PlusPortretten

Zo kwamen zij de verkiezingsnacht door in Amsterdam

Door corona zijn er dit jaar geen grote bijeenkomsten waar mensen samen spanning, verdriet en vreugde kunnen delen. De beleving van de Amerikaanse verkiezingen is te duiden met een allerminst Amerikaans woord: soberheid. Deze Amsterdammers zaten thuis, achter een scherm.

Raounak Khaddari
Esther, Valentina en Chris. Beeld Lin Woldendorp
Esther, Valentina en Chris.Beeld Lin Woldendorp

Esther Veefkind: ‘Als de verslaggever een oude witte man is, dan moet je drinken’

Esther Veefkind (23) heeft samen met vrienden Chris Noij (23) en Valentina van Drooge (21) een drankspelletje bedacht om de nacht door te komen. “Als de verslaggever een oude witte man is, dan moet je drinken,” zegt Noij. Net als wanneer er een random Nederlandse Amerikaan of Amerikaanse Nederlander om een mening wordt gevraagd.

De drie zitten in de studentenkamer van Van Drooge in het centrum van Amsterdam. Ze zijn omringd door bier en snoep en straks komt er nog een kaasplankje bij. Via de beamer wordt de NOS op de muur geprojecteerd, maar dat kan straks ook veranderen in CNN. Tussendoor maakt Van Drooge nog een presentatie die ze morgen voor haar studie af moet hebben en bekijken de vrienden wat er op Twitter gebeurt.

Ze zijn allemaal politiek geïnteresseerd, maar durven niets te zeggen over de uitslag. Veefkind: “Vier jaar geleden heb ik te makkelijk gedacht over de polls en dat viel pittig tegen.” De drie zijn het eens: het wordt sowieso geen overtuigende winst.

Noij vindt het wel gek dat er zoveel aandacht is voor de verkiezingen in Amerika. “Terwijl de Europese verkiezingen voor ons veel relevanter zijn en veel minder aandacht krijgen.”

Harvey Lansdorf. Beeld Lin Woldendorp
Harvey Lansdorf.Beeld Lin Woldendorp

Harvey Lansdorf: ‘Als Trump wint, word ik weer ziek’

Harvey Lansdorf (51) vindt deze nacht heel spannend. “Vier jaar geleden was ik er letterlijk een dag ziek van toen Trump won. Ik denk nu wel dat Biden gaat winnen, maar als Trump wint, word ik weer ziek. Dat weet ik zeker.”

Lansdorf volgt de verkiezingsnacht vanuit huis op IJburg. Zijn kinderen liggen te slapen. Hij kijkt CNN en volgt het laatste nieuws op Twitter.

Het is niet de eerste keer dat Lansdorf ’s nachts doorhaalt voor de verkiezingen. “De afgelopen vier jaar ben ik de Amerikaanse politiek heel intensief gaan volgen. Ik kijk ’s nachts persconferenties en probeer ook andere media te volgen. Met kromme tenen kijk ik naar Fox News bijvoorbeeld. Ik probeer de verdeeldheid te snappen en te ontdekken waar die vandaan komt.”

Thijs en Mattijs. Beeld Lin Woldendorp
Thijs en Mattijs.Beeld Lin Woldendorp

Mattijs Verhallen: ‘Het wordt vannacht zitten, schreeuwen en onszelf bezatten’

Thijs Roes (38) was in 2008 samen met vriend Mattijs Verhallen in de Verenigde Staten tijdens de verkiezingen. In 2012 werkte hij voor RTL Nieuws als producer voor Erik Mouthaan, die verslag deed van de verkiezingen, en in 2016 stond hij tijdens de verkiezingen op het feest van Hillary Clinton. Nu volgt hij in zijn kantoortje in West via vier computerschermen de verkiezingen.

Roes is al jaren gefascineerd door de Amerikaanse verkiezingen. Hij schreef zijn scriptie voor zijn studie American Studies over jongeren en verkiezingen in 2004 en is ervan overtuigd dat Biden wint, al zat hij er vorige keer wel naast, geeft hij toe. “Ik ben niet naïef, maar toen Trump werd verkozen... Ja, toen was de lol wel voorbij,” zegt hij gespannen.

Er hangen posters in het kantoor die hij tijdens de vorige verkiezingen vanuit de Verenigde Staten heeft meegenomen. De twee, allebei met petten op, zijn jolig, kijken oude beelden terug en proosten met bier als de eerste uitslagen bekend worden. Verhallen gekscherend: “Het wordt vannacht zitten, schreeuwen en onszelf bezatten.”

Verhallen vraagt zich af of we nog terug kunnen. “Trump heeft van Het Witte Huis een realityshow gemaakt. Kan dat nog anders? Eigenlijk is de vraag van deze verkiezingen: nemen Amerikanen de democratie serieus?”

Later vannacht checken ook vrienden uit Amerika in via Zoom, om samen verder te kijken tot het eind.

Pleun (op de grond) en Caroline. Beeld Lin Woldendorp
Pleun (op de grond) en Caroline.Beeld Lin Woldendorp

Caroline Griep: ‘Al wil ik slapen, ik durf het niet. Ik heb heel erge stress’

“Ik vrees ervoor dat we nog vier jaar Trump hebben,” zegt Caroline Griep (56), die samen met haar dochter de verkiezingsnacht kijkt. Griep heeft een sjaaltje om met de kleuren van de Amerikaanse vlag en zit op de bank. Haar dochter Pleun Brink (22) zit op een matras dat voor de gelegenheid in de woonkamer is gelegd. Brink draagt de trui met de Amerikaanse vlag die haar moeder veertig jaar geleden breide.

Griep ging bij de vorige verkiezingen slapen. Toen ze wakker werd en zag dat Trump had gewonnen, stond ze huilend onder de douche. Al wil ze slapen, ‘ik durf het niet, ik heb heel erge stress’. Zelfs nadat Trump won, dacht Griep dat hij de vier jaar niet zou volmaken. “Hij is de personificatie van het kwaad. Ik maak me zo boos om die man.”

Moeder en dochter begonnen de verkiezingsnacht met hamburgers en een serie. Daarna schakelden ze over naar de NOS. De twee houden zichzelf ook op de hoogte via Twitter en via appjes met vrienden in binnen- en buitenland.

Waar die liefde voor de Amerikaanse politiek vandaan komt? “Dat begon in mijn studententijd,” zegt Griep. “Er was een All American Night bij de studentenvereniging. Daar is het ontstaan, denk ik. Maar het is niet alleen maar liefde voor de Amerikaanse politiek hoor. Deze verkiezingen zijn zo bepalend voor de rest van de wereld. Daarom heb ik stress. Trump is volstrekt ongeschikt als president. Maar als hij wint, dan ga ik nooit meer een woord over Trump zeggen. Dat heb ik met mezelf afgesproken. Ik ga hem negeren.”

Dat de appel niet ver van de boom valt, is te zien. Brink volgt al vanaf haar tiende de verkiezingen met haar moeder. “Toen mocht ik bij mijn moeder in bed kijken. Toen ik wakker werd, was ze aan het huilen. Ze vertelde dat de eerste zwarte president van Amerika was verkozen. Sindsdien kijken we altijd samen.”

De twee durven de uitslag niet te voorspellen. Griep heeft er geen goed gevoel over. Brink: “Ik kan alleen maar hopen dat Biden wint.”

Afsaneh Ghafarian Rabe’l. Beeld Lin Woldendorp
Afsaneh Ghafarian Rabe’l.Beeld Lin Woldendorp

Afsaneh Ghafarian Rabe’l: ‘Als Iraniër heb ik gezien wat de invloed is van Trumps beleid’

Afsaneh Ghafarian Rabe’l (28) zit alleen in haar studio in Noord achter haar laptop. Ze wisselt het nieuws af met de livestream van GeenStijl en verzet tussendoor nog wat werk.

“Ik ben een echt nachtdier. Helemaal door corona. Mijn ritme is helemaal omgedraaid. Het kost me dus niet veel moeite om op te blijven.”

De 28-jarige freelance fotograaf heeft er niet over nagedacht wie er gaat winnen. “Ik wil natuurlijk niet dat Trump wint. Dat is heel belangrijk, vooral voor de situatie in het Midden-Oosten, daar gaat mijn hart naar uit. Ik ben zelf Iraniër en heb gezien wat de invloed is van het beleid van Trump op Iran.”

Ghafarian Rabe’l hoopt dat Nederlanders door de Amerikaanse verkiezingen geïnspireerd raken. “Onze verkiezingen komen er ook aan. Ik hoop dat mensen hun stem hier ook daadwerkelijk gaan gebruiken.”

Shaun Jacobsen. Beeld Lin Woldendorp
Shaun Jacobsen.Beeld Lin Woldendorp

Shaun Jacobsen: ‘Het is alsof we resetten en teruggaan naar vier jaar geleden’

“Er zit zo veel spanning in mijn schouders,” zegt Shaun Jacobsen (30) als hij op de bank zit met een kop thee en chocoladekruidnoten. “Tot het begin van deze avond was ik nog zelfverzekerd, maar nu. Ik weet het niet meer. Ik ben zo gespannen.”

Jacobsen houdt rekening met een overwinning van Trump. “Ik heb opgeschreven wat het met me doet als hij opnieuw wint. Omdat ik die gedachten uit mijn hoofd wilde krijgen.” De Amerikaan, die sinds een jaar in Amsterdam woont, vindt het onbehaaglijk dat zo veel mensen op Trump stemmen. “Dan begrijp je gewoon niet dat zo’n keuze desastreus is voor een democratie.”

Het stemt hem ook somber dat er in de tussengelegen jaren weinig is gedaan om meer keuze te krijgen. “Als je de twee keuzes niet oké vindt, waarom wordt er dan geen actie ondernomen om de situatie te veranderen om bijvoorbeeld te kunnen kiezen uit zeven mensen?”

Jacobsen hoopt dat Biden wint. “Maar zelfs dan gaan we niet vooruit. Het is alsof we resetten en teruggaan naar vier jaar geleden en vanaf daar opnieuw gaan bouwen.”

Puck Loomans. Beeld Lin Woldendorp
Puck Loomans.Beeld Lin Woldendorp

Puck Loomans: ‘Wie ook wint, er komt sowieso burgerwoede’

Puck Loomans (24) zit aan het begin van de nacht gestrest achter haar laptop in de Jordaan. De afgelopen dagen zonderde ze zich af en vond ze het door de spanning lastig om dingen te plannen. Ze woonde en werkte de afgelopen acht jaar in New York. “Ik weet nog bij de vorige verkiezingen dat ik de dag erna met het ov naar New Jersey ging en het super stil was. Mensen zaten huilend in de metro. Het was zo’n emotionele nacht.”

Loomans, die werkte als model in de Verenigde Staten, maar vanwege de coronacrisis terug naar Nederland is gekomen en aan de studie Bestuurskunde aan de HvA is begonnen, vindt de Amerikaanse president iemand waar de hele wereld een voorbeeld aan neemt. “Ik ben bang dat mensen dat zien als een vrijkaart om net zo te zijn als hij. De president heeft zo veel macht. Als Trump straks weer wordt verkozen…. Hij doet vrijwel niets met het onderwerp klimaatverandering. Een ontzettend belangrijk thema om nu op te pakken.”

Loomans drinkt even na middernacht koffie om wakker te blijven, terwijl ze CNN op haar iPad streamt en op haar laptop de kaart van de VS voor zich heeft. Beetje bij beetje zullen de staten blauw (Biden) of rood (Trump) kleuren.

Ze gelooft niets van de polls. Ze wil de uitslag. En dan is het nog de vraag hoe mensen daar op gaan reageren. “Wie ook wint er komt sowieso burgerwoede,” zegt Loomans. “We weten ook niet hoe Trump gaat regeren. Misschien gaat hij wel naar het Supreme Court. Misschien heeft hij daarom wel zo snel een nieuwe rechter willen installeren. We weten het echt niet. Vier jaar geleden waar we klaar voor een vrouwelijke president. Dat liep ook anders.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden