Zorgmedewerkers Evean in Noord beticht van diefstal van boodschappen

Twee zorgmedewerkers van het Eduard Douwes Dekkerhuis in Noord worden beticht van diefstal van etenswaren op een afdeling van bewoners met dementie. Zorgorganisatie Evean, waar het huis onder valt, vroeg donderdag bij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sharda R.(48) en Patricia H. (62) werkten al jaren in het Eduard Douwes Dekkerhuis. Op hun afdeling genaamd Femke en Wouter – naar twee personages uit het boek Woutertje Pieterse van Multatuli (pseudoniem Eduard Douwes Dekker) - wonen 21 mensen met dementie en werken vijftien medewerkers.

In februari van dit jaar kwam er een nieuwe, jonge collega te werken. Zij zag dat H. en R. met volle boodschappentassen vanaf de afdeling naar huis vertrokken. Ze zag ook hoe de vrouwen een keer andijvie in hun eigen tas stopten en hoorde H. tegen S. zeggen: “Neem dit ook maar mee.” De medewerkster besloot aan de bel te trekken.

Evean stelde na de melding een onderzoek in en trof op de afdeling Femke en Wouter op de ‘meest vreemde plaatsen verstopte boodschappen’ aan.

Vijftig zalmfilets

De zorgorganisatie nam honderden bestellijsten van het afgelopen jaar door en constateerde dat vanaf het najaar 2019 aanmerkelijk meer boodschappen waren besteld dan gebruikelijk. Het budget werd gemiddeld met 200 euro per week overschreden. Er bleken onder meer grote aantallen vleesproducten te zijn besteld, waaronder vijftig zalmfilets voor de 21 bewoners. Hoeveelheden die de afdeling, aldus Evean, niet eens op kon. Deze bestellingen bleken ‘op geraffineerde wijze’ via een speciaal bestelaccount van Evean te zijn gedaan. Het account werd door meerdere personen gebruikt.

Ook stonden er merkwaardige producten - garnalen, chilisaus en lamsgehakt - op de bestellijst. “We hebben kruisjes gezet bij verdachte etenswaren. Het gaat bijvoorbeeld om borrelnootjes, die gevaarlijk zijn voor onze bewoners. Ze verslikken zich daarin,” aldus teammanager Monique van der Kroon.

Evean noemde de verklaring van de jonge collega ‘heel moedig’. Het is volgens Evean nogal een stap voor een nieuwe, jonge medewerkster om de klok te luiden vanwege dit soort misstanden.

Opstootje

Kort na de verklaring van de medewerkster vond er een ‘opstootje’ bij de ingang van het huis plaats. Toen de klokkenluidster naar haar auto wilde lopen, uitten ‘sympathisanten van H. en R.’ dreigementen tegen haar. In haar postbakje trof zij een briefje aan waarop de woorden ‘verrader’ en ‘klikspaan’ stonden.

Een tweede getuige die ook zou hebben gezien dat de twee vrouwen boodschappen wegnamen, besloot daarop anoniem te willen blijven.

Op 19 juni van dit jaar stuurde teammanager Monique van der Kroon een mail rond naar de collega’s van de Femke en Wouter-afdeling waarin man en paard worden genoemd. ‘We hebben kunnen vaststellen dat er twee collega’s zijn die boodschappen hebben meegenomen. Het gaat om Sharda en Patricia,’ aldus de mail.

Moeilijke coronaperiode

Evean vermoedt dat er meer personen bij deze zaak betrokken zijn maar heeft, aldus de advocaat, alleen ‘hard bewijs’ voor de medewerkers H. en R. Van der Kroon gaf tijdens de rechtszaak toe dat er geen controle op de bestelde spullen was. “Bestellers kunnen zelf zien of ze binnen budget blijven.”

De twee medewerkers bestrijden dat ze boodschappen hebben gestolen. H., die al vijftien jaar voor Evean werkte, begon verschillende malen te huilen. “We hebben een moeilijke coronaperiode gehad. Ik heb hard gewerkt. Soms kwam ik moe thuis, zowel geestelijk als lichamelijk. Weet u wat die periode met ons gedaan heeft? En nu kan ik al helemaal niet meer slapen en eten.”

Dievegge

Ze beweerde nooit iets te hebben weggenomen van de afdeling. “Ja, soms wat groente. Anders gooien ze het weg. Ik nam het mee voor de beesten van de kinderboerderij.”

R. is sinds drie jaar als flexwerker werkzaam bij Evean. “Ik eet en drink niks bij Evean. Ik heb nooit iets meegenomen. Ik eet bovendien alleen halal. Ik doe goed werk, anders bellen ze me toch niet.”

H.’s advocaat, mr. L. Post: “Evean heeft mijn cliënt zonder enige waarschuwing vooraf geschorst en openlijk gebrandmerkt als dievegge. Evean zocht een zondebok en dat was H.”

De uitspraak volgt over drie weken: op 22 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden