Zo gaat het Nelson Mandela-monument in Zuidoost eruitzien

Schets van het winnende ontwerp voor het monument ter nagedachtenis aan Nelson Mandela in Zuidoost. Beeld Mohau Modisakeng
Schets van het winnende ontwerp voor het monument ter nagedachtenis aan Nelson Mandela in Zuidoost.Beeld Mohau Modisakeng

Het monument voor Nelson Mandela in Zuidoost wordt gemaakt door Mohau Modisakeng. De Zuid-Afrikaan won deze week de competitie waarvoor dit voorjaar drie kunstenaars waren uitgenodigd.

Patrick Meershoek

Het winnende ontwerp voor het Mandelamonument in Zuidoost bestaat uit een groep van vijf gezichten in brons. Kunstenaar Mohau Modikaseng (33) wil de portretten modelleren naar tien tot twaalf bestaande inwoners van Zuidoost. “Geen bekende personen, maar mensen die samen een doorsnee vormen van deze samenleving,” zegt de Modikaseng.

Na de zomer komt hij naar Amsterdam om de modellen te scouten, zo laat hij telefonisch vanuit Kaapstad weten. “Wat mij betreft, gebeurt dat op straat of op de markt. Ik zoek gewone mensen die deel uitmaken van een bijzondere gemeenschap.”

Onbekende helden

Het belang van gemeenschapsvorming beschouwt Modikaseng als een van de belangrijke lessen van Mandela. “Wat betekent het om ergens thuis te zijn? Het antwoord op die vraag ligt zeker in de Bijlmer, met zijn inwoners uit alle windstreken.”

Het opwerpen van die vraag vindt de kunstenaar interessanter dan het maken van weer een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en staatsman. “Mandela was een held, maar er waren veel meer helden in de strijd tegen apartheid,” zegt Modikaseng.

De namen en gezichten van die mensen zijn onbekend bij het grote publiek. “Mandela is een symbool geworden en heeft daardoor alle aandacht naar zich toegetrokken. Hij was daar zelf niet op uit. Voor hem draaide het om hoe mensen met elkaar kunnen samenleven.”

De beeldengroep krijgt een plek in het Mandelapark, het vroegere Bijlmerpark. Het Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost dat het project begeleidt, hoopt het werk te kunnen onthullen op 18 juli 2020, de verjaardag van de in 2013 overleden Mandela.

Conglomeraat Zuidoost

Namens de begeleidingscommissie laat Noraly Beyer weten tevreden te zijn met de uitkomst. “We hebben uiteindelijk een keuze gemaakt uit twee prachtige ontwerpen. Het werk van Modikaseng was van de twee het best te realiseren met het beschikbare budget.”

Beyer prijst het ontwerp vanwege de keuze van de kunstenaar voor het gedachtegoed. “Een mens is niets zonder andere mensen. Zuidoost is ook zo’n conglomeraat van mensen. Ik hoop dat mensen uit het hele land komen kijken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden