Binnenland Bewaar

'Vermoeden mishandeling van kinderen vaker melden'

'Vermoeden mishandeling van kinderen vaker melden'
© Thinkstock

Huisartsen die kindermishandeling vermoeden, moeten hun zorgen vaker melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dat zei Jan-Dirk Sprokkereef, vicevoorzitter Jeugdzorg Nederland, vanavond in Nieuwsuur.

Volgens de actualiteitenrubriek, die zich baseert op het jaarverslag van het AMK over 2013, hebben ongeveer 20.000 meldingen tot een onderzoek geleid naar de situatie in een gezin. Slechts 1,6 procent van de meldingen kwam van huisartsen. 'En dat is te weinig', zei Sprokkereef.

Meerdere instanties, instellingen en gemeenten deden de afgelopen jaren al een soortgelijke oproep. De vicevoorzitter denkt dat huisartsen het moeilijk vinden om kindermishandeling aan te kaarten vanwege het beroepsgeheim en een mogelijke verstoring van de band tussen ouders en de arts. 'Die gaat dan wensdenken. Moeder is verslaafd geweest of het gezin is net uit de schulden' en dan lijkt een melding misschien extra belastend.

Vorig jaar werd in totaal ruim 65.000 keer naar het AMK gebeld. Zo'n 20.000 telefoontjes leidden tot een onderzoek. 'Er zijn nieuwe regels in het leven geroepen om het de huisartsen makkelijker te maken te melden, maar blijkbaar wordt die ruimte toch niet zo ervaren', aldus Sprokkereef.