Binnenland Bewaar

'Stem Syrische vrouw moet gehoord worden'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken © ANP

De stem van de Syrische vrouwen moet gehoord worden. Daarom organiseren Nederland en de VN-vrouwenorganisatie zondag en maandag in het Zwitserse Genève een bijeenkomst waar vijftig Syrische vrouwen een gezamenlijke visie zullen ontwikkelen op de toekomst van hun land.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken onderstreept het belang van hun inbreng. 'Wij willen luisteren naar de visie van Syrische vrouwen op de toekomst van hun land. Vrouwen zijn niet alleen disproportioneel slachtoffer van het conflict, maar ook een essentieel onderdeel van de oplossing.'

De conclusies van de bijeenkomst worden ingebracht tijdens de vredesonderhandelingen over Syrië die voor 22 januari zijn gepland.
De inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor deze vrouwenconferentie maakt deel uit van het Nederlandse beleid om resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad over vrouwen, vrede en veiligheid in de praktijk te brengen. Deze resolutie roept VN-lidstaten onder meer op om deelname van vrouwen in vredesonderhandelingen en wederopbouwprocessen actief te bevorderen.