Binnenland Bewaar

'Ministerie biedt uitgewezen Mauro een studievisum aan'

Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks en Sharon Gesthuizen van de SP voetbalden afgelopen zomer met Mauro op het Plein in Den Haag.
Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks en Sharon Gesthuizen van de SP voetbalden afgelopen zomer met Mauro op het Plein in Den Haag. © ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de jonge uitgewezen asielzoeker Mauro Manuel een studievisum aangeboden. Zo kan hij voorlopig in Nederland blijven, maar heeft hij nog geen vaste verblijfsvergunning.

Dat meldde de NOS gisteren op basis van niet nader benoemde bronnen. Mauro, nu een MBO'er, moet een HBO-diploma halen om mogelijk in aanmerking te kunnen komen voor de kennismigrantenregeling. Met zijn eerste baan moet hij dan wel 35.000 euro per jaar verdienen.

Angola
De uit Angola afkomstige asielzoeker Mauro moet van  minister Leers van Asielzaken Nederland binnenkort verlaten, hoewel hij sinds acht jaar woonachtig is bij een pleeggezin in Nederland.

Onder druk van de Tweede Kamer, die meent dat Mauro moet blijven, zegde Leers echter toe op zoek te zullen gaan naar een oplossing. Morgen spreekt de Tweede Kamer achter gesloten deuren met Leers over de kwestie.

Volgens GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi heeft Leers toch nog een gaatje in de wet gevonden om Mauro enig perspectief te bieden. Maar het is onbekend waar het precies om gaat. Het aanbieden van een werkvergunning vindt hij 'een oplossing voor de politici, niet voor Mauro', zegt hij tegen het ANP. Hans Spekman van de PvdA zou het schandalig vinden als de jongen het hiermee zou moeten doen , zei hij desgevraagd.

Brief
Mauro Manuel kwam in het nieuws nadat bekend was geworden dat hij afgelopen zomer een brief stuurde aan Leers, waarin hij onder meer schreef: 'Mijn naam is Mauro Manuel. Ik ben achttien jaar oud en ik woon al acht jaar in een pleeggezin (Hans, Anita en mijn kleine broertje Tjeerd) waar ik het heel erg naar mijn zin heb. Ik voel me bij hen thuis en ben heel erg bang dat ik ze binnenkort moet gaan missen.'