Binnenland Bewaar

'Hillen en Rosenthal zijn het eens over Libië'

Premier Mark Rutte (midden), minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (links) en minister van Defensie Hans Hillen tijdens de persconferentie na de extra ministerraad inzake Libië, in maart van dit jaar.
Premier Mark Rutte (midden), minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (links) en minister van Defensie Hans Hillen tijdens de persconferentie na de extra ministerraad inzake Libië, in maart van dit jaar. © ANP

Minister Hans Hillen van Defensie heeft met zijn toespraak deze week in Brussel geen afstand genomen van het zogeheten 3D-beleid (defensie, diplomatie, ontwikkeling). Wel heeft Hillen 'de specifieke rol' van de krijgsmacht beklemtoond.

Dat hebben Hillen en Rosenthal vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamer wilde per omgaande opheldering over de uitspraken, omdat ze vermoedde dat de ministers het op bepaalde punten achter de schermen niet met elkaar eens zijn. Maar de uitspraken van Hillen zijn in overeenstemming met het kabinetsbeleid, schrijven ze gezamenlijk.

Ook over de aanpak in Libië is geen verschil van mening of wijziging van beleid, aldus de ministers. In het debat op 22 juni gaven ze aan dat mogelijk een nieuwe verlenging van de bijdrage vanaf september tegen die tijd wordt bezien. Ook sloten ze niet uit dat Nederland dan toch gronddoelen zou bombarderen. Daar bestaan geen principiële bezwaren tegen.