Lijstje

Zo kun je thuis 4 mei herdenken en 5 mei vieren

Door de coronacrisis zijn samenkomsten om de slachtoffers van de oorlog te gedenken en het grootschalig vieren van Bevrijdingsdag niet mogelijk. Maar Nederlanders kunnen wel de taptoe spelen vanaf het balkon, digitaal een bloem leggen of genieten van een Vrijheidsmaaltijdsoep.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Poster achter je raam

Om deze 4 en 5 mei te markeren heeft het Centraal Joods Overleg (CJO) het voorstel gelanceerd om een poster in de landelijke dagbladen af te laten drukken. Het CJO roept iedereen op deze poster achter het raam te hangen, om ons als land te verenigen. Deze week zal daarom in alle kranten in Nederland deze poster worden afgedrukt (30 april alle landelijke kranten exclusief NRC, 2 mei NRC). De poster kan ook online worden gedownload.

Dam-herdenking op tv

Zoals elk jaar leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 4 mei een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Dit jaar gaat dat in aangepaste vorm, want er zal geen publiek bij zijn. Alleen premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zullen hierbij aanwezig zijn. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam spreekt Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 meivoordracht uit. Na de herdenking volgt een speciaal uitzending van Theater Na de Dam. Later op de avond wordt het ontsteken van het Vrijheidsvuur live uitgezonden door de NOS.

Eigentijds herdenken met de Herdenkingsapp

De Oorlogsgravenstichting heeft meer dan 180.000 oorlogsslachtoffers geregistreerd: ze verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij gewelddadige conflicten daarna (in voormalig Nederlands-Indië) of tijdens recentere vredesmissies. Deze mannen, vrouwen en kinderen zijn tussen 0 en 102 jaar. Met de Herdenkingsapp (Apple en Google) kun je deze slachtoffers persoonlijk opzoeken en één minuut herdenken. Dat kan met je ogen dicht: je telefoon gaat na afloop van die minuut heel eventjes trillen.

Digitaal bloemen leggen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept mensen op virtueel bloemen te leggen bij een van de 3900 oorlogsmonumenten in het land. In Amsterdam zijn er 443 oorlogsmonumenten: leg bijvoorbeeld een bloem bij het Anne Frank Monument op de Westermarkt of bij het monument ‘43 kinderen’ op het schoolplein van het Amstellyceum aan de Mauritskade. Bij 75 oorlogsmonumenten kun je echte bloemen laten leggen. Voor 4,50 euro legt een vrijwilliger een bosje tulpen neer.

Oproep aan muzikanten: taptoe

Het Amsterdamse 4 en 5 comité roept professionele en amateur­ muzikanten op om overal in de stad op de avond van 4 mei, om één minuut voor acht, met de ramen open of op het balkon de traditionele taptoe­signaal te spelen. Daarna volgen twee minuten stilte. De blazers wordt geadviseerd om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. Bekijk online hoe solotrompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt en download zelf de bladmuziek.

Vrijheidsvuur

Vanuit Wageningen wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers verspreid over heel Nederland. Op 4 mei vanaf 21.00 uur is het mogelijk om vanuit huis het Vrijheidsvuur (een fakkel, een kaart, een lichtje, of digitaal) door te geven aan vrienden en familie. Via vrijheidsvuur.nl kun je zelf een video opnemen waarin je het Vrijheidsvuur doorgeeft. Deze video kun je vervolgens met een persoonlijk bericht posten op social media.

Feestje in de woonkamer

Ter vervanging van het Concert aan de Amstel op 5 mei zendt de NOS uit vanuit de foyer van Theater Carré met artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma. Daarna volgt een terugblik op eerdere 5 meiconcerten. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

Lawaai op 5 mei

Bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond doet een oproep aan Amsterdammers om op 5 mei om 20.00 uur 2 minuten lawaai te maken voor de vrijheid. De organisatie roept op om een video op te nemen waarin zoveel mogelijk lawaai wordt gemaakt, waarvan ze een compilatie maken en op 5 mei wordt posten op de sociale media kanalen van het festival. Video’s kunnen tot aanstaande zondag 20.00 uur worden ingezonden naar het Whatsapp nummer van de organisatie 06-28697217 of per mail naar info@hetamsterdamsverbond.nl

Mini-docu’s

Hoewel het Bevrijdingsfestival niet doorgaat, staan Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam, de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar, toch stil bij 75 jaar vrijheid in Nederland. In vier mini-documentaires worden de ambassadeurs geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Er staan ook 75 verschillende verhalen van Nederlanders (0 tot en met 75 jaar) online over wat vrijheid betekent.

Online disco met vrienden

Met Distance Disco kun je zelf een disco hosten met je vrienden. Op de site kun je een disco aanmaken en je vrienden virtueel uitnodigen. De digitale dansvloer heeft ook een spelelement. Initiatiefnemer Mark Meeuwenoord: ‘Er is altijd één iemand anders die op hetzelfde liedje danst. Vind deze persoon, voer de code in en scoor punten.’

Samen eten op afstand

Eigenlijk zouden er op 5 mei op 111 plekken in de stad mensen aanschuiven voor een Vrijheidsmaaltijd; om te vieren dat we in een vrije stad leven en verbonden zijn met elkaar. Maar er moest een alternatief komen. Michelinchef Joris Bijdendijk en Samuel Levie doken samen de keuken in, de Vrijheidsmaaltijdsoep is het resultaat. De speciale blikken zijn vormgegeven door kunstenaar Piet Parra, als een cadeau aan de stad. De soep is veganistisch en genoeg voor 3 tot 4 personen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden