerie met een eigen begroting hebben gewild. Het aantal ministeries wordt nu uitgebreid van elf naar twaalf. Gisteren kwam al naar buiten dat Schouten vice-premier wordt in Rutte III.

 9. Ollongren wordt vicepremier Rutte III

  Vanuit Amsterdam wordt Kajsa Ollongren naar voren geschoven als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet Rutte III. Dat werd dinsdagavond duidelijk.

  De Amsterdamse fractievoorzitters hadden al te horen gekregen dat Ollongren niet beschikbaar was als waarnemend burgemeester van Amsterdam. Dat kwam naar voren tijdens hun gesprekken met commissaris van de koning Johan Remkes.

  Ollongren is momenteel de plaatsvervangend burgemeester, sinds het overlijden van burgemeester Van der Laan. Lang hield de D66-wethouder in het midden of zij een Haagse carrière ambieerde.

  Lees ook: Ollongren wordt vicepremier in Rutte-III

 10. Schouten vicepremier

  ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wordt vicepremier in het kabinet Rutte III. Dat bevestigen ingewijden. Daarmee zijn twee van de drie vicepremiers bekend. Namens het CDA wordt dat de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge. De Jonge wordt tevens een van de twee ministers voor Volksgezondheid. In die functie moet hij zich onder andere met ouderenzorg.

 11. De complexe puzzel van Mark Rutte

  Het is een ware uitdaging, de verdeling van de ministersposten voor Rutte III. Want met een goed ministerie kun je scoren, zo weten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

  Mark Rutte moet een legpuzzel voltooien waar iedereen zich in kan vinden. Met vier partijen aan tafel is dat geen sinecure. Lees de uitleg: de complexe puzzel van Rutte.

 12. Wat gebeurt er deze week?

  De komende week dragen de regeringspartijen in wording zelf een lijstje met namen aan. De personen op die lijstjes worden eerst grondig gecheckt. Door de veiligheidsdienst AIVD. Door justitie. Door de fiscus. Als blijkt dat iemand deugt, dan mag hij of zij vanaf eind deze week langskomen bij de premier.

  De formateur verwacht over anderhalve week zijn kabinet klaar te hebben. De bewindslieden kunnen op 26 oktober bij de koning op het bordes staan, zei hij donderdag. Rutte sprak wel over 'een planning in potlood'.

  De namen van mogelijke kandidaten voor de ministers- en staatssecretarisposten gonzen momenteel door Den Haag. Veel oude vertrouwelingen van Rutte zijn niet meer beschikbaar, dus is het vooral de beurt aan talenten uit de fracties van de coalitiepartijen om zichzelf te bewijzen.

  Lees verder: Deze namen worden genoemd voor Rutte-III

 13. 'Zijlstra krijgt Buitenlandse Zaken'

  Halbe Zijlstra volgt in het nieuwe kabinet Bert Koenders op als minister van Buitenlandse Zaken. Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat meldt De Telegraaf.

  Wiebes was in het nu demissionaire kabinet staatssecretaris van Financiën, Zijlstra staat aan het hoofd van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

 14. 'CDA'er Hoekstra op Financiën'

  CDA-senator Wopke Hoekstra (42) wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij is de topkandidaat van de christendemocraten, meldt het FD op basis van ingewijden.

  Hoekstra kwam in 2011 in de Eerste Kamer en was ook de hoofdauteur van het CDA-verkiezingsprogramma. Hij geldt al langer als het grootste talent van de partij en zal, nu partijleider Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer blijft, vermoedelijk ook een van de drie vicepremiers zijn, aldus het FD.

 15. Lees terug: het regeerakkoord

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteerden dinsdagmiddag 10 oktober onder het motto 'vertrouwen in de toekomst' hun regeerakkoord. Dit zijn de belangrijkste punten.

  We hebben ook de voor Amsterdam belangrijkste punten op een rij gezet, en lees ook de analyse: nieuwe regering laat Amsterdam in de kou staan.