Reportage

Zwemmen bij het Marineterrein? De kwaliteit van het water wordt nu permanent gemonitord

Op het Marineterrein staat sinds woensdag een nieuwe installatie die elke twee uur de waterkwaliteit van de binnenhaven meet. En dat is bijzonder, voor een onofficiële zwemplek.

Peer van Tetterode
De blauwe container op het Marineterrein herbergt een geautomatiseerd systeem voor de beoordeling van de kwaliteit van het oppervlakte­water. Beeld Lin Woldendorp
De blauwe container op het Marineterrein herbergt een geautomatiseerd systeem voor de beoordeling van de kwaliteit van het oppervlakte­water.Beeld Lin Woldendorp

Naast het glinsterende water van de binnenhaven, de vlonder waar je vanaf kunt plonzen en het uitzicht op Nemo en Centraal Station, vind je op het Marineterrein nu ook een sciencefictionkastje met daarin allerlei tubes, bekertjes, lichtjes en leidingen. Deze blauwe container bij de populaire zwemplek herbergt een machine die precies meet hoeveel E.coli – poepbacterie – er in het water zit.

De aanwezigheid van de E.coli is een goede maatgever van hoeveel andere, schadelijkere bacteriën en ziekteverwekkers er in het water zitten. De poepbacterie kan diarree veroorzaken bij wie hem binnenkrijgt.

Het is bijzonder dat de waterkwaliteit op het Marineterrein zo intensief gemeten wordt. Zulke metingen vinden normaal namelijk alleen plaats op officiële zwemplekken en hoewel er hier duidelijk zwembanen in de binnenhaven aan het Oosterdok zijn uitgezet, is dit geen officiële zwemplek. Dit soort locaties wordt over het algemeen slechts sporadisch onderzocht.

Dat is echter niet het enige bijzondere, vertelt Nikki van Bel, onderzoeker bij het KWR, een onderzoekscentrum op het gebied van waterkwaliteit. Volgens de mede-initiatiefnemer duurt het normaal twee weken om de waterkwaliteit te meten en dat voor zwemlocaties in stromend water veel te langzaam.

Schermen

De machine op het Marineterrein voegt een fluorescerend stofje toe aan een watermonster, waardoor de concentratie poepbacteriën en andere vervuilende deeltjes kan worden vastgesteld. Die gegevens worden met nog wat andere data vervolgens doorgegeven aan het testcentrum en daarna getoond op schermen bij de ingang van het terrein.

De manager van het terrein, Vries Strookman, is blij met de meetinstallatie en moedigt stedelijke experimenten als dit aan: “Het Marineterrein leent zich bij uitstek voor dit soort metingen omdat het een drukbezochte zwemplek is met veel voorzieningen.”

Heel veel poepbacteriën zitten er gelukkig niet in het water bij het Marineterrein. Volgens Joost Stoffels, watersysteemanalist bij Waternet, gaat het om een zeer kleine hoeveelheid. “Het is hier eigenlijk meestal wel behoorlijk veilig. De binnenwateren zijn redelijk schoon. We meten hier nu meestal de helft van de vervuiling die op het landelijke ijkpunt wordt gemeten.”

Alleen na periodes van heftige regenval is het oppassen. Dan kunnen er problemen zijn als gevolg van ‘overstort’. Stoffels: “Het kan dan gebeuren dat riolen te veel water te verstouwen krijgen en zij overstorten op het oppervlaktewater of dat door de regen uitgespoelde mest uit de polders ten zuiden van de stad in het grachtenwater terechtkomt. Vooral het water van de riooloverstorten zorgt voor meer vervuiling. Het kan na zo’n forse regenbui dagen duren voordat de vervuiling weer is verdwenen.”

Beperkte gevolgen

Of het publiek echt een boodschap heeft aan het werk van de meetmachine, is nog de vraag. “Ik blijf hier toch wel zwemmen als het mooi weer is, ook als het water vies zou zijn. Anders moet je de stad uit of naar het strand,” zegt de 21-jarige Kelly (21), terwijl ze met natte haren staat te voetballen op het grasveld achter de vlonder op het Marineterrein.

Bij pension Homeland merkten ze vorig jaar zomer wel iets van de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Dat had echter niets met bacteriën te maken, laat een barvrouw van Homeland weten. “Je zag toen wel dat er minder mensen gingen zwemmen, maar ons terras zat evengoed bomvol.”

Zwemwater

De kwaliteit van de twaalf officiële zwemplekken van Amsterdam wordt permanent gemeten. De resultaten van die metingen zijn, net als die van andere officiële zwemlocaties in Nederland, te vinden op de site zwemwater.nl. De resultaten van de metingen op het Marineterrein zijn te vinden op www.marineterrein.nl/nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden