AMSTERDAM - De vier grote steden willen dat het controleren van mensen met een uitkering door middel van huisbezoeken in de wet wordt opgenomen.De Amsterdamse wethouder Hennah Buyne (Werk en Inkomen) heeft hierover een brief geschreven aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken).

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden dat momenteel geen sprake is van een sluitend systeem, terwijl dat wel nodig is om een sterke poortwachtersfunctie te voeren. Buyne vraagt de staatssecretaris dan ook een wettelijke basis te leggen om een huisbezoek in alle gevallen mogelijk te maken.

Aboutaleb zei in een reactie dat hij nog in overleg is met gemeenten over de gevolgen van diverse gerechtelijke uitspraken over het thuis controleren van mensen met een uitkering. Volgens hem kunnen gemeenten door deze uitspraken wel degelijk nog huisbezoeken afleggen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

De staatssecretaris heeft al diverse malen gezegd dat hij de wet zou aanpassen als gemeenten te veel beperkt worden, want hij beschouwt huisbezoeken als een belangrijk controle-instrument. Hij heeft hiervoor de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. ''Maar ik ben nog in overleg met gemeenten en moet er nog goed over nadenken.'' (ANP)