Zorgen om seksuele intimidatie: Halsema wil veiligheid vrouwen vergroten

Het college maakt zich zorgen over het aantal vrouwen dat te maken krijgt met seksuele intimidatie en geweld. Burgemeester Halsema gaat daarom maatregelen nemen om de veiligheid van vrouwen op straat, online en thuis te vergroten.

Jesper Roele
Burgemeester Femke Halsema. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

In de stad krijgt 51 procent van de vrouwen te maken met straatintimidatie. In de leeftijdscategorie 15-34 jaar is dit zelfs 81 procent. Bijna iedere Amsterdamse vrouw wordt lastiggevallen op straat, in het openbaar vervoer of bij het uitgaan. ‘Dit is niet alleen verdrietig, het is ook onacceptabel,’ schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad.

Ook maakt het college zich zorgen over de groei van seksuele intimidatie via sociale media. ‘Veel jonge meiden worden gebullied, geïntimideerd en gechanteerd met hun seksualiteit via Instagram of Snapchat,’ volgens Halsema.

Campagne

Tijd voor een actieplan, vindt de burgemeester. Allereerst start de campagne #jijstaatnietalleen. Deze campagne is gericht op meisjes en vrouwen die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld op straat of online. Boodschap is dat de stad ook van deze meisjes en vrouwen is en dat intimidatie en geweld niet worden geaccepteerd. Amsterdamse rolmodellen zullen de vrouwen daarbij steunen en fungeren als vriendin.

Ook zal de burgemeester in gesprek gaan met hotels, restaurants en nachtclubs om praktijken als ronselen, intimidatie en misbruik te melden. Vermoed wordt dat personeel zulke misstanden op regelmatige basis ziet, maar het melden ervan niet als verantwoordelijkheid beschouwt. Daarbij zal de gemeente onderzoeken of ondernemingen gedwongen kunnen worden om deze misstanden te melden.

De gemeente lijkt met het pakket aan maatregelen intimidatie en geweld tegen vrouwen hoge prioriteit te geven. Er zal daarnaast extra onderzoek gedaan worden hoe online seksueel geweld aangepakt kan worden en of gebiedsverboden een oplossing zijn voor personen die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Het actieplan is er gekomen nadat het gerechtshof besloot dat een verbod op straatintimidatie, het zogenoemde ‘sisverbod’, in strijd was met de vrijheid van meningsuiting. Er wordt nog onderzocht of de wet aangepast kan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden