Binnenland Bewaar

'Geen begeleiding bij bedreigen met dood'

De bestuursvoorzitter doelt onder meer op daders en verdachten die bekendstaan om nietsontziende liquidaties.
De bestuursvoorzitter doelt onder meer op daders en verdachten die bekendstaan om nietsontziende liquidaties. © ANP

Reclassering Nederland wil niet langer veroordeelden begeleiden die zich schuldig maken aan doodsbedreigingen of die zelf op een dodenlijst staan.

"Ik wil het risico niet lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten,'' zegt vertrekkend bestuursvoorzitter Sjef van Gennip in de Volkskrant.

De bestuursvoorzitter doelt onder meer op daders en verdachten die betrokken zijn bij de Amsterdamse liquidatieoorlog en die bekendstaan om nietsontziende liquidaties.

Doodsbedreigingen
Maar ook andere criminele jongeren verharden, zegt Van Gennip. "Ze maken zich tijdens reclasseringsgesprekken schuldig aan geweld, aan het smijten met meubels en aan doodsbedreigingen: ik heb je kenteken, ik weet waar je woont, ik weet waar je kinderen op school zitten. Onze mensen zijn wel wat gewend, wij gaan echt tot het uiterste om met moeilijke gevallen in gesprek te komen, maar de grens is bereikt. Serieuze doodsbedreigingen horen niet bij ons werk.''

De organisatie heeft de plicht alle opdrachten van rechters en Openbaar Ministerie uit te voeren, maar "wij beraden ons nu op het moment dat we gaan zeggen: dit type cliënt doen we niet meer," zegt Van Gennip.