Binnenland Bewaar

'Twee nepmummies in Vaticaanse Musea'

Twee van de mummies in de Vaticaanse Musea blijken nep
Twee van de mummies in de Vaticaanse Musea blijken nep © Vaticaanse Musea

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat twee mummies in de Vaticaanse Musea nep zijn. Met behulp van CT-scans, röntgenstraling en DNA-testen kwamen onderzoekers erachter dat alleen het verband daadwerkelijk uit de Egyptische oudheid dateert. De inhoud bestaat uit een mengeling van menselijke resten uit de Middeleeuwen.

Het gaat om twee kleine mummies, waarvan gedacht werd dat ze bestonden uit de resten van een kind of een dier. De beschilderde linnen bekleding bleek ook niet authentiek: onderzoekers ontdekten een gelige hars die vooral in het negentiende-eeuwse Europa werd gebruikt om antieke voorwerpen van een beschermlaag te voorzien.

Toch is de ontdekking ook waardevol: 'Deze mummies zijn belangrijk bewijs voor het fenomeen van vervalsingen die verzamelaars en zelfs geleerden voor de gek wisten te houden', zei Alessia Amenta, Egyptoloog en conservator bij de Vaticaanse Musea tegen Britse krant The Telegraph.

Waarschijnlijk zijn de nepmummies het product van de 'mummie gekte' die halverwege de negentiende eeuw door Europa woedde. Oud-Egyptische voorwerpen waren toen erg in de mode, waardoor er veel namaak in omloop was.