PlusReportage

Zuidoost is schietincidenten zat: ‘Ons huis staat in brand’

Tientallen mensen verzamelden zich zaterdagmiddag bij metrostation Kraaiennest om luid te demonstreren tegen het aanhoudende geweld in hun buurt, nadat maandagavond een 2-jarige peuter gewond was geraakt door een verdwaalde kogel.

Raounak Khaddari
Aan de oproep om lawaai te maken, werd gehoor gegeven. Beeld Het Parool
Aan de oproep om lawaai te maken, werd gehoor gegeven.Beeld Het Parool

“Ik ben het geweld gewoon zat,” zegt de 14-jarige Darryl Amankwah. De tiener heeft net voor alle aanwezigen een speech gehouden waarin hij uitlegt wat er beter kan in zijn buurt. “Er moet meer positiviteit komen. Kinderen moeten de kans krijgen om zich met hun talenten bezig te houden en ouders moeten hun kinderen steunen,” zegt Amankwah standvastig. Hij vindt het geweld in de K-buurt niet alleen gevaarlijk, maar betreurt het ook dat zijn leefomgeving daardoor wéér slecht in het nieuws komt. “Elke keer weer. Dat is niet leuk voor kinderen die hier wonen.”

De tiener wordt toegejuicht en zegt nog lang niet klaar te zijn met zijn missie. “Ik wil later iets met spreken en interviewen doen en verhalen vertellen. Ik heb Mark Rutte al uitgedaagd om met mij in gesprek te gaan.”

Ontspannen sfeer

Er is een ontspannen sfeer op het plein voor buurthuis Bontekraai. Wie niet beter weet, zou denken dat de mensen uit vreugde bij elkaar zijn gekomen. Het tegendeel is echter waar. Maandagavond raakte een 2-jarige gewond bij een schietpartij bij metrostation Kraaiennest in Zuidoost. Het kind werd geraakt door een verdwaalde kogel. Het is het zoveelste schietincident in de K-buurt rondom Kraaiennest.

Diverse organisaties die actief zijn in de buurt schrijven in een gezamenlijk persbericht dat het geweld moet stoppen. Volgens hen doet de buurt er alles aan om het geweld te voorkomen. Zo is er een jongerencentrum in aanbouw, zijn er dagelijks oppasmoeders in de speeltuin en wordt er iedere dag voorgelezen. ‘Intussen worden op een steenworp afstand de kinderen neergeknald. Dit moet stoppen.’

Lawaai

‘Ons huis staat in brand’, staat op een van de spandoeken bij de demonstratie zaterdag. Het idee was aanvankelijk om een stille tocht te organiseren, maar buurtbewoners vonden juist dat ze gehoord moesten worden. Aan de oproep om potten en pannen mee te nemen en lawaai te maken, werd gehoor gegeven.

Nadat verschillende sprekers zich hebben uitgelaten over de situatie, lopen de aanwezigen in een stoet via de speel-en sporttuin Fort Kraaiennest, waar het jongerencentrum in aanbouw is, weer terug naar het plein. Een brassband gaat voorop, gevolgd door lawaai makende buurtbewoners.

Overigens moeten niet alleen burgers zich inzetten om de buurt te verbeteren, vindt mede-organisator Jeetendra Jitbahadoer (52). “De gemeente moet meer investeren in deze buurt. Met name in kinderen en jongeren. Zij horen meer mogelijkheden te krijgen om zich te ontplooien.”

De opkomst was zaterdagmiddag aanzienlijk, maar het is geen reden om te juichen. Jitbahadoer: “Het is pas succesvol als we minder geweld hebben in de buurt.”

De opkomst was zaterdagmiddag aanzienlijk, maar het is geen reden om te juichen. Beeld Het Parool
De opkomst was zaterdagmiddag aanzienlijk, maar het is geen reden om te juichen.Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden