Binnenland Bewaar

'Biseksuelen willen niet uit de kast komen'

'Biseksuelen willen niet uit de kast komen'
© ANP

De meeste biseksuelen in Nederland hebben er geen behoefte aan om uit de kast te komen. Ze vinden dat kunstmatig, gedwongen en niet relevant.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop sociaal geograaf Emiel Maliepaard volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert.

Volgens de universiteit is nooit eerder onderzoek gedaan naar het dagelijks leven van biseksuelen. Vier procent van de Nederlanders leidt een biseksueel leven en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen.

Tv-programma's
Biseksualiteit blijkt een belangrijk, maar niet alomvattend onderdeel van het leven van biseksuelen te zijn en daar hoeft niet de nadruk op gelegd te worden.

"De nadruk op een coming-out, ook in tv-programma's, strookt niet met de alledaagse werkelijkheid,'' zegt Maliepaard.

"Zelfs wetenschappers stellen dat je dan pas je seksuele ontwikkeling afsluit en ten volle van vrijheid kan genieten. De meeste biseksuelen zijn het daar helemaal niet mee eens. Ze maken geen geheim van hun gevoelens, maar praten er alleen over met door henzelf gekozen anderen als dat relevant is.''

Voorvechters
Anders dan homoseksuelen, transgenders en lesbiënnes hebben biseksuelen nauwelijks voorvechters op de barricades, stelt Maliepaard. "Deze groep heeft geen politieke drijfveer en wil geen etiket opgeplakt krijgen.''

Om die reden heeft de landelijke belangenorganisatie voor biseksuelen ook maar een tiental leden volgens Maliepaard. Er is ook geen behoefte aan eigen café's. Er zijn wel ontmoetingsplekken, maar die bevinden zich met name op internet.

Lees ook: Biseksuelen willen niet in een hokje

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan