PlusAchtergrond

Zo moet Holendrecht worden bevrijd uit de ijzeren greep van straatkoning Joey AK

Joël H., beter bekend als Joey AK. Dinsdag werd de rapper samen met acht anderen aangehouden voor ontvoering. Beeld Videostill
Joël H., beter bekend als Joey AK. Dinsdag werd de rapper samen met acht anderen aangehouden voor ontvoering.Beeld Videostill

Joey AK en zijn gangsterrapformatie Zone6 hebben een ijzeren greep op Holendrecht – de zwakste wijk van Amsterdam-Zuidoost. Nu de voorman en de harde kern van Zone6 vastzitten om een gewelddadige gijzeling, probeert de overheid hun status van alle kanten af te breken.

Wouter Laumans en Paul Vugts

‘Rappers mogen geen clip maken in Holendrecht ik wil niet’, valt in september op Instagram te lezen. Het decreet is afkomstig van de 25-jarige Joël H., beter bekend als Joey AK. Hij is crimineel én rapper en gedraagt zich al jaren als de straatkoning van Holendrecht. Zijn lokaal immens populaire gangsterrapgroep Zone6 heeft volgens politie en justitie nauwe banden met cocaïnehandelaren. De verordening is, kortom, afkomstig van een man met een reputatie.

Zelf mag Joey AK trouwens óók geen clips opnemen in Holendrecht. Hij is een halfjaar eerder met een enkelband vrijgelaten na een serieuze celstraf voor het ontvoeren van een moeder en haar jonge kinderen, en het mishandelen van de vrouw. De voorwaarden bepalen dat hij Amsterdam-Zuidoost, West en Noord met zijn enkelband niet in mag.

Dat wil allerminst zeggen dat Joël H. zijn macht niet meer laat gelden. Op 3 september is een man van 27 uit Zuidoost naar een bedrijventerrein in Duivendrecht gelokt. Daar wordt hij opgewacht door tien leden van Zone6: vrijwel de gehele harde kern van de formatie voor zover die op vrije voeten is. Joël H. voert de groep aan. Hier in Duivendrecht mag hij nog net komen.

Kwaadspreken

“Ik hoor dat jij slecht praat over mij,” krijgt de in Duivendrecht ontboden man naar eigen zeggen door Joël H. voor zijn voeten geworpen. Hij ontkent dat. H. belt een vrouw en zet zijn telefoon op de speaker. Zij bevestigt het kwaadspreken.

De overmacht dwingt de man zijn sieraden af te doen, waaronder zijn Rolex en een ring. Zijn Louis Vuittontasje wordt afgepakt. Hij moet zijn smartphone inleveren en de toegangscode geven, plus de sleutels van zijn vaders auto, waarin hij is gearriveerd.

Hij moet in het busje stappen, tussen de mannen van Zone6. Daar krijgt hij te horen dat hij een fors bedrag moet betalen. Als hij zegt niet te kunnen betalen, neemt de groep via zijn telefoon contact op met zijn vrienden.

De mannen van Zone6 dreigen zijn vingers af te knippen als niemand over de brug komt.

Geschopt en geslagen

Uren rijdt de groep rond, ook richting Den Haag, om uiteindelijk naar Amsterdam-Zuidoost terug te keren. De man vangt op dat het de bedoeling is hem in een pand aan de Nieuwlandhof onder te brengen, in Holendrecht-West. Als hij de bus uit wordt geleid, rent hij in paniek weg. Hij valt en wordt van alle kanten geschopt en geslagen.

Omwonenden bellen de politie, die hem zwaargewond aantreft. Hij doet aangifte, wat binnen de zwijgcultuur van Zuidoost uitzonderlijk is. In de vroege ochtend van dinsdag 4 oktober arresteert de politie de negen verdachten in Amsterdam, Groningen en Purmerend – waar Joël H. sinds zijn vrijlating op een kamertje bij een tante slaapt.

Behalve Joey AK is onder de arrestanten ook Zone6-prominent Danzel S. (25), ‘Bigidagoe’, hij geldt als ‘tweemans’ van Joey AK en was gedurende diens detentie zijn verlengstuk op straat.

Rapper Bigidagoe, rechterhand van Joey AK, in de clip 'Afblazen'.
 Beeld Videostill
Rapper Bigidagoe, rechterhand van Joey AK, in de clip 'Afblazen'.Beeld Videostill

Gif eruit zuigen

Nu het overgrote deel van de harde kern van Zone6 in de cel zit, grijpen politie, justitie, stadsdeel en het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (Riec) het momentum aan voor een offensief tegen het gewelddadige deel van Zone6. Het is niet de bedoeling de rapformatie te ontmantelen, die uit nog tientallen andere jonge mannen bestaat, maar om het gif eruit te zuigen. Het gif van de harde kern die volgens de opsporingsdiensten óók in de internationale cocaïnehandel is verwikkeld en de populaire rapgroep misbruikt om jongeren te werven voor bijvoorbeeld het uithalen van cocaïne uit de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen en het plegen van geweld tegen rivalen in Nederland en België.

De verschillende overheidsdiensten ‘werken strategisch samen’ om criminele samenwerkingsverbanden hun macht en aanzien in juist de zwakke wijken af te nemen. Zone6 geldt al enige tijd als voornaamste project.

De instanties voeren bijvoorbeeld gesprekken met afgevaardigden van streamingdiensten en hiphopplatforms om die er op te wijzen dat een aantal leden van Zone6 zich opstelt als criminele influencers die hun digitale podia misbruiken om jongeren de criminaliteit in te lokken. Hiphopplatform 101Barz van de publieke omroep en jongerenzender FunX geven Zone6 en andere bewezen criminele rappers inmiddels na lang aarzelen veel minder ruim baan. Ook vertegenwoordigers van fysieke podia waar bijvoorbeeld Joey AK wil optreden, zijn gewaarschuwd en hebben hem inmiddels meermaals geweerd.

Getroebleerde wijk

Deze week kregen bewoners van Holendrecht huis-aan-huis een brief waarin wordt uitgelegd waarom de mannen zijn gearresteerd, én dat de overheid graag met bewoners samenwerkt aan een betere toekomst voor de getroebleerde wijk.

Sinds zijn vrijlating in maart is Joël H. intensief gevolgd. Auto’s waarin hij zit zijn steeds aan de kant gezet. (Altijd begint hij meteen te filmen.) Omdat de onderzoeksrechter vanwege zijn eerdere ontvoeringszaak conservatoir beslag legde op 465.994 euro van zijn vermoede vermogen, houdt de politie ook scherp in de gaten wat hij aanschaft of draagt. Zo kocht hij kort na zijn vrijlating voor een slordige 40.000 euro aan kleding ten behoeve van een clipshoot en showde hij op sociale media weer voortdurend met de blingbling die bij zijn reputatie past.

Meerdere van zijn bekende dikke gouden kettingen met hangers van Zone6 en het bekende AK-symbool (het silhouet van een kalasjnikov) zijn in beslag genomen. Toen H. in juli met toestemming van justitie naar Suriname vloog om zijn opa te begraven, pakte de marechaussee hem op Schiphol ruim 6000 euro af.

Juweel in de vorm van een ‘AK’ (kalasjnikov). Meerdere van dit soort gouden kettingen en hangers zijn in beslag genomen. Beeld Videostill
Juweel in de vorm van een ‘AK’ (kalasjnikov). Meerdere van dit soort gouden kettingen en hangers zijn in beslag genomen.Beeld Videostill

Hij plaatste filmpjes van de inbeslagname online waarin hij zich beklaagde dat hij in het vliegtuig geen eten en drinken kon kopen. Dat hij die dag businessclass vloog en van alle gemakken, dranken en spijzen werd voorzien, liet hij achterwege.

‘No-snitchcultuur’

Getrouwen uit Zone6 gedragen zich volgens de overheidsdiensten als zijn bodyguards. Andere sleutelspelers uit de groep worden inmiddels weer vervolgd voor het bezit van een aanvalsgeweer en zeven pistolen of de import van tonnen cocaïne, wapenbezit en een straatroof.

De ‘no-snitchcultuur’ waarin bewoners van Holendrecht zwijgen, blokkeert goed contact, merken de ambtenaren die de wijk in gaan. Buurtbewoners zijn getraumatiseerd door grof geweld waaronder liquidaties, zoals een onderwereldmoord op de voornoemde Nieuwlandhof in 2014 die nog altijd na schokt.

Nú zien de overheden kans de harde kern van Zone6 de status af te nemen en straatkoning Joey AK in het nauw te drijven. Onderzoeksorganisatie TNO probeert de dynamiek in beeld te brengen waarin nieuwe leiders kunnen ontstaan, en waarbinnen jongeren voor de misdaad worden geworven, via het aura van geld, blingbling en aanzien. De harde criminaliteit geldt als symptoom van het dieper liggende probleem: de armoede en andere sociaal-economische malheur.

De recherche werkt inmiddels nauw samen met de ‘blauwe’ agenten op straat om eindelijk greep op de buurt te krijgen. Met het gevangeniswezen is intensief contact bij signalen dat gedetineerde Zone6-leden hun misdrijven vanuit de cel voortzetten. Omgekeerd krijgt de recherche informatie over wangedrag ‘binnen’.

Dat Joël H. zich inmiddels profileert als slachtoffer van het gezag en hint op racisme, leggen betrokkenen bij de aanpak uit als eerste winst. Kennelijk is de straatkoning van weleer minder onaantastbaar dan gedacht.

‘Sámen tegen dit veelkoppige monster’

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing wil bovenal ‘sámen met de bewoners van Holendrecht strijden tegen het veelkoppige monster van de onveiligheid’. “Het goede nieuws is dat we een oplossing hebben. We gaan dit veelkoppige monster met een veelkoppige wijkaanpak te lijf. Het minder goede nieuws: het is niet morgen opgelost.”

“Politie en justitie hebben met de arrestaties een schoonmaak gehouden, nu wil ik naast de bewoners staan om met zijn allen die schoonmaak te bestendigen,” zegt Jadnanansing. “We zetten in Holendrecht met de politie en de woningcorporaties een wijkactieteam op naar het voorbeeld van Venserpolder, waar dat al een succes is. De mensen kunnen daar melden dat ze iets geks zien of weten. Dat kan óók anoniem. Haal de ellende, zoals afpersing, uit de anonimiteit.”

De eerste klus is het vertrouwen van de geplaagde buurt te winnen. “Mensen moeten ons kennen. We moeten de vertrouwdheid scheppen waarin ze hun verhalen vertellen.”

Binnen 48 uur na de arrestaties zijn de bewoners per brief geïnformeerd en zijn professionals de wijk ingetrokken om van bewoners te horen wat er nodig is. “Ik ben geen crimefighter, maar ik wil met de community samenwerken. Op buurtbijeenkomsten gaan we samen naar perspectieven zoeken. Wij moeten met de ideeën komen, maar ik wil ook van die lieve moeders weten wat zij nodig hebben en waaraan zij zoal denken.”

Advocaat Joey AK: ‘Onjuiste gegevens’

Joël H. heeft zelf altijd met klem ontkend betrokken te zijn bij zware criminaliteit. Hij vecht in hoger beroep nog tegen zijn eerdere veroordeling voor de ontvoering en mishandeling van een vrouw.

Ook nu weerspreekt hij de beschuldigingen en stelt hij via zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers dat justitie de zaak opblaast, óók door de media onjuist te informeren.

“Dat het dossier klaarblijkelijk door de instanties werd gedeeld met de media is zeer bedenkelijk,” zegt Kuijpers. “Het is blijkbaar usance om middels het delen en vermenigvuldigen van bepaald niet vaststaande informatie mijn cliënt steeds weer ernstig te beschadigen en financieel te gronde te richten.”

De advocaat doelt op de pogingen om aan H. zijn volgens justitie met misdaad verdiende vermogen te ontnemen, terwijl hij zelf stelt zijn geld te hebben verdiend als succesvol artiest.

“Nergens blijkt uit dat Joey zich heeft beziggehouden met internationale drugshandel. Bij justitie is dat blijkbaar de gedachte. Ten aanzien van de strafzaak die in hoger beroep loopt en in het kader van welke Joey zijn straf er al lang op heeft zitten, hebben wij vertrouwen in een juiste beoordeling daarvan door het Amsterdamse gerechtshof.”

De huidige verdenking ‘wordt gebaseerd op onvolledige en onjuiste gegevens’. Kuijpers, vrijdagmiddag: “Zojuist heb ik de rechter-commissaris gevraagd de officier te bevelen het dossier te vervolledigen, zodat Joey zich wèl eerlijk zal kunnen verdedigen.”

14 december 2020 Joël H. krijgt ruim 3 jaar cel voor het ontvoeren van Naima N. en haar dochters van 7 en 3 jaar. Volgens de rechtbank heeft hij ook heet water in haar nek gegoten en met een vuurwapen op haar hoofd geslagen. Drie medeverdachten krijgen straffen oplopend tot 2,5 jaar cel.

12 maart 2022 Joël H. wordt geschorst uit detentie. Hij krijgt een enkelband en mag niet in Amsterdam Zuidoost, West en Noord komen.

14 april De politie krijgt informatie dat een groep die zich ‘Mob Mafia’ noemt de oorlog heeft verklaard aan Joey AK en Bigidagoe. Die verplaatsen zich volgens de tipgever geregeld in een soort konvooi met bodyguards.

17 mei Joël H. en drie vrienden vallen een man aan in kledingzaak Four in de P.C. Hooftstraat. Volgens een tipgever is hij een vriend van rapper Bofplace, die in januari een lid van Zone6 heeft neergeschoten op een feest in Suriname. Ze slaan en schoppen hem. Personeelsleden verstoppen zich, klanten vluchten.

24 mei, 3 juni De politie krijgt informatie dat leden van Zone6 proberen rivaal ‘ZP’ te liquideren dan wel te ontvoeren. Zijn huis in Zuidoost wordt ook twee keer beschoten.

17 juni Joey AK vertelt in een podcast dat hij op een dodenlijst stond. De ontvoeringszaak waarin hij is veroordeeld, kwam de politie goed uit. “Ik was die jongen in de buurt met al mijn homies. De politie kon niet peilen. Ze waren gewoon aan het haten. (...) Ze zien jongen heeft een nieuwe auto en een nieuw horloge, ze konden het gewoon niet hebben.”

15 augustus Joey AK is volgens de Surinaamse politie betrokken bij een schietpartij in Paramaribo.

3 september Joey AK en acht leden van Zone6 gijzelen een man en beroven hem van zijn Rolex en zijn Louis Vuittontasje. Hij doet aangifte.

13 september Rapper Bigidagoe van Zone6 poseert op instagram met een Louis Vuittontasje. ‘It cost 0.00 to be a nice person,’ staat erbij geschreven.

23 september Joey AK plaatst op Instagram de tekst: ‘Rappers mogen geen clip maken in Holendrecht ik wil niet.’

28 september De Surinaamse politie stuurt een opsporingsbericht uit voor Joey AK, vanwege de schietpartij in augustus. Joey AK reageert op Instagram: ‘Een vieze corrupte bende.’ Met twee kotsemoticons ernaast.

29 september Het Instagramaccount van Joey AK is opgeheven. De bevriende gangsterrapper DjagaDjaga, die 18 jaar cel uitzit voor zijn rol in een liquidatie reageert: ‘Ze hebben joeyAK zijn insta zonder reden opgeheven maar dat houdt ons niet tegen met gass geven #ABCstopdeboycot’

3 oktober In filmpjes geeft H. zijn mening over FC Volendamvoetballer Tayrell W. die een vrouw zou hebben mishandeld in een club. Hij zegt dat ‘allochtonen’ elkaar moeten beschermen en niet alles moeten delen als iemand de fout in gaat. Ook zegt hij altijd plek te hebben voor raptalent. Het maakt niet uit wat iemand heeft gedaan. ‘Als je goed bent ga ik je dat contract geven plus een tas met geld. Zet je moeder goed’. (...) ‘Don’t get it twisted. Snitchen en die dingen niet. Ik kan dat niet tolereren.’

4 oktober Joël H. en acht anderen worden aangehouden voor ontvoering in september.

null Beeld Videostill
Beeld Videostill

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden