live

Zo stond Amsterdam stil bij de Bijlmerramp van 25 jaar geleden

Het is woensdag precies 25 jaar geleden dat in de Bijlmermeer het Israëlische vrachtvliegtuig van El Al op twee flats neerstortte. Amsterdam stond woensdag uitgebreid stil bij de ramp.

Nabeschouwing

Amsterdam heeft woensdagmiddag de Bijlmerramp herdacht. 25 jaar geleden stortte een El Al-vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van het vliegtuig.

In het bijzijn van zo'n 500 mensen, begon de herdenking rond 17.00 uur in het Cultureel Educatief Centrum in Zuidoost met een optreden van Mannenkoor Maranatha. Daarna spraken locoburgemeester Kajsa Ollongren en staatssecretaris Sharon Dijksma.

Volgens Ollongren moeten Amsterdammers 'het litteken van de Bijlmerramp samen dragen.' "Niet alleen de flats bleven gehavend achter. De pijn van die vreselijke dag kan niemand wegnemen," aldus Ollongren

Zangeres Pearl Joan trad op, en ook het kinderkoor van basischool Crescendo, die Het Groeiend Monument voor de ramp heeft geadopteerd. 

Een moeder die haar twee kinderen verloor tijdens de ramp, droeg een emotioneel gedicht voor, waarin ze haar kinderen vertelde dat het goed met haar ging.

De plechtigheid in het Cultureel Educatief Centrum had te lijden onder overvliegende vliegtuigen, die door het glazen plafond duidelijk zichtbaar waren. Het vliegverkeer boven Zuidoost werd echter stilgelegd tijdens het buitengedeelte van de plechtigheid. 

Tijdens een stille tocht liepen honderden mensen naar Het Groeiend Monument, het monument voor de vliegramp. Daar vond een minuut stilte plaats, en legde onder meer locoburgemeester Ollongren een krans. Daarin werd ze bijgestaan door wethouder Eric van der Burg. 

Ook de Iraëlische ambassade legde een krans, net als Schiphol, politie, brandweer en woningbouwvereniging Rochdale. Sharon Dijksma legde namens de Nederlandse regering een krans.

Hieronder leest u ons liveblog terug, met foto's, updates en persoonlijke verhalen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Kranslegging ten einde

  Nadat ook individuele aanwezigen bloemen hebben gelegd bij het monument, is de herdenking van de Bijlmerramp 25 jaar geleden ten einde.

 2. Kranslegging bij monument

  Staatssecretaris Sharon Dijksma legt namens de Nederlandse regering een krans bij de herdenking van de Bijlmerramp. Ook locoburgemeester Kajsa Ollongren legt een krans, namens de gemeente Amsterdam.

  Omdat het neergestorte vliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al was, legt ook de ambassade van dat land een krans. Ook worden er kransen gelegd door de Royal Schiphol Group, woningbouwvereniging Rochdale, nabestaanden, de politie, de brandweer en werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer.

 3. Minuut stilte

  Er wordt een minuut stilte gehouden bij het monument, om de slachtoffers te herdenken.

 4. Namen slachtoffers voorgelezen

  De namen van de 43 slachtoffers van de Bijlmerramp worden voorgelezen. Veel dezelfde achternamen, veel Surinaams-Nederlandse namen. De 43 namen staan ook op het monument, en ook een leeg bordje. Dit verwijst naar een persoon die nog vermist is.

 5. Honderden mensen bij monument

  Voor het tweede gedeelte van de herdenking hebben zich al honderden mensen verzameld bij 'de boom die alles zag'.

 6. Voorpagina Het Parool

  'Meer dan 200 doden bij ramp', kopte Het Parool een dag na de Bijlmerramp. The day after was er vooral onzekerheid, ook bij de krant. 'Er dringen af en toe berichten door van doden, maar niemand weet iets.'

 7. Eerste helft programma ten einde

  De eerste helft van de herdenkingsplechtigheid zit erop. Tijdens een tweede optreden van het Mranatha Mannenkoor vertrekken de aanwezigen voor een stille tocht naar Het Groeiend Monument. Er zijn ook 400 agenten aanwezig van het bureau Vlierbosdreef, waarvan er velen aanwezig waren tijdens de ramp.

Voorbeschouwing

Het is woensdag precies 25 jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmermeer het Israëlische vrachtvliegtuig van El Al op twee flats neerstortte. De Bijlmerramp wordt zoals ieder jaar herdacht bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat, middenin het toenmalige rampgebied.

Tijdens de herdenking, die om 17.00 uur begint, komen nabestaanden en andere betrokkenen bijeen en spreken onder anderen locoburgemeester Kajsa Ollongren en dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden bijstaat na de vliegramp. Zangeres Pearl Joan treedt op en er is een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging.

De Boeing stortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van het vliegtuig. Volgens Ruff zal de herdenking woensdag voor betrokkenen intenser zijn, omdat er dit jaar meer aandacht is.

De belangstelling voor de herdenking is na al die jaren onverminderd groot, zegt Hèlen Burleson, voorzitter van de Stichting Beheer Het Groeiend Monument. Volgens haar is het belangrijk de herinnering aan de vliegtuigramp levend te houden.

Alle verhalen over 25 jaar Bijlmerramp zijn hier te vinden