Binnenland Bewaar

'Politie mag veelpleger geen treinkaartje geven'

'Politie mag veelpleger geen treinkaartje geven'
© ANP

De leiding van de politie Oost-Nederland staat niet achter de manier waarop agenten in Almelo van een Poolse veelpleger af wilde komen. Ze gaven hem, na zijn zoveelste inbraak, een treinkaartje en zetten hem op de trein. Naar Berlijn, want verder reikte het budget niet.

Volgens de leiding 'is dit niet de geëigende weg'. Ze zegt er wel begrip voor te hebben dat de politie in Almelo het probleem van veelplegers aan de kaak wil stellen. Het is 'een creatieve oplossing, maar geen beleid'. Verder neemt de leiding 'nadrukkelijk afstand van de suggestie dat de politie sponsors zoekt' voor het kopen van kaartjes in soortgelijke gevallen, zoals de agenten uit Almelo op Facebook schreven. De leiding gaat met de agenten in gesprek over de kwestie.

De Almelose politie zette zaterdag een filmpje op Facebook waarop te zien is hoe de 23-jarige werkloze man op de trein wordt gezet. Hij had in een half jaar tijd 66 winkeldiefstallen gepleegd. Hij had eerder al aangegeven dat hij graag terugwilde naar Polen, maar dat hij daar het geld niet voor had.

'In Almelo is er een aantal mensen dat wekelijks door de politie opgepakt wordt vanwege winkeldiefstal of overlast. Er wordt onevenredig veel tijd besteed aan deze verdachten. Politiemensen in Almelo zoeken naarstig naar een oplossing voor dit probleem, maar voelen zich hierin alleen staan', aldus het bericht.