Binnenland Bewaar

'Senaat treuzelt met wet lesbisch ouderschap'

'Senaat treuzelt met wet lesbisch ouderschap'
© THINKSTOCK

Belangenorganisatie COC wil dat de Eerste Kamer meer haast maakt met de wet die het voor lesbische stellen aanzienlijk makkelijker maakt om het ouderschap juridisch te regelen. Het COC is bezorgd over de voortgang in de Senaat en roept lesbische gezinnen op om massaal de Eerste Kamer te schrijven.

Lesbische stellen die door een zaaddonor een kind krijgen, moeten nu nog een tijdrovende, dure en volgens de organisatie emotioneel belastende procedure doorlopen. De vrouw die de baby baart, is namelijk automatisch moeder, maar de tweede moeder moet het kind adopteren.

De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met versoepeling van de regels. Als de wet door de Eerste Kamer komt, kan de tweede moeder het ouderschap in een paar minuten regelen op het gemeentehuis. Het COC maakt zich zorgen nu het wetsvoorstel sinds acht maanden bij de Senaat ligt en er in verschillende fracties juridische bezwaren tegen zouden bestaan.

De Eerste Kamer houdt dinsdag een hoorzitting over het onderwerp. Het COC verbaast zich erover dat dat voor die bijeenkomst geen lesbische stellen zijn uitgenodigd. Op de gastenlijst zouden uitsluitend juristen staan.