Nieuws

Zoektocht gestart naar nieuwe nachtburgemeester, verkiezing in maart

Na drie jaar zonder nachtburgemeester in Amsterdam, is het nu weer zover: vrijdag is de zoektocht begonnen naar een nieuwe nachtburgemeester. In maart vindt de verkiezing plaats.

Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Volgens de stichting Nachtburgemeester Amsterdam (N8BM A’dam), die de verkiezing organiseert, speelt de nachtburgemeester ‘als gezicht van de nacht’ een betekenisvolle rol in de Amsterdamse nachtcultuur.

‘De nachtburgemeester geeft de nacht extra zichtbaarheid en behartigt de belangen van de nacht richting de politiek. Zo heeft de inzet van de nachtburgemeester ertoe geleid dat Amsterdam nu de 24-uursvergunning kent,’ schrijft N8BM in een persbericht.

Nachtraad

De nieuwe nachtburgemeester gaat zich onder andere richten op de uitvoering van de Nachtvisie. Hiermee krijgt de nachtcultuur een prominentere rol in het gemeentebeleid.

Hierbij wordt de nachtburgemeester bijgestaan door de Nachtraad Amsterdam, met onder anderen Pim Evers (mede-eigenaar 17 horecazaken en voorzitter Koninklijke Horeca Nederland) en Claudia Walraven (secretaris Evenementen Vereniging Amsterdam). De nieuwe nachtburgemeester is de voorzitter van de nachtraad.

“Het nachtleven is prominent aanwezig in Amsterdam, ontelbaar veel mensen hebben ermee te maken. De functie nachtburgermeester is, net zoals de nacht, heel erg veranderlijk. Het is enerzijds een publieke functie, en anderzijds een politieke functie waarin je namens de nacht praat en met de politiek in gesprek gaat over wat er zou moeten veranderen in de stad,” zegt Ghamtè Schmidt, raadslid van toezicht van N8BM.

“Als je affectie met het nachtleven hebt en je meer zou willen doen, omdat je vindt dat dingen anders kunnen, is je aanmelden voor de positie als nachtburgermeester de manier om er verandering in te kunnen brengen.”

Drie jaar zonder nachtburgemeester

Shamiro van der Geld werd in februari 2018 verkozen tot nachtburgemeester. Hij zou die functie twee jaar vervullen, tot februari 2020. Maar al in juni 2019 gooide hij de handdoek in de ring.

Ramon de Lima, voorzitter van N8BM A’dam, vertelde destijds dat Van der Geld zich niet comfortabel in die rol voelde. “In de afgelopen jaren is de rol van nachtburgemeester gegroeid naar een serieuze functie. Zo’n rol moet je wel liggen,” zei hij over het voortijdige vertrek van Van der Geld. De Lima nam zijn taak over en is inmiddels al ruim drie jaar waarnemend nachtburgemeester. Vanwege de coronapandemie waren nieuwe verkiezingen eerder uitgesteld.

Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 22 februari solliciteren. Na een online voorverkiezing zal een jury samen met het publiek tijdens een verkiezingsavond op 22 maart in Bitterzoet de nieuwe nachtburgemeester kiezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden