Stadsdeel Centrum wil af van dertien zeecontainers met voorwerpen uit het bezit van kunstenaar Jacobus Kloppenburg.Het stadsdeel heeft hem laten weten de verzameling op te ruimen als hij die niet binnen twee weken komt ophalen.

In oktober 1997 werd het atelier van Kloppenburg aan de Lauriergracht op last van de brandweer ontruimd. Het pand was tot de nok gevuld met door Kloppenburg verzamelde voorwerpen, om er kunst van te maken. Hij bestempelde de verzameling als een Gesamtkunstwerk met de naam Archief voor de Toekomst.

Volgens stadsdeelvoorzitter Els Iping is van alles geprobeerd om tot oplossing te komen. Ze heeft onder andere het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) ingeschakeld voor advies en bemiddeling. Ook buitenlandse musea en kunstinstellingen zijn door het stadsdeel benaderd, maar er is geen belangstelling de verzameling over te nemen. Inmiddels heeft de opslag volgens het stadsdeel al meer dan 150.000 euro gekost.

Er is een aanbod gedaan om de voorwerpen te selecteren en te digitaliseren. Op dit voorstel is de kunstenaar niet ingegaan. Hij meent dat de gemeente de spullen van hem heeft gestolen.