PlusAchtergrond

Zorgen over windmolens overgewaaid naar andere delen van Amsterdam

Inwoners van de Amsterdamse wijk IJburg demonstreren tegen de wind­molen­plannen van de gemeente. Beeld Amaury Miller
Inwoners van de Amsterdamse wijk IJburg demonstreren tegen de wind­molen­plannen van de gemeente.Beeld Amaury Miller

Bezorgdheid over de bouw van windmolens is van de Amsterdamse wijk IJburg overgewaaid naar andere delen van de stad. Het uitzonderlijk grote aantal van 160 Amsterdammers heeft zich aangemeld voor een inspraakbijeenkomst dinsdag in de gemeenteraad.

Bart van Zoelen

Tot vorige maand had Anne-Marike Smit er geen idee van de dat er een windmolen kan worden gebouwd op minder dan een halve kilometer van haar huis. Inmiddels heeft ze zich aangesloten bij actiegroep Windalarm met tientallen andere inwoners van Amsterdam-Noord die al net zo verrast zijn. Als er inderdaad 150 meter hoge windmolens komen aan de noordkant van de A10, kan dat gevolgen krijgen voor de dichtbevolkte buurten aan de andere kant van de snelweg.

In haar woning langs het Noordhollandsch Kanaal vreest Smit vooral voor geluidsoverlast en lage bromtonen die, hoewel nauwelijks hoorbaar, slaapproblemen en stressklachten met zich zouden meebrengen. Nogal wat landen in de Europese Unie hebben strengere afstands­eisen voor windmolens bij woningen, zo hield ze de stadsdeelcommissie vorige week voor. “Dat is niet voor niets.”

Zware industrie

Maar ze denkt ook aan de woonblokken langs de snelweg in buurten die niet al te best aangeschreven staan, zoals verderop in De Banne en in Nieuwendam-Noord. Die liggen nog dichter bij de plekken die deze zomer in een rapport van gemeenteadviseurs opdoken als locaties die zich mogelijk lenen voor windmolens. Eventuele overlast komt daar bovenop lawaai en fijnstof van de A10.

Als inspreker bij de stadsdeelcommissie kreeg Smit vorige week bijval van zeven andere Noorderlingen. Laurens Veldhuizen noemde snelwegen als een makkelijk doelwit, omdat ze toch al lelijk zijn. Vanaf de Schellingwouderdijk waarschuwde Annemarie van Iren dat de Ring ook de entree is van een uniek natuurgebied. De hoge windmolens moeten wat haar betreft beschouwd worden als zware industrie.

“Verkeerd geplaatste molens zorgen voor meer natuurschade dan ze besparen,” waarschuwde Carla Wassenaar uit Schellingwoude. Simone Brands uit Jeugdland heeft als jeugdpsychiater zorgen over slaapproblemen en dan vooral in de buurten langs de Ring waar kwetsbare gezinnen toch al worstelen met sociale, psychische en financiële problemen.

De insprekers in Noord werden vriendelijk doch beslist doorgestuurd naar het stadhuis waar de gemeenteraad donderdag praat over de windmolenplannen. Dinsdagavond is daar al een inspraakbijeenkomst waarvoor zich zich inmiddels al meer Amsterdammers aangemeld dan onlangs voor de zeer goed bezochte hoorzitting over de volkstuinen. Dat zijn overigens niet alleen tegenstanders (zie kader).

Het stadsbestuur benadrukt dat er nog geen concrete plannen zijn, alleen zeven ‘zoekgebieden’ waar wordt gekeken naar mogelijke locaties. De Ring-Noord is er daar één van, maar ook IJburg, Zeeburgereiland en Science Park, kantorenpark Amstel III in Zuidoost en de Noorder IJplas. In de rapporten is alleen technisch bekeken waar windmolens mogelijk zijn en waar niet, vanwege de aanvliegroutes naar Schiphol bijvoorbeeld.

Overgewaaide bezorgdheid

In het voorjaar worden uit de zoekgebieden de locaties geselecteerd voor minstens acht of negen windmolens. De rest past in de haven, zo is de verwachting. En hoe dan ook volgen er nog diverse momenten waarop de gemeenteraad en dus ook de inwoners van de stad kunnen meepraten over de plannen.

Maar langs de Ring in Noord worden dit soort kanttekeningen allang niet meer gehoord. Dat ze via een omweg hebben gehoord over een kaart met mogelijke locaties vlak bij hun buurt heeft hun argwaan gewekt, net als op IJburg, waar in november al een storm van protest opstak.

De bezorgdheid is overgewaaid naar andere delen van de stad, met hulp van de IJburgers. Amsterdammer die langs de Ring in Noord wonen hebben zich aangesloten bij de op IJburg begonnen actiegroep Windalarm. In Noord worden nagenoeg dezelfde flyers en dezelfde argumenten gebruikt. Dezelfde windturbine die voor de IJburgflyers werd gemonteerd in het uitzicht vanaf de kade op IJburg, duikt op een trucagefoto in de flyers in Noord op achter het kerkje van Schellingwoude. Toen op IJburg vorige week door tweehonderd mensen werd gedemonstreerd tegen de komst van windmolens, waren daar ook niet alleen IJburgers. Aan het protest deden bijvoorbeeld ook bewoners van Zeeburgereiland mee. En uit Noord.

Voorstanders mikken op overleg

Behalve drommen tegenstanders melden zich ook voorstanders van windmolens rond de stad dinsdag bij de gemeenteraad. De zorgen bij bewoners van de ‘zoekgebieden’ voor windmolens zijn terecht, vinden Tineke de Vries en Frank Boon van Amsterdam Wind.

Het heeft ze niet verrast dat zo veel Amsterdammers in de gordijnen zijn gevlogen over windmolens. “Bij ruimtelijke plannen zal altijd weerstand zijn, of het nou gaat om een fietsbrug of een windmolen,” zegt Boon. “Mensen willen liever dat er niets verandert in hun omgeving,” zegt De Vries.

Allebei zijn ze van Amsterdam Wind, een vereniging van energiecoöperaties die voor hun leden, Amsterdammers en Amsterdamse bedrijven, lokaal groene stroom opwekken. En nog altijd geloven ze dat in de stad plekken te vinden zijn waar dat kan met een windmolen. Vragen over de plek en op welke afstand van woningen, laten ze liever over aan de gemeenteraad.

Wel denken ze dat het helpt als in het voorjaar uit de zoekgebieden de precieze plekken worden geselecteerd. “Met de bewoners kunnen we dan concreet bespreken hoe we mogelijke hinder kunnen voorkomen,” zegt De Vries. “De zorgen over geluidsoverlast, slagschaduw en de gezondheid nemen we heel serieus. Wij willen bekijken hoe het wél kan.”

De energiecoöperaties geloven dat ze als ledenorganisaties die windmolens in eigendom hebben veel wrevel kunnen wegnemen. Het kan helpen als omwonenden profiteren van de opbrengst en meepraten over de plannen. Een hinderlijk opflakkerende slagschaduw kan bijvoorbeeld opgelost worden door de windmolen computergestuurd stil te laten zetten.

Een voorbeeld is de Noorder IJplas, een ‘zoekgebied’ voor windmolens waarover de gemeente vorig jaar al een intentieovereenkomst sloot met vijf energiecoöperaties. Rond deze voormalige zandwinplas en bedrijventerrein Cornelis Douwes zijn zeven windmolens mogelijk. Over het uiteindelijke aantal en hun precieze plek, willen de energie­coöperaties graag met de omwonenden in gesprek. De Vries: “We zeggen niet: het worden er zeven en die duwen we u door de strot.”

De woonbootbewoners aan de overkant van de plas willen echter geen torenhoge windmolens in hun blikveld en willen daarover ook niet met de energiecoöperaties in gesprek, waardoor het overlegmodel hier meteen onbruikbaar is. Aan de hoogte van de molens kan Amsterdam Wind niet veel afdoen. Windmolens van 150 meter zijn de norm geworden binnen de overheidssubsidiepot voor duurzame energie. Een lagere windmolen is daardoor al snel niet financieel rendabel meer.

Als windmolens binnen Amsterdam overal op onoverkomelijke bezwaren stuiten, moet Amsterdam Wind zich daarbij neerleggen. “Dat is democratie,” zegt Boon. “Laten we samen afstrepen waar het niet kan en dan blijven er hopelijk nog wat plekken over waar het wél kan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden