Koningsblog

Zo vierde Amsterdam Koningsdag

In dit blog volg je alles over Koningsdag in Amsterdam op de voet. Tips? Mail nieuwsdienst@parool.nl of app ons via Whatsapp.

Lachgasballonetjes zaterdagavond op straat in de Jordaan. Beeld anp
Lachgasballonetjes zaterdagavond op straat in de Jordaan.Beeld anp

Dit was Koningsdag 2019 in Amsterdam. Hoe de dag verliep lees je hieronder terug. Dit blog wordt nu afgesloten.

Ambulancepersoneel heeft tijdens Koningsdag enkele tientallen feestvierders moeten behandelen die onwel waren geworden doordat ze lachgas hadden gebruikt. Dat meldt AT5.

Ambulances moesten tijdens Koningsdag in totaal 313 keer uitrukken. Veelal was overmatig drinken de boosdoener. Opvallend was het aantal minderjarige drinkers dat moest worden behandeld.

Maar ook het gebruik van lachgas zorgde dus voor problemen en dat is een nieuwe ontwikkeling. Daar waar de verkoop van lachgas in steden als Alkmaar en Hoorn aan banden werd gelegd, besloot het stadsbestuur hier niet tot een verbod op de verkoop, volgens AT5. De ballonnen en patronen waren daarom overal in de stad te krijgen.

Ook de grachten kleurden oranje vandaag. Fotograaf Rob Ponsen plaatste een mooie compilatie van de bootjes op het water op Twitter.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De viering van Koningsdag verloopt zonder grote incidenten. De politie heeft tot 20:00 uur vanavond veertien mensen aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie. Vorig jaar waren dat er rond dat tijdstip nog 27.

Wel zijn er dit jaar iets meer incidenten als vechtpartijen, ruzies en openbare dronkenschap dan vorig jaar, aldus de woordvoerder.

De enkele honderden vrijwilligers van het Rode Kruis hebben zaterdag een redelijk rustige Koningsdag gehad. In de loop van de avond werd het iets drukker bij de posten, maar storm liep het zeker niet. "Onze hulpverleners zagen de 'normale' dingen: blaren, incidentjes en mensen die iets teveel hebben gedronken," aldus een woordvoerster.

Hoe later het werd, hoe meer mensen bij het Rode Kruis langskwamen. "Dat zie je altijd, hoe langer mensen op de been zijn, hoe meer onze mensen te doen hebben." Ze noemt de aanloop in lijn met de meeste Koningsdagen.

Paroollezer René de Bruijn stuurde ons nog wat mooie foto's van Koningsdag in Amsterdam.

null Beeld René de Bruijn
Beeld René de Bruijn
null Beeld René de Bruijn
Beeld René de Bruijn
null Beeld René de Bruijn
Beeld René de Bruijn
null Beeld René de Bruijn
Beeld René de Bruijn

De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben deze Koningsdag nauwelijks boetes uitgedeeld voor onhygiënische toestanden met voedsel. Bij 57 inspecties werden zeven boetes uitgedeeld en achttien waarschuwingen uitgedeeld, bijvoorbeeld omdat verkopers niet op de juiste manier met voedsel omgingen.

Volgens de NVWA zorgde het weer ervoor dat de inspecteurs het deze Koningsdag betrekkelijk rustig hadden. Als het warmer is dan 25 graden, is het moeilijker om bijvoorbeeld het vlees goed te houden en stijgt het aantal boetes, aldus de voedselwaakhond.

Er werd zaterdag gecontroleerd in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, Harderwijk en Roosendaal.

Tijdens de speciale Oranjedienstregeling rijden er meer en langere treinen om feestgangers te vervoeren. Alleen al naar Amsterdam werden ongeveer 200.000 passagiers vervoerd. De NS heeft zaterdag bijna duizend extra mensen ingezet om mensen op weg te helpen en stations schoon te houden.

De reizigers die sinds het einde van de middag vanaf verschillende stations huiswaarts gaan, kunnen zonder problemen worden vervoerd. Het enige incident op het spoor is dat bij Castricum waar een groep van ongeveer vijftig jongeren vernielingen aanrichtte in een trein, meldt de NS.

Na een eerste inspectie blijkt de averij aan de trein die bij Castricum werd weggesleept mee te vallen, maar de spoorwegen willen de schade wel verhalen op de dader(s). Zaterdag was een persoon aangehouden.

Bij Mossels&Gin bij de Westergasfabriek wordt het steeds drukker. De mensen blijven maar komen nu de zon zich weer even laat zien.

Ook bij Het Ketelhuis is het goed druk Beeld Jan 't Hart
Ook bij Het Ketelhuis is het goed drukBeeld Jan 't Hart
null Beeld Jan 't Hart
Beeld Jan 't Hart
null Beeld Jan 't Hart
Beeld Jan 't Hart

Een toevallige ontmoeting op het water tussen twee boten met oranjevierders leidde tot een spontane zoen tussen een jongen op de ene boot en een vrouw op de andere.

Wessel wil graag een date met het meisje dat hij zoende, "alleen al voor het mooie verhaal." Wie kent deze vrouw? Mail naar nieuwsdienst@parool.nl.

null Beeld Fillis Seitisleam
Beeld Fillis Seitisleam

De eerste verkopers hebben het inmiddels opgegeven. Tijd voor anderen om juist dan hun slag te slaan.

Als verkopers het opgeven dan zijn mensen er als de kippen bij. Beeld Willeke Keulen
Als verkopers het opgeven dan zijn mensen er als de kippen bij.Beeld Willeke Keulen

Op de hoek van de Herengracht en de Utrechtsestraat kun je je uitleven door eieren te gooien op Donald Trump. Dat laat men zich geen twee keer zeggen; de vloer ligt bezaaid met eierschalen. De Amerikaanse president kijkt er niet al te gelukkig bij.

null Beeld Eline Besselink
Beeld Eline Besselink

De viering van Koningsdag in Amsterdam verloopt vooralsnog zonder grote incidenten. De politie had zaterdagmiddag drie personen aangehouden, dat zijn er twee minder dan tijdens de viering van Koningsdag een jaar eerder, meldt de politie.

Ook de Koningsnacht verliep overwegend rustig. Ambulances moesten opvallend vaak uitrukken voor dronken minderjarigen.

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort kijkt terug op 'een fantastische Koningsdag'. Volgens de burgemeester kwamen er voor deze gelegenheid 45.000 mensen naar de stad.

Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius 'veel energie en enthousiasme vrij' in de stad. "Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt. We hebben historie geschreven," aldus Bolsius.

Op de NDSM-werf zijn bezoekers druk aan het hakken en zagen op gabbermuziek. Ook de andere activiteiten zoals de zelfgebouwde 'botsautootjes' zijn populair.

Hakken en zagen op gabber Beeld Eric Ankersmit
Hakken en zagen op gabberBeeld Eric Ankersmit
'Botsautootjes' Beeld Eric Ankersmit
'Botsautootjes'Beeld Eric Ankersmit
null Beeld Eric Ankersmit
Beeld Eric Ankersmit

Terwijl in sommige gemeenten in Nederland lachgas verboden is tijdens Koningsdag, genieten veel mensen in Amsterdam er volop van. “Het is een leuke high voor een paar minuten,” zegt Casper (27).

De verkopers zeggen liever anoniem te willen blijven. “Tja, het maakt mijn imago niet beter.”

null Beeld David Hielkema
Beeld David Hielkema

Op de Westerstraat maken Pepijn (15) en zijn zusje Charlie (9) al de hele dag muziek. Pepijn speelt piano, terwijl Charlie het geld ophaalt. “Het gaat echt heel goed,” zegt Pepijn. “Ik leeg de hele tijd het bakje met geld, maar we verdienen wel veel geld.”

Pepijn vindt de muziek van het podium op de Marnixstraat, die luid is, wel irritant. “Ja, daardoor hoor je het wel een stuk minder.”

Toch zijn de twee, onder oog van moeder, van plan om hier tot 18.00 vanavond te staan. “Het is heel leuk,” zeggen ze in koor met een grote glimlach.

Op de Westerstraat maken Pepijn (15) en zijn zusje Charlie (9) al de hele dag muziek. Beeld David Hielkema
Op de Westerstraat maken Pepijn (15) en zijn zusje Charlie (9) al de hele dag muziek.Beeld David Hielkema

Ook al heeft Andre Onana door de voorbereidingen voor de halve finale van de Champions League zelf weinig tijd om Koningsdag te vieren, wenst hij iedereen toch een goede dag toe op Twitter.

Willem-Alexander en Máxima zijn inmiddels op de Dam gearriveerd. Patty Pam Pam is vandaag Máxima en Sjoerd Knops is de koning.

null Beeld Henny van Houtum
Beeld Henny van Houtum

Zanger Benjamin Fro: ‘Heerlijk dat we samen een feestje vieren. Maar het is natuurlijk fucking ridiculous dat er een man is die veel geld verdient alleen omdat hij in een rijke familie is geboren. Niets tegen hem hoor. Dus leve de Koning en fuck de monarchie!’

Zanger Benjamin Fro bij ndsm Pllek Beeld Lorianne van Gelder
Zanger Benjamin Fro bij ndsm PllekBeeld Lorianne van Gelder

Marian Kraaikamp (61) Dory Heuseveldt (60) moeten stoppen met verkopen. “Ons plastic om de spullen af te dekken is op”, zegt Kraaikamp. “Maar we staan er al sinds 05.00 uur. Het is wel goed.”

Hoeveel geld de vrouwen hebben opgehaald de verkoop in de Rijnstraat weten ze nog niets. Wat ze wel weten is dat de gehele opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. “Daarvoor fietsen we in juni de Alpe d'HuZes op.”

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Sonja (62) en Marjolein Pietersen (52) proosten in de Van Woustraat op Koningsdag ‘ondanks dat die in het water is gevallen’, zegt Pietersen.

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Agaath Minderhoud (66) moet voor de derde keer vandaag haar spullen bedekken voor regen en zelfs hagel. “Ik sta er vanaf half elf, maar ik denk dat ik zo naar huis ga.”

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Broers Guus en Pieter verkopen op IJburg zelfgemaakte zonnebrilhoesjes en ‘cake van Piet, wie wil dat nou niet?!’

Broers Guus en Pieter Beeld Mattijs van de Wiel
Broers Guus en PieterBeeld Mattijs van de Wiel

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Amersfoort aangegrepen om actie te voeren tegen de stijgende zeespiegel.

Op de kade vlakbij de Koppelpoort, waar het gezelschap langsliep, hielden ze spandoeken op met de teksten 'The oceans are rising, so are we' en 'Welkom in Amersfoort aan zee'. De activisten droegen een zwemvest en een deel van hen dook na het passeren van de koning het water in.

"Het is één groot feest, één groot wij-gevoel. We hebben gezien dat Amersfoort een moderne stad is van de 21e eeuw tegen een middeleeuwse achtergrond". Dat zei koning Willem-Alexander tegen de NOS.

Koningin Máxima valt vooral de humor op in het aanbod aan activiteiten. Vooral de Cliniclowns en de regioquiz vond ze grappig. "Overal was humor."

Prinses Amalia vindt het "superleuk om mee te mogen doen. We maken er samen een feest van".

Het Vondelpark opende vanochtend om negen uur de poorten en is al drukbezet. Vanochtend was er regen en hagel (zie foto), momenteel is het afwisselend droog en nat, de lucht kleurt grijs. Maar dat mag de pret niet drukken. Onder andere het tomaten slaan is dit jaar uitermate populair (zie foto).

Schuilen voor de regen Beeld ANP
Schuilen voor de regenBeeld ANP
Tomaten slaan. Je moet wat. Beeld Mijntje Klipp
Tomaten slaan. Je moet wat.Beeld Mijntje Klipp

Amsterdam trok vorig jaar op Koningsdag meer dan een miljoen bezoekers. Hoe gaan ze dit jaar scoren? Het CBS laat met tabellen zien hoe de drukte zich vorig jaar in de stad verspreidde, met een piek die om 12.00 begint en om 16.00 op het hoogtepunt is. Check het zelf: Hoeveel bezoekers zijn er op Koningsdag in Amsterdam?

De politie is de beroerdste niet: voordat Koningsdag aanbreekt, waarschuwen ze nog even voor zakkenrollers, die op dagen als deze natuurlijk extra actief zijn. Berg telefoon en portemonnee niet op in je achterzak, laat waardevolle spullen sowieso het liefste thuis, en als je ze meeneemt in een tas, rits 'm dan goed dicht.

Koningin Máxima draagt tijdens de viering van Koningsdag in Amersfoort een zandkleurige linnen broekrok en top met oranje geborduurde bloemen. Het modehuis Natan ontwierp de kleding speciaal voor Máxima. Daarbij draagt ze een schuine hoed van hoedenmaakster Fabienne Delvigne, die geregeld hoeden ontwerpt voor de vorstin.

De hoed heet Mystery. Het couturemodel is gemaakt van bananenvezel en zijde in dezelfde kleur als haar outfit.

Ook prinses Amalia draagt een creatie van Natan van de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen. Amalia draagt een driekwart jurk van mousseline zijde, met een abstracte print in rood, blauw, blauw.

De koninklijke familie arriveerde om 11.00 uur in Amersfoort. Bij vertrek vanaf paleis Huis ten Bosch in Den Haag twitterde de koning een gezinsfoto. "Met mijn gezin op weg naar Amersfoort. We zijn benieuwd naar alle verhalen uit de stad en regio. Iedereen een mooie Koningsdag", schreef Willem-Alexander.

De Koninklijke familie is in Amersfoort gearriveerd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Amsterdam lopen 65 Amalia's rond. Of ze allemaal vernoemd zijn naar prinses Amalia? Dat niet. ''Zij heet hetzelfde als ik! Ik was toch eerst?!' Lees hier het artikel: 'Ik zeg altijd dat prinses Amalia naar mij is vernoemd'

Vorig jaar stonden delen van Amsterdam droog omdat het bier op was. Dat wil Heineken dit jaar beter doen. In het distributiecentrum staan duizenden fusten bier. Je denkt dat de stad daar wel een jaar mee vooruit kan. Maar nee: 'Dit zuipt de stad in een dag weg. Het is topsport.'

Hoe ze al die fusten in de binnenstad krijgen? Lees het hier.

undefined

Koningsnacht in de stad is overwegend rustig verlopen. Ambulances voerden 106 ritten uit, met name voor alcoholgerelateerde meldingen.

De ambulance moest opvallend vaak uitrukken voor dronken minderjarigen, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. De politie hield twintig mensen aan. Dat zijn er minder dan in een gemiddelde weekendnacht.

Het is inmiddels droog in Amsterdam. Vanochtend viel de regen met flinke bakken uit de lucht, maar dat weerhield de mensen er niet van om gewoon hun standje op te zetten op de Vrijmarkt.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Parool tipt vijf routes om te feesten als een koning. Want wie een klein plannetje smeedt, strandt niet in een oranje feestfuik vol dronken mensen. De leukste routes in vijf regio's.

De stad kleurt zaterdag oranje, de stad viert feest. Waar moet je zijn? Het Parool zet de leukste vrijmarkten en feesten op een rij. Let op: het oranjegeweld kan verkeershinder veroorzaken. Lees onze tips hier: Een beknopte gids voor Koningsdag in Amsterdam

Willem-Alexander is een menselijke en meelevende koning. De onwennigheid van zijn eerste jaren als koning is er wel af en hij is nu vooral professioneel en betrokken, vindt een meerderheid van de Nederlanders.

Dat komt naar voren uit een enquête van Ipsos in opdracht van de NOS. De koning krijgt net als vorig jaar een 7,6 als rapportcijfer, koningin Máxima net als een jaar geleden een 8.

Bijna acht op de tien ondervraagden vinden het prima dat de koning en koningin hun jonge dochters zo veel mogelijk buiten de publiciteit houden. Meer dan zes op de tien vinden prinses Amalia nog te jong om officiële taken te verrichten. Het oudste kind van het koningspaar is 15.

Jongeren waarderen het koningshuis aanzienlijk minder dan ouderen. Van de jongeren tussen de 18-34 jaar is 57 procent voor behoud van de monarchie, onder Nederlanders van 55 jaar of ouder is dat 79 procent.

CDA- en VVD-stemmers zijn de grootste voorstanders van de monarchie. Kiezers van PVV zijn het meest voor een republiek (32 procent van hen) en in mindere mate aanhangers van Forum voor Democratie (22 procent). Zij winden zich ook het meest op over de kosten van de monarchie.

Koning Willem-Alexander begint vandaag om 11 uur op de Kleine Haag in Amersfoort aan de publieke viering van zijn 52ste verjaardag. Voordat het formele programma begint, gaat hij op de foto met alle mensen die hem op zijn twee uur durende rondgang verhalen zullen vertellen over de stad. 'Wij Amersfoort' is het overkoepelde thema van de dag.

De koninklijke familie zal veel horen over wat de stad én de eromheen liggende gemeenten te bieden hebben. Het geboortehuis van schilder Piet Mondriaan bijvoorbeeld zal niet onopgemerkt blijven.

Een band speelt de boogiewoogie met een knipoog naar het beroemde schilderij 'Victory Boogie Woogie' van deze schilder. Op de Varkensmarkt staat het thema duurzaamheid centraal: daar wordt getoond hoe je oude kleren een nieuw leven kunt geven en hoe je lekkere gerechten maakt van de 'restjes' van de vorige dag.

Op het Eemsplein wordt, ten slotte, het Wilhelmus ingezet. De jarige koning zal rond 13 uur Amersfoort hartelijk bedanken voor de ontvangst.

Koningsdag belooft een wisselvallige en frisse dag te worden. Op de meeste plaatsen komt de maximumtemperatuur uit op 13-14 graden. Warme kleding en een regenponcho voor tijdens de festiviteiten vandaag zijn geen overbodige luxe.

In het hele land is kans op buien en er staat op veel plaatsen een stevige wind, wat het voor het gevoel nog frisser maakt.

Een gebied met buien is net weggetrokken wanneer het koningspaar aan de tocht door Amersfoort begint. Daardoor verloopt het eerste deel van de festiviteiten waarschijnlijk droog.

De zon breekt even door, maar al gauw ontstaan stapelwolken. Richting het eind van de tocht neemt de kans op buien toe. Tijdens de tocht door Amersfoort is het een graad of 12, maar de matige zuidwestenwind zorgt ervoor dat het enkele graden kouder aanvoelt.

Vanochtend vroeg is het overwegend bewolkt en trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend wordt het vanuit het westen geleidelijk tijdelijk droog en breekt de zon door.

Vanmiddag zijn er flinke stapelwolken met tussendoor zonnige momenten. Vanuit het westen trekken buien over het land. De felste buien zijn voor het zuiden en zuidoosten en daarbij is kans op een klap onweer.

In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit op een enkele bui na droog. In het uiterste oosten duurt het tot het eind van de middag voordat de buiigheid afneemt.

Het is nat in Amsterdam. Verkopers bereiden zich in de regen voor op de vrijmarkt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De koninklijke familie viert deze Koningsdag in Amersfoort. Koning Willem-Alexander en zijn familie beginnen er om 11.00 uur aan hun wandeling. Ze ontmoeten verhalenvertellers uit de regio en kunnen luisteren naar muziek die is geïnspireerd op het werk van de in Amersfoort geboren kunstenaar Piet Mondriaan. Verder is er aandacht voor thema's als theater, sport en vrijwilligerswerk.

Om de bezoekersstroom aan te kunnen, rijden meer - en langere - treinen naar Amersfoort en andere steden waar het druk wordt. De stadsbussen zijn in Amersfoort gratis.

Koningsdag is verder een dag vol festivals. In de categorie dance spant Kingsland de kroon: onder die titel worden grote feesten gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Groningen en Oldenzaal. Vorig jaar kwamen daar in totaal zo'n 150.000 mensen feestvieren.

Amsterdam is het epicentrum van het volksfeest, zeker qua bezoekersaantal. In de hoofdstad wemelt het van de festivals, feestjes en markten. Om de drukte in goede banen te leiden, zijn de stations RAI en Sciencepark gesloten. Trams en bussen worden omgeleid en een groot deel van het centrum is afgesloten voor verkeer.

De lucht vanavond belooft veel goeds voor de komende nacht: code oranje.

Koningsnacht? In de Watergraafsmeer is de opera van het traditionele Bredewegfestival begonnen. Het is de 26e opera op de 42ste editie van het festival alweer. Applaus voor het weer: een heldere hemel.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wie zaterdag een rondje over de vrijmarkt wil maken, kan dat het beste in de loop van de ochtend doen. Dan wordt het na een natte ochtend vanuit het westen uit droog en kan ook de zon even doorbreken. Al vrij snel ontstaan er alleen weer stapelwolken die in de middag lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. Daarbij is misschien ook kans op hagel, onweer en windstoten.

In de avond neemt in het westen de kans op regen weer toe, maar gaat het wel minder hard waaien. Met maxima van zo'n 13 graden is het fris voor de tijd van het jaar.

De Amsterdamse minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is zaterdag ook te vinden op de vrijmarkt, zo zei hij na afloop van de ministerraad. Koopjesjagers kunnen bij zijn kraampje terecht voor oude stripboeken.

Hij noemt Koningsdag 'een zoet, rustig nationaal feest'. "Ik zeg zoet omdat het van oudsher vooral een kinderfeest is. Ik vind het ook heel goed dat in Amsterdam het Vondelpark nog steeds alleen voor kinderen is. Natuurlijk gaan volwassenen ook dansen en drinken - het is feest - maar ze moeten wel rekening houden met anderen.''

Waar moet je zijn deze Koningsdag? Het Parool zet de leukste vrijmarkten en feesten op een rij. En we vertellen je ook meteen hoe het met het vervoer zit tijdens het oranjegeweld.

De voorbereidingen voor Koningsnacht en -dag zijn in volle gang in de stad. Een rondje in foto's.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Al ruim 20 jaar een fenomeen in de Jordaan en omstreken: de bijzondere gevelversiering van café de Blaffende Vis op Koninginnedag en Koningsdag. Dit jaar zijn prinses Beatrix, koning Willem-Alexander én Maxima te bewonderen als leden van rockband Queen.

De koning is frontman Freddie Mercury. Zijn beeltenis is gebaseerd op een karakteristieke pose van de zanger. Bekijk hier een beeld van Mercury in vergelijkbare pose, gemaakt in 1986 tijdens een concert in het Engelse Wembley-stadion.

Lees ook: Zo zag de Blaffende Vis er de laatste jaren uit

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Koning Willem-Alexander geniet nog altijd veel vertrouwen onder de bevolking, maar leden van het EenVandaag Opiniepanel beoordelen hem dit jaar iets minder gunstig dan vorig jaar. Van de bijna 24.000 ondervraagden vindt 65 procent dat de koning weet wat er speelt in het land. In 2018 was dat 75 procent.

Ook het aantal ondervraagden dat van mening is dat Willem-Alexander 'de juiste toon aanslaat' is lager dan bij het vorige Koningsdagonderzoek: 75 procent tegen 83 procent in 2018.

Van de ondervraagden zegt 82 procent vertrouwen te hebben in het staatshoofd. Vorig jaar was dat 85 procent. Ook vonden iets minder mensen dat de koning Nederland goed vertegenwoordigt in het buitenland: 79 procent tegen 87 procent bij de vorige editie van het onderzoek.

Koningin Máxima blijft voor de panelleden het populairste lid van de koninklijke familie. De koning staat op de tweede plaats, Pieter van Vollenhoven op plaats drie.

Volgens EenVandaag is het Opiniepanel representatief voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Bij cafe de Blaffende Vis wordt de traditionele gevelversiering opgehangen. Ieder jaar prijkt een lid van het koningshuis op de gevel van het cafe in de Jordaan.

Lees ook: Zo zag de Blaffende Vis er de laatste jaren uit

Wie wil er op Koningsdag nou niet uitzien als een koning? Dit is je kans. Print dit masker uit, plak op karton, maak gaatjes bij de oren, elastiekjes erdoorheen en klaar is Willem.

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

In de monumentale hal van Amsterdam Centraal heeft NS het bouwterrein voor de nieuwe trap naar de metrohal omgevormd tot gigantisch lichtobject. Vanaf vrijdagmiddag is het gereed en kleurt het Oranje in aanloop naar Koningsdag.

