Binnenland Bewaar

'Sneller ingrijpen bij calamiteiten'

Een met olie besmeurde pallet ligt aan de kade terwijl op de achtergrond iemand bezig is met wegpompen van de olie. Foto ANP
Een met olie besmeurde pallet ligt aan de kade terwijl op de achtergrond iemand bezig is met wegpompen van de olie. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Havenmeester Janine van Oosten wil dat de Amsterdamse Haven in de toekomst sneller kan ingrijpen bij calamiteiten. Dat zegt van Oosten in een interview met AT5. ''We hebben deze keer volledig volgens de procedure gewerkt, maar de volgende keer kan het scherper en beter,'' aldus Van Oosten.

Samen met wethouder Freek Ossel inspecteerde Van Oosten donderdag het gebied in en rond de Cornelis Douweshaven, waar het beschadigde schip ligt.

Na de botsing tussen een binnenvaarttanker en een zeeschip vorige week maandag is veel meer olie in het Westelijk Havengebied terechtgekomen dan in eerste instantie werd gedacht.

Pogingen het schip leeg te pompen en te lichten om het gat boven water te krijgen, mislukten.

De tanker lag sinds de aanvaring met de coaster in het Cornelis Douweskanaal-West in Noord, dat met olieschermen is afgegrendeld. De Verenigde Tankrederij huurde een particulier bedrijf in om in de Douweshaven olie te ruimen. (HET PAROOL)