Amsterdam Bewaar

Zo werd gestemd in jouw buurt

Zuid is Oranje - VVD. De grachtengordel is groen - GroenLinks en D66.
Zuid is Oranje - VVD. De grachtengordel is groen - GroenLinks en D66. © Gemeente Amsterdam

De gemeente heeft een kaart gepubliceerd waarop te zien is hoe per stemlocatie is gestemd in Amsterdam. Welke partij werd de grootste in jouw wijk?

De grachtengordel is van GroenLinks en D66, de VVD heeft gezegevierd in Zuid, Denk scoorde in Nieuw-West en Noord is versnipperd. Het was al grotendeels bekend, maar is nu ook goed zichtbaar dankzij een kaart van de gemeente.

Hierop is met gekleurde cirkels aangegeven welke partij de meeste stemmen per stemlocatie heeft behaald, en hoe de andere partijen daar hebben gescoord. Daardoor kan de verkiezingsuitslag ook op buurtniveau worden bekeken.

Zo ging Betondorp in meerderheid voor de PVV en blijkt Denk in Osdorp-Oost samen met GroenLinks pas de derde partij, na de VVD en D66. Betastudenten gingen voor GroenLinks: bij het stembureau op het Science Park behaalde de partij maar liefst 42,3 procent van de stemmen. 

Hoe groter de cirkel, hoe hoger het aantal stemmen op een bepaalde partij (of hoe hoger het percentage). Het zet de winst van de PvdA op vier locaties in Zuidoost toch weer in een ander perspectief - zo groot zijn die cirkeltjes daar niet.  

Bekijk de kaart van de gemeente.

Lees ook: Dit waren de Tweede Kamerverkiezingen van 2017