Tips

Zo ga je zo veilig mogelijk het natuurijs op

Met de temperaturen onder het vriespunt slaat ook in Amsterdam de schaatskoorts toe. Maar met welke voorbereiding ga je veilig het natuurijs op? IJsexpert en schaatstrainer Kees de Vrij geeft advies.

Dianne Bleeker
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoewel de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) adviseert om alleen te gaan schaatsen op natuurijsbanen bij verenigingen, zijn er in en om Amsterdam al schaatsers gespot. In het Vondelpark, Flevopark en Westerpark wordt al voorzichtig geschaatst. “Mensen gaan toch, dus dan kun je ze maar beter goed voorbereiden,” zegt ijsexpert en schaatstrainer Kees de Vrij. Hij geeft tips over hoe je veilig het natuurijs op gaat.

Wat neem je mee als je gaat schaatsen?

“Allereerst een schaatssetje met een touw en een priem. De priem hang je om je nek, meteen voor de grijp. Dus niet onder zes lagen kleding. Je gebruikt de priem om jezelf uit een wak te trekken. Het touw gebruik je om iemand anders te helpen. Lees de gebruiksaanwijzing wel van tevoren en niet pas als je al in het water ligt. Daarnaast is drinken meenemen ook belangrijk. Alle koek-en-zopietenten zijn dicht en je zweet meer dan je denkt.”

Hoe ga je veilig het ijs op?

“Ga vooral nooit alleen het ijs op, ga altijd met iemand anders schaatsen. Het beste is als eerst één persoon het ijs op gaat, en de ander aan de kant blijft. Het touw is de verbindende factor. Het is ook belangrijk dat je nooit met de zon in je ogen en de wind in je rug het ijs op gaat. Begin juist tegen de wind in, zodat je het ijs goed kan zien. Verover het ijs meter voor meter.”

Welke kleding doe je aan?

“Veel laagjes! Een winddichte jas, handschoenen en een muts. Wanten zijn beter dan handschoenen. Ik zou ook altijd een extra setje kleding bij je tas neerleggen, voor als je toch door het ijs zakt.”

Hoe herken je een wak of te dun ijs?

“Een wak is makkelijk te herkennen, dat is gewoon water. Het is lastiger als een wak ’s nachts net is dichtgevroren. Je ziet een kleurverschil en er ligt een randje omheen. Blijf altijd alert en ga niet zomaar schaatsen omdat er ook anderen geweest zijn. Elk ijs is anders. Bij het Flevopark komt bijvoorbeeld op sommige plekken moerasgas omhoog, waardoor er luchtbellen in het ijs komen. Als je daar met je schaats in trapt, kun je lelijk vallen. Je herkent deze luchtbellen aan dofgrijze plekken, die er heel anders uitzien dan de rest van het ijs.”

Kan je beter op zwart ijs schaatsen of op ‘sneeuwijs’?

“Het verschil is dat het ‘sneeuwijs’ er al ligt sinds de sneeuwstorm, dus dat ijs is dikker. Glanzend ijs is natuurlijk mooier en gladder en schaatst beter, maar is nu veel dunner.”

Waar kan je veilig schaatsen in Amsterdam?

“Het is lastig om specifieke plekken aan te wijzen. De ijskwaliteit is het belangrijkst. Je moet kijken hoe dik het is. Door het rauwe weer is het enorm wisselend. Je kan niet zeggen waar wel en niet. Het kan ergens veilig zijn, maar een stukje verderop niet.”

Waar zou je absoluut niet gaan schaatsen?

“Ik zou absoluut niet naar de Loosdrechtse plassen gaan, heel Nederland gaat daar dit weekend heen. Daar wordt het loeidruk. Zelf zou ik dat vermijden.”

Op veiligheidopnatuurijs.nl vind je nog meer tips om veilig het ijs op te gaan.

De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) adviseert om alleen te gaan schaatsen op natuurijsbanen bij verenigingen, omdat het ijs daar altijd veilig en gecontroleerd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden