Binnenland Bewaar

'Veiligheidsscan jongeren na jeugdzorg'

'Veiligheidsscan jongeren na jeugdzorg'
© ANP

Jeugdzorginstellingen zouden verplicht moeten worden een 'veiligheidsscan' te maken van de leef- en thuissituatie van kinderen voordat ze op 18-jarige leeftijd de jeugdzorg verlaten. Het gaat dan in het bijzonder om verstandelijk beperkte jong volwassenen. Daarvoor pleit kinderombudsman Marc Dullaert zondagavond in het programma KRO Brandpunt.

De ombudsman zegt dit naar aanleiding van de dood van een een verstandelijk beperkt meisje in Groningen, dat uit jeugdzorg thuiskwam in een situatie die door de actualiteitenrubriek wordt omschreven als ongeschikt voor dat meisje. Die omstandigheden zouden in juli vorig jaar hebben geleid tot de moord op het meisje. Volgens Brandpunt was in de jaren voor de dood van het meisje in zorgplannen regelmatig gewaarschuwd voor de gevaarlijke thuissituatie die haar wachtte.

Haar stiefvader is aangehouden op verdenking van moord. Ook haar moeder is gearresteerd, verdacht van medeplichtigheid. Het meisje zou regelmatig zijn mishandeld met honkbalknuppels en riemen. Op de avond van 20 juli 2013 werd zij dood aangetroffen.

Thuissituatie
In de Brandpuntuitzending wordt gesteld dat talrijke instanties in op de hoogte waren van de bedreigende thuissituatie. Zo werd in december 2010 in een onderzoek van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling aanbevolen dat 'betrokken instanties de risico's op gevaar voor de kinderen afwegen en zo nodig ingrijpen'.

Kinderombudsman Dullaert wil voortaan verplicht onderzoek naar de veiligheidssituatie van jeugdzorgverlaters. 'Als dat hier zou zijn gebeurd, met een labiele moeder en een zedendelinquent als stiefvader, dan hadden alle alarmen op rood gestaan en was dit nooit gebeurd.'