Lijstje

Zwemmen in Amsterdam: hier kun je een duik nemen in natuurwater

Voor een beetje afkoeling hoef je niet naar een zwembad: duik eens de Amstel in. Beeld Mats van Soolingen
Voor een beetje afkoeling hoef je niet naar een zwembad: duik eens de Amstel in.Beeld Mats van Soolingen

Op warme dagen lonkt het water in de stad. Amsterdammers duiken volop het water in, en niet alleen op officiële zwemplekken zoals de Nieuwe Meer en de Gaasperplas. Dit zijn de fijnste plonsplekken.

Het Parool

Er zijn slechts een handvol officiële zwemplekken in en om de stad. Op veel andere plekken wordt zwemmen gedoogd, maar geldt altijd: het is op eigen risico, de waterkwaliteit wordt bijvoorbeeld niet getest.

Let op: bij meren en stilstaand water ligt het gevaar van blauwalg altijd op de loer. Houd Zwemwater.nl in de gaten voor de huidige stand van de waterkwaliteit. Ook geldt momenteel wegens het coronavirus de 1,5 meterregel; zoek bij grote drukte een andere plek op. Daarnaast: het kan gevaarlijk zijn bij onofficiële zwemplekken in het water te duiken of springen. Zorg dat je weet hoe (on)diep het water is, voor je er in plonst.

1. Amstel, zuideinde Weesperzijde

De Amstel slingert door het centrum van de stad en lonkt overal. Op de lange strook naast het terras van Café Hesp kun je makkelijk het water in. Op warme dagen ontstaat op deze ‘boulevard’ de zogenoemde ‘Costa del Weesper’. Pas wel op, er varen veel boten voorbij. De handige steiger bij het roeicentrum bij de Berlagebrug is wegens corona nu nog niet openbaar toegankelijk.

2. Marineterrein

Door de aanleg van een drijvende boardwalk is de binnenhaven van het Marineterrein afgeschermd voor zwemmers. Het is nog geen officiële zwemplek − daarvoor moet de waterkwaliteit twee jaar worden gemeten en goed zijn − maar dat is wel het streven. Om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, worden bij de entree maatregelen getroffen om te grote drukte op het terrein te voorkomen.

3. Diemerpark (officiële zwemplek)

In het Diemerpark mag je niet overal zwemmen. Wie een duik wil nemen, kan terecht bij het zandstrandje aan de oostkant van het park.

4. Duivendrechtse brug

De Duivendrechtse brug is niet alleen een fijne plek om te zwemmen, maar ook om te duiken. Pas wel op, er kunnen zo nu en dan bootjes voorbij komen varen.

5. Erasmuspark, Admiralengracht

Het Erasmuspark in West is niet het grootste stadspark van Amsterdam, wel ligt er een steiger zodat je kunt zwemmen in de Admiralengracht. Voor een hapje en drankje kun je weer terecht bij de horeca die rondom het park volop aanwezig is.

6. Entrepotdok

Zwemmen met uitzicht op olifanten en giraffen, en dat gewoon in Amsterdam. In het Entrepotdok liggen enkele kleine steigers om op te zonnen en vanaf te springen. Pas op: er varen hier wel veel bootjes voorbij.

7. Park Schinkeleilanden

Achter het Olympisch Stadion ligt een groene oase. Een enorme heuvel met gras waar je kunt picknicken en zonnebaden. Zwemmen kan ook: neem een duik van de houten steigers in het Olympiakanaal of de Schinkel. Wel oppassen daar, want er komen behoorlijk veel boten voorbij.

8. Bogortuin

Groot grasveld op het Java-eiland, naast de Verbindingsdam. Spring het water in vanaf de hoge kade, of gebruik de brede terrasachtige trap. Ook leuk: naar de afmeerpalen in het water zwemmen, erop klimmen om te zonnebaden en dan weer terug naar je handdoek zwemmen. De toegangshekken die er eerder stonden zijn weg, maar handhaving controleert nog wel regelmatig bij grote drukte.

9. Park Somerlust

In de bocht van de Amstel, bij de nieuwe woonwijk Amstelkwartier, kun je zo het water in via een trap. Het eerste stukje is ondiep en ook geschikt voor kinderen, maar pas op voor de gladde stenen in het water. Op het naastgelegen grasveld zit je heerlijk en de plek is goed te bereiken met fiets en openbaar vervoer. Handig, er is ook veel horeca in de buurt. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt, heeft de gemeente markeringen aangebracht om bezoekers te herinneren aan de 1,5 meter-regel.

Park Somerlust. Beeld EPA
Park Somerlust.Beeld EPA

10. Café de Ceuvel

Dit café bij de Papaverweg in Noord wordt steeds meer een hotspot voor Noorderlingen en je kunt er ook uitstekend zwemmen. Vanaf de steiger duik je er zo het water in.
Let op: omwonenden waarschuwen voor de slechte waterkwaliteit in het Johan van Hasseltkanaal, die wordt veroorzaakt door vervuild slib op de bodem. Er wordt daarom geadviseerd het water niet in je mond te nemen.

11. Levantkade

Op KNSM-eiland liggen bij het Levantplein houten steigers in het water. Hierop kun je zonnen en makkelijk in en uit het water komen. Door de steigers is ook een stukje water afgeschermd voor boten, zodat je veilig kunt dobberen in je opblaasband.

12. Borneokade

Deze zwemsteiger op Borneo-eiland is favoriet onder buurtbewoners, die massaal met hun handdoek over de schouder aan komen waaien. Al jaren leidt de populariteit van de zwemplek tot gedoe in de buurt omdat enkele buurtbewoners overlast ervaren, er kwam zelfs een rechtszaak tegen de gemeente. Er wordt daardoor strenger gehandhaafd.

Marineterrein. Beeld Lin Woldendorp
Marineterrein.Beeld Lin Woldendorp

13. Nieuwe Meer (officiële zwemplek)

Zwemmen in schoon water met uitzicht op de skyline van de Zuidas. Verschillende strandjes, sommige wat meer verstopt dan andere. Bij de Noordoever en de Oeverlanden is het goed vertoeven.

14. ’t Twiske (officiële zwemplek)

Liefst zeven zwemplekken en strandjes telt dit natuurgebied ten noorden van Amsterdam. Prima te doen met de fiets, zeker voor mensen uit Noord. Mocht je toch met de auto willen komen, dan zijn er diverse parkeerterreinen waar je tegen betaling je auto neer kunt zetten. In ’t Twiske vind je ook een speelsloot voor kinderen en kun je roeiboten huren. Let op: voor het Doesstrand geldt een negatief zwemadvies.

15. De Hoge Dijk (officiële zwemplek)

Rustig recreatiegebied tussen het AMC en Abcoude. Grote plas met een strand en afgebakend zwemgedeelte. Ook is er de ‘Speelsloot’ voor jonge kinderen: een ondiepe speelvijver met een strandje.

16. Ouderkerkerplas (officiële zwemplek)

Het is een stukje fietsen, maar dan heb je ook wat. Zowel een zandstrand als een groenstrand. De afgelopen jaren was de waterkwaliteit niet altijd je van het, maar het wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

17. Gaasperpark/Gaasperplas (officiële zwemplek)

In het groene zuiden van de stad vind je het Gaasperpark met de Gaasperplas. Ook voor binnenstadbewoners een uitvalsbasis, want neem de metro en je zit er in een wip. Je kunt er chillen op de zonneweide en je vindt er aan de zuidkant een langgerekt strand, horeca en een speelvijver. Het park trekt dan ook veel bezoekers; onlangs moesten handhavers vanwege de te grote drukte mensen vragen het park te verlaten, omdat gepaste afstand in verband met het coronavirus niet kon worden gewaarborgd.

18. Amsterdamse bos (officiële zwemplek)

Aan de Grote Vijver ligt een speelweide omringd door een woud van hoge bomen. De waterdiepte van de vijver varieert tussen de één en anderhalve meter, dus vooral geschikt voor grotere kinderen. Je kunt hier de hele middag dobberen op het water: kano’s en waterfietsen worden verhuurd aan de westzijde van de vijver.

19. Strand IJburg (officiële zwemplek)

Op het strand IJburg aan de Pampuslaan op IJburg is strandtoezicht en de gemeente controleert regelmatig de conditie van het zwemwater. Het voormalige Blijburgpaviljoen is omgedoopt tot tijdelijke broedplaats Lolaland, hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar bij Haas & Popi.

20. ‘Derde bocht’ Durgerdam

Het IJmeer is niet overal makkelijk toegankelijk. Aan de Durgerdammerdijk in Durgerdam ligt de ‘derde bocht’. Vanaf de dijk kun je daar zo het IJmeer in springen onder de rook van de Zeeburgertunnel.

Het Stenen Hoofd

Bij hitte vinden normaliter veel Amsterdammers hun weg naar het Stenen Hoofd aan het IJ. Hier zwemmen zit er woensdag en donderdag alleen niet in: een groep zeldzame overzwaluwen is er neergestreken en heeft nesten gemaakt in de kademuur. Om te voorkomen dat zwemmers en zonnebaders de zwaluwen verhinderen bij hun nesten te komen, zijn er hekken geplaatst.

Sloterplas (officiële zwemplek)

Voor de Sloterplas is nog steeds een negatief zwemadvies uitgegeven, zo staat te lezen op zwemwater.nl. De waterkwaliteit valt momenteel in de categorie ‘slecht’, gebaseerd op bacteriologisch onderzoek. Wie er wel gaat zwemmen heeft een ‘grote kans om maag- en darmklachten’ te krijgen. De zuidwestoever van de Sloterplas onderging een metamorfose. Via de nieuwe trappen loop je makkelijk het water in.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden