Amsterdam Bewaar

Zuidas verliest rustgevende oase The Green Living Lab

The Green Living Lab: eind september moet het plaatsmaken voor een VU-gebouw.
The Green Living Lab: eind september moet het plaatsmaken voor een VU-gebouw. © Jesper Boot

Het groenste stuk van de Zuidas gaat verdwijnen. The Green Living Lab moet plaatsmaken voor nieuwbouw van de VU. 'Wordt geld boven onze gezondheid verkozen?'

"Wil je liever koffie of thee?" is de vraag wordt gesteld als bezoekers het enige stuk groen op de Zuidas betreden. Op het plein voor de Vrije Universiteit, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en het kantoor van Deloitte ligt The Green Living Lab: een openbare tuin op een van de vruchtbaarste stukken grond van Nederland.

Ooit diende het als schooltuin, vier jaar geleden kregen Aveen Colgan en Arthur de Smidt het bescheiden stuk grond in bruikleen van de VU. Vanuit een houten hut bereiden ze eten en drinken. "We betalen alles zelf," zegt Colgan, die fulltime als internationaal recruiter werkt. "Ik wilde graag een plek creëren waar we allemaal wat aan hebben."

Studenten van de naastgelegen universiteit en medewerkers van omliggende kantoren en medische centra konden hier de afgelopen jaren terecht om te lunchen, yogalessen te volgen of te studeren in de geodetische koepel, een gebouwtje waar enorm veel licht binnenvalt.

Ontsnappen aan hectiek
De tuin is niet alleen een bijzondere plek omdat er zeker veertig verschillende bomen groeien, van Japanse Abrikozenboom tot walnotenboom. Mensen kunnen hier ontsnappen aan de hectiek.

Dat doet ook Beatriz Giménez. Ze werkt als tandarts en leraar op het ACTA en probeert niet op kantoor te lunchen 'omdat dat niet als pauze voelt'. "Het klinkt als een cliché, maar ik kom hier echt tot rust. Het voelt als een mini-vakantie." Maar na twee kokosmakronen en wat snoeptomaten uit eigen tuin moet er weer worden gewerkt. "Het was kort maar krachtig."

Ik kom hier echt tot rust. Het voelt als een mini-vakantie

Beatriz Giménez

Cuna Knegt, arts en onderzoeker gespecialiseerd in preventie van burn-outs, erkent de meerwaarde van de tuin, met name voor mensen op de Zuidas. "Het effect van de natuur op onze gezondheid is direct merkbaar. Bizar dat juist dat verdwijnt op een plek als deze. Helemaal als je je bedenkt dat mensen het grootste deel van hun dag binnen doorbrengen."

Knegt vertelt dat een groot deel van de medewerkers geregeld tekenen van overspannenheid vertoont of tegen een burn-out aanzit. Daarmee doelt de arts onder andere op onderzoeken uit 2016 en 2017 waaruit blijkt dat het burn-outpercentage bij geneeskundestudenten, coassistenten, artsassistenten hoger is dan bij andere studenten.

"Dit is te voorkomen. We weten dat de natuur een omgeving creëert waarbij het stresssysteem wordt geremd en hersteld." Als deze tuin verdwijnt, kunnen medewerkers op de Zuidas nergens meer in een groene omgeving pauzeren.

Tijdelijk gebruik
Maar ondanks de vele baten moet The Green Living Lab op 30 september plat. Dan zullen namelijk de voorbereidende werkzaamheden beginnen voor een nieuw VU-gebouw.

Een woordvoerder van de universiteit meldt dat van te voren bekend was dat de initiatiefnemers slechts tijdelijk gebruik mochten maken van de plek. Maar Colgan en haar team hopen alsnog op een positieve wending. "Het kan toch niet zo zijn dat geld boven onze gezondheid wordt verkozen?"