Nieuws

Zwaargewonde gijzelnemer droeg explosieven, maar die stonden niet op scherp

De gijzelnemer van de Apple Store op het Leidseplein droeg explosieven op zijn lichaam, maar die stonden niet op scherp. De 27-jarige Amsterdammer ligt zwaargewond en onder bewaking in het ziekenhuis. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat de man een bezorger is van Albert Heijn.

Olaf Heyblom
null Beeld ANP
Beeld ANP

De gijzelaar van de Apple Store op het Leidseplein is een man uit Bulgarije. Dat meldt de Amsterdamse driehoek na een eerste onderzoek.

De politie heeft dinsdagnacht een woning in West en Centrum doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. Het motief van de gijzelnemer is nog onderwerp van onderzoek. Hij droeg explosieve bestanddelen op zijn lichaam, waarmee hij zichzelf dreigde op te blazen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosief niet op scherp stond.

Volgens RTL Nieuws werkt de verdachte bij de bezorgdienst van Albert Heijn. Dat bevestigen meerdere bronnen aan het medium. Tijdens de gijzeling stond urenlang een busje van de supermarktketen met alarmlichten in de buurt van de winkel, aan de kant van het Kleine Gartmanplantsoen. Albert Heijn wil woensdag geen reactie geven over of de gijzelaar een bezorger is van de supermarktketen.

Handvuurwapen

Agenten kwamen rond 17.30 uur ter plaatse na een melding van een mogelijke overval op de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Toen ze aankwamen, werden ze direct beschoten. Daarop zette de politie de wijde omgeving van het plein af en werd groot opgeschaald.

Op een gegeven moment bleek dat de gijzelnemer, een 27-jarige man uit Amsterdam, een uit Bulgarije afkomstige man in gijzeling had genomen. Hij beschikte over een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen, waarmee hij eerder ook had geschoten.

Op dat moment waren er nog tientallen personen in de winkel. Meerdere van hen hadden zich verstopt in het pand en beleefden angstige momenten, aldus de driehoek van politiecommissaris Frank Paauw, hoofdofficier René van Beukelaar en plaatsvervangend burgemeester Rutger Groot Wassink in een gezamenlijke verklaring. Gedurende de gijzeling konden tientallen mensen worden bevrijd.

200 miljoen aan cryptovaluta

Een onderhandelaar van de politie heeft op meerdere moment contact gehad met de gijzelnemer. Die eiste onder meer 200 miljoen aan cryptovaluta en dat hij zou worden vrijgelaten.

Rond 22.30 uur kwam er een einde aan de situatie. De gijzelaar kon wegrennen nadat er door de politie op verzoek van de gijzelnemer water was afgeleverd bij de deur. De gijzelnemer rende achter zijn gijzelaar aan, waarna hij door een auto van de Dienst Speciale Interventies werd aangereden. De gijzelnemer is eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Hij ligt nu zwaargewond en onder bewaking in het ziekenhuis.

Voor de slachtoffers is slachtofferhulp ingeschakeld. Op het Leidseplein komt vandaag een calamiteitenbus te staan waar iedereen zich kan melden met vragen of behoefte aan nazorg. De nazorgbus staat woensdag tot 20.00 uur op het plein. Ook kunnen mensen zelf met Slachtofferhulp bellen via 0900-0101.

Politie sprak juicekanalen en livestreamers gijzeling aan

Tijdens de gijzeling bij de Apple Store in Amsterdam heeft de politie dinsdagavond actief mensen benaderd die livebeelden van de situatie aan het uitzenden waren via sociale media, met de dringende vraag of ze daarmee wilden stoppen.

Via de eigen sociale media had de politie ook al een oproep gedaan om terughoudend te zijn met het delen van beelden, omwille van de veiligheid van de gegijzelde mensen in de Apple Store en ook die van de hulpdiensten. Er werden onder meer filmpjes verspreid door juicekanalen: onlinemedia die geruchten en filmpjes veelal ongecheckt verspreiden.

Een politiewoordvoerster suggereerde dat het uitzenden van dergelijke livestreams strafrechtelijke gevolgen kan hebben, omdat het mensen in gevaar kan brengen. “Maar voor nu ligt de focus op het onderzoek naar de gijzeling zelf,” zegt ze.

Overigens zijn de gedeelde beelden wel bruikbaar bij het politie-onderzoek.

Heeft u meer informatie over de gijzeling in de Apple Store? Zoals beeldmateriaal, informatie over de gijzelnemer of de aanwezigen in de winkel? Neem contact met ons op via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool of mail naar redactie@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden