Binnenland Bewaar

'Alleen nog vuurwerk bij professionele shows'

De jaarlijkse vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum.
De jaarlijkse vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum. © ANP

Vuurwerk afsteken moet alleen nog gebeuren bij professionele shows. Dat vindt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

De stichting, waar Pieter van Vollenhoven de voorzitter is, heeft de jaarlijkse discussie over het afsteken van vuurwerk weer aangezwengeld. In een discussiestuk wordt gewezen op de schade die vuurwerk jaarlijks aanricht en wordt de vraag opgeworpen of de oudejaarsviering nog wel op deze manier moet blijven.

"De SMV realiseert zich dat veel mensen niet willen tornen aan typisch Nederlandse tradities, maar tegelijkertijd kan de vraag worden gesteld hoeveel schade en slachtoffers er nodig zijn om onze traditionele vuurwerktraditie te wijzigen," aldus de stichting.

Ze ziet een oplossing in centrale vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones. In gemeenten die vuurwerkshows organiseren is sprake van minder schade en minder geweld. Consumenten mogen daar geen vuurwerk meer in de eigen straat afsteken. 

Onlangs kondigde de gemeente Weesp aan dat de historische binnenstad een vuurwerkvrije zone wordt. Ook enkele tientallen gemeenten hebben inmiddels een verbod. 

Schade
Elke jaarwisseling luiden (oog)artsen, milieuclubs, burgemeesters en politieke partijen de noodklok over vuurwerk en de daarmee samenhangende schade, verwondingen, vervuiling en criminaliteit. 

Afgelopen jaarwisseling telde bijna 500 vuurwerkslachtoffers en verzekeraars raamden de schade aan auto's en woningen op 13 miljoen euro. Een manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk werd meer dan 43.000 keer ondertekend.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kondigde begin dit jaar aan grootschalig onderzoek te doen naar vuurwerk. Dat gebeurde onder meer op verzoek van de gemeente Amsterdam.

In het bestuur van de Stichting Maatschappij en Veiligheid zitten naast Van Vollenhoven, oud-minister en -burgemeester Jozias van Aartsen en topjurist Ybo Buruma.

Lees ook: Hoe lang mag dat geknal met vuurwerk op straat nog?