Het bouwterrein is een grote geluid- en stofdichte doos, zodat reizigers zo min mogelijk overlast ervaren van de werkzaamheden. Om tijdens de werkzaamheden ook sfeer toe te voegen, heeft NS studionvb de opdracht gegeven een ontwerp te maken dat uitnodigend is en dynamisch. Het lichtobject zal het komende jaar onderdeel uitmaken van het station.

null Beeld -
Beeld -

Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind. Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt slechts af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog.

Sterker nog: het Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling. Ze adviseren Oranje-feestvierders er vanwege de nattigheid een extra paar sokken en een droog shirt mee te nemen en goede schoenen aan te trekken. "Eenmaal een nat pak gehaald, is er een grotere kans op onderkoeling, zeker in combinatie met overmatig alcoholgebruik is dat een risico.''

De organisatie vraagt ook te zorgen voor warme kleren voor kinderen die op de vrijmarkten op kleedjes op de koude en natte grond zitten. Het advies geldt niet alleen voor Koningsdag maar ook voor koningsnacht.

Medewerkers zijn vrijdagavond en zaterdag overal in het land aanwezig om indien nodig EHBO te verlenen tijdens de feesten rond Koningsdag. Na een aantal zonnige en warme dagen kan 13 graden fris aanvoelen, zeker als je nat regent, waarschuwt het Rode Kruis.

Verschillende vrijmarkten en festiviteiten starten vrijdagavond al. In het zuiden en zuidwesten is dan kans op een lokale bui, maar op de meeste plaatsen, waaronder Amsterdam, is het vrijdagavond droog.

Aan het begin van de nacht zijn er opklaringen en daalt de temperatuur naar 7 à 10 graden. In de loop van de nacht volgen vanuit het zuidwesten buien en gaat het flink waaien.

Koningsdag start met een bewolkte en regenachtige ochtend met veel wind en temperaturen van een graad of 10. De buien trekken geleidelijk naar het oosten en vanuit het zuidwesten wordt het tijdelijk droog. Ook kan de zon even doorbreken.

De droge periode duurt niet lang, want aan het eind van de ochtend volgen vanuit het westen alweer nieuwe buien. In de middag blijft het wisselvallig en kan het onweren. Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust is er kans op fikse windstoten. Tussen de buien door wordt het maximaal 13 graden.

Ook in de avond valt in grote delen van het land regelmatig regen. In het noorden en oosten kan de avond overwegend droog verlopen.

Koningsdag 2019 in Betondorp wordt 'oer-Hollands', zo is sinds een aantal dagen te zien op de gevel van eetcafe De Avonden, gelegen aan de Middenweg.

Eetcafe De Avonden in Betondorp is er klaar voor Beeld Het Parool
Eetcafe De Avonden in Betondorp is er klaar voorBeeld Het Parool

Wie een klein plannetje smeedt voor Koningsdag strandt niet in een oranje feestfuik vol dronken provincialen. De leukste routes in vijf regio's, van de NDSM tot de Jordaan, van Oost tot West.

Ook dit jaar valt er weer genoeg te doen op de NDSM-werf met Koningsdag Beeld anp
Ook dit jaar valt er weer genoeg te doen op de NDSM-werf met KoningsdagBeeld anp

De gemeente Amsterdam wil verbieden dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op Koningsdag gaan staken en spant daarom een kort geding aan. 'Het risico op maatschappelijke onrust is te groot.'

Trek op Koningsdag? Geen zorgen. Je kan op verschillende plaatsen terecht voor een goede snack.

Bij Koh-I-Noor aan de Westermarkt bijvoorbeeld, daar verkopen ze verse samosa's voor een euro. En keus genoeg, want ze hebben er naar schatting duizend! Meer zin in iets zoets? Dan kan je terecht bij banketbakkerij Arnold Cornelis, bijvoorbeeld voor een taart met de gezichten van het koninklijk paar.

Meer inspiratie nodig? Lees dan dit artikel met goede adresjes voor een snack op Koningsdag.

De weersverwachting ziet er (helaas) niet al te best uit voor Koningsdag. Het wordt relatief koud met zo'n 14 graden, verwacht Weeronline. Ook kunnen we een aantal buien verwachten. Een warme én waterdichte jas is dus wel handig!

Terugkijken: Dit was Koningsdag 2018 in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden