Zorgmedewerkers Amsterdam UMC staken dinsdag weer voor hoger loon

Medewerkers van alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland, waaronder beide locaties van het Amsterdam UMC, leggen op dinsdag 26 oktober opnieuw 24 uur lang het werk neer. Hiermee eisen de werknemers hogere lonen en een vermindering van de werkdruk.

Het Parool
Lawaaiprotest bij het Amsterdam UMC voor een betere cao. Beeld Joris van Gennip
Lawaaiprotest bij het Amsterdam UMC voor een betere cao.Beeld Joris van Gennip

Landelijk wordt het de grootse staking van academische ziekenhuizen ooit, meldt vakbond FNV Zorg.

Een maand eerder organiseerde de vakbond ook een staking in academische ziekenhuizen (umc’s), maar dit keer doen er drie keer zoveel afdelingen mee. De medewerkers draaien op deze dag zondagsdiensten. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt; spoedeisende hulp gaat door.

Tijdens de vorige staking werden in het Amsterdam UMC zo’n veertig afspraken voor operaties verzet. Amsterdam UMC meldt dat patiëntveiligheid voorop staat; patiënten wiens behandelingen niet doorgaan, worden op tijd op de hoogte gebracht.

Geen verbeteringen

Vakbond FNV zegt in een persbericht dat zij sinds de actiedag op 28 september geen verbetervoorstellen hebben ontvangen van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). ‘De NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat een op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd. Dat houd je even vol, maar niet jaren achter elkaar. Het ziekteverzuim is hoger dan ooit en steeds meer collega’s verlaten de sector uit onvrede.’

Op 23 september maakte het kabinet bekend 675 miljoen euro extra uit te trekken om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen. De vakbonden vinden het nog te weinig: hiermee kunnen de salarissen 1,5 procent worden verhoogd, volgens de vakbond loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. FNV eist daarom een vergroting van 3,5 miljard euro van het jaarlijkse budget.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden