live

Zo beleeft Amsterdam de tropisch warme dagen

Amsterdam heeft te maken met tropische temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Volg hier al het nieuws over de warmte in de stad. Mail ons op nieuwsdienst@parool.nl met tips en foto's over hitte in de stad.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gelukkig een paraplu

  En toen was daar ineens regen. Gelukkig heeft Ayoub Afadass (15) een paraplu mee, in Oud-Zuid.

 2. 'Nu wordt het wel een beetje koud hè'

  Hein (5) houdt zijn waterpistool met een harde schreeuw op zijn vriend Valentijn (5) gericht. Die rent zo hard hij kan door de fontein heen aan de Jan van Goyenkade in Oud Zuid.

  Oppas Roos Mulder (22) houdt haar vier jongens goed in de gaten. Als het begint te regenen staat ze met een handdoek klaar. Liefdevol slaat ze hem om een van de jongens heen. "Nu wordt het wel een beetje koud hè"

 3. 'Mijn lichaam snakt altijd naar warmte'

  Tijdens de taxioorlog werd taxichauffeur Kenneth Coutinho (53) op het hoogtepunt in 1999 klemgereden door twee taxi’s van de TCA. Hij kan dit roerige verleden ook op een hete dag nog bevlogen vertellen. De hitte lijkt hem niet te deren.

  In zijn achterbak wacht hij ontspannen tot hij weer verder kan rijden. “Deze achterklep is mijn kantoor.” Coutinho is van Surinaamse afkomt maar geboren in Nederland. Volgens hem alleen maar voordelen met dit warme weer. “Ik ben in 1963 geboren. Echte ijsellende. Mijn lichaam snakt nu altijd naar warmte.”

  Na zijn dienst laat Coutinho graag een bad vollopen. “En dan niet lauw, maar kokend heet.” Hij zegt dat hij door zijn afkomst voor de tropen is gemaakt. “Zie je mij nu zweten? Geen druppel!”

 4. Een kwestie van geluk

  Deze duivelse clown (34) op de Dam uit Zuidoost heeft naar eigen zeggen nog geluk: zijn zwarte pak is flinterdun en zijn leren masker houdt zweetdruppels tegen. Maar soms wordt het hem te veel. "Door die warmte krijg ik het benauwd." Dan wandelt hij als levend standbeeld even naar de schaduw.

  De opbrengst neemt met de stijgende temperatuur niet automatisch toe. "Dat verschilt echt per dag. Het is een kwestie van geluk hebben."

 5. De zon zat

  Bij het Centraal Station staat student Ian van den Berg (18) in de zon een extra zakcentje te verdienen. Met een scanner maakt hij voor een projectontwikkelaar 3D-afbeeldingen van de fietsenstallingen bij het station. Sinds 7 uur vanochtend is hij al aan het werk. "Als er schaduw is, ga ik daar staan. Het is niet echt leuk zo, maar ik moet toch geld verdienen."

  Om drie uur is hij klaar en maakt hij thuis huiswerk. Binnen of buiten? "Lekker binnen, want dan ben ik die zon echt wel zat."

 6. Vier collega's zitten tijdens de lunch voor hun kantoor aan de Piet Heinkade. Of ze het een beetje uithouden daarbinnen? "Eh, ja nou als die airco normaal wil doen," zegt account servicemedewerker Martje Eduard (35).

  Collega Jerphaas de Groot (22) onderbreekt haar. "Als onze klanten dit lezen... Die airco doet het fantastisch!" Na werk gaan ze vaak naar Hannekes Boom om nog een paar zonnestralen mee te pikken. De Groot prijst zich gelukkig met de wind aan de kade. "Wij hebben hier nog een aangenaam briesje om af te koelen."

 7. Bijna een dagtaak

  Aan de Javakade slaat Sylvia Oudkerk (72) haar imposante voortuin gade. Met dit warme weer drogen haar planten snel uit. Twee keer per dag houdt ze haar tuin vochtig. "Het is met deze hitte bijna een dagtaak. En ik heb altijd als ik sproei dat het daarna gaat regenen."

  Veel van haar planten en bloemen komen met de wind aanwaaien. Teunisbloemen, Boerenwormkruid en Keizerskronen: het is slechts een kleine greep uit de pareltjes in haar tuin. "Er is ook wat onkruid hoor. Maar dat vind ik niet erg. Groen mag groeien."

 8. De populariteit van de Bogortuin heeft ook een keerzijde. Bij warm weer trekt het enorm veel bezoekers en dat zorgt voor overlast. Elke dag raapt Mark Bellamy (54), die aan de Bogortuin woont, afval van de grond. Lollystokken, bierdopjes, glas. "Straks trappen er kinderen of dieren in."

  Hij vindt het lastig dat hij de tuin soms met 'wel honderden anderen' moet delen. "Mensen plassen soms in onze voortuin." De toestroom is deels toe te wijzen aan Het Parool, meent hij. "Dit stond in de krant als fijn zwemgebied. Dan gaat het natuurlijk snel."

  Lees ook: Populaire zwemplekken in de stad krijgen mobiele toiletten

 9. Even een frisse kop halen

  Wonen aan de Bogortuin heeft zo zijn voordelen. Zoals onder werktijd even een duik nemen. Architect Wim de Vos (66) gaat bij het warme weer 'even een frisse kop halen'. Vijf of tien minuten is voldoende om weer thuis gefocust aan het werk te gaan.

 10. Een duik in het IJ ter verkoeling

  "Het is echt niet te doen hier." Bouwvakker Thierry de Groot (29) veegt zijn voorhoofd af met een zwart doekje. Of hij van zijn baas extra pauze mag nemen? "Soms duiken we het IJ in of gaan we onder een waterkraan staan. Mijn baas snapt ook wel dat je anders kapot gaat."

  Toch vindt hij die extra vrije tijd moeilijk, want het werk moet toch af. Hitte of niet: De Groot vindt zijn werk zo leuk dat hij er echt niet over denkt iets anders te zoeken. "Bouwvakker zijn geeft voldoening. Als het ondanks de extreme hitte aan het eind van de dag af is, ga ik met een goed gevoel naar huis."

 11. Extreme drukte op Weesperzijde

  De Weesperzijde is sinds een paar jaar een hotspot voor recreërende Amsterdammers. Heel gezellig, vinden bewoners, maar de harde muziek jaagt ze hun huizen uit. Lees hier verder: 'Zelfs met de ramen en deuren dicht kan ik m'n eigen televisie vaak niet eens horen'.

 12. Afkoelen in de schaduw

  Ook voor de verkeersregelaars op de kruising tussen de Oostenburgergracht en de Czaar Peterstraat is het een snikhete dag. Maar Vincent Bochove (55) zegt dat het voor hem nog wel verdraagzaam is. Bochove: "Kijk, onze pakken laten nog wel een beetje lucht door via deze gaatjes."

  Elke tien minuten wisselen ze, zodat ze in de schaduw even kunnen afkoelen. Het is nu zijn beurt om de warmte te ontwijken.

 13. Zonnen in het Oostenburgerpark

  Het roze drinkbakje van hond Gabber (2) verraadt dat het een warme dag gaat worden. Het beestje heeft het in het Oostenburgerpark goed voor elkaar. Baasje Mary Verstraten (54) zit elke dag een paar uur op het bankje om haar hond uit te laten. Verstraten: "Kijk eens hoe bruin ik ben geworden! Dat is alleen van hier zitten."

 14. Zwoele nacht op komst

  Ook de nacht van woensdag op donderdag is droog en kan hier en daar zelfs door voor zwoel. Het kan in Amsterdam wel 21 graden worden.

  Donderdag wordt het met veel zonneschijn 30 graden en dus tropisch in de stad. Nog altijd minder dan de 35 graden die in Limburg gemeten kan gaan worden.

  Wel draait de wind in de loop van de dag naar het westen waardoor verspreid over het land enkele buien kunnen gaan vallen. Die laten de warmte dan ook een beetje verdwijnen. Aangenaam blijft het echter wel.

 15. Hittehaters: ze bestaan

  De norm is: zodra de zon schijnt, is het lekker weer. Maar er zijn ook zomerhaters die juist prima gedijen bij 'rotweer’, een bloedhekel hebben aan terrasjes en vanaf 25 graden het gevoel krijgen levend te verbranden. En daarom het liefste naar Noorwegen of Siberië op vakantie gaan.

  Een grote ergernis: vrolijk móeten worden van zon. Naar schatting heeft één op de duizend Nederlanders last van een zomerdepressie, en dat gaat een stuk verder dan een flinke afkeer van hitte.

  Lees hier het hele verhaal over zomerhaat: Wat als je helemaal niet van hitte houdt?

 16. Hond gered uit snikhete auto

  Een hond in Noord moest woensdagmiddag door de politie worden bevrijd uit een snikhete auto.

  Er stonden wat raampjes open, maar de hond zat zo te kwijlen van de warmte dat de agenten besloten een raampje in te slaan om de hond te bevrijden, om het beestje flink nat te maken.

  Een toegesnelde hulpverlener van de dierenambulance meende dat het veel te heet was in het voertuig. Na drie kwartier kwam de eigenaar weer bij de auto terug. Tegen hem of haar wordt proces verbaal opgemaakt.

  Baasjes moeten met dit warme weer erg oppassen dat hun huisdieren niet oververhit raken. De politie en Dierenambulance Amsterdam waarschuwden al eerder om kinderen en honden niet in de auto achter te laten.

 17. risico voor natuur en spoor

  Het aanhoudende warme en droge weer heeft Nederland in zijn greep. Natuurgebieden zijn door het gebrek aan neerslag steeds kwetsbaarder voor brand. In Noord-Brabant, Zeeland en het zuiden van Limburg is daarom woensdag code rood afgekondigd voor natuurbranden.

  Het komt niet vaak voor dat deze waarschuwing wordt gegeven. Code rood betekent dat het risico op natuurbrand groot tot zeer groot is en dat zo'n brand zich ook snel en onvoorspelbaar kan uitbreiden. Bij code rood zijn open vuur, barbecueën, fakkels en dergelijke niet toegestaan. Roken wordt afgeraden.

  Bij code oranje of rood is de brandweer zeer waakzaam. Bij alarm rukt de dienst standaard met groot materieel en extra mankracht uit. Wie ergens brand signaleert, wordt geadviseerd 112 te bellen en daarna meteen het gebied te verlaten. Ook treinreizigers kunnen last hebben van de hitte.

  Kromme spoorstaven
  Deze week zijn al meermalen vertragingen opgetreden. De Nederlandse Spoorwegen adviseren mensen die donderdag met de trein reizen vooral genoeg water mee te nemen. De hoge temperaturen vergroten de kans op ellende onderweg; spoorstaven kunnen krom trekken en de elektronica in treinen is ook niet altijd opgewassen tegen de hitte.

  Militairen mogen in het zuiden van het land niet meer oefenen met middelen die brand kunnen veroorzaken. "Het betekent dat het verboden is te oefenen met alles wat ploft, knalt of op een andere manier brandgevaar oplevert," meldde Defensie woensdag. De strijdkrachten hebben ook manschappen en materieel klaar staan om te helpen bij het blussen van natuurbranden.

  Recordhoeveelheid zonne-energie
  Het warme weer betekent goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Eneco meldde dat woensdag een recordhoeveelheid zonne-energie wordt opgewekt. De verwachte opbrengst van deze dag is gelijk aan de productie van drie energiecentrale.

  Het warme weer houdt ook donderdag nog aan. Dan zal de temperatuur naar verwachting op veel plaatsen boven de 30 graden uitkomen. Vanaf vrijdag koelt het duidelijk af tot iets boven 20 graden en stijgt de kans op neerslag.

 18. NS: Neem genoeg water mee de trein in

  De Nederlandse Spoorwegen adviseren mensen die donderdag met de trein reizen vooral genoeg water mee te nemen.

  De hoge temperaturen vergroten de kans op ellende onderweg; spoorstaven kunnen krom trekken en de elektronica in treinen is ook niet altijd opgewassen tegen de hitte. Maandag vielen door de hitte ook al treinen uit.

  Donderdag zal de temperatuur naar verwachting op veel plaatsen boven de 30 graden uitkomen. Uit voorzorg hebben NS en spoorbeheerder ProRail al diverse maatregelen genomen. Zo worden treinen op voorhand gekoeld en staan extra ploegen klaar die tijdens storingen ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld om in het uiterste geval passagiers uit gestrande treinen te evacueren.

 19. Ook in 1959 was het warm

  Hoe zochten Amsterdammers vroeger verkoeling in de stad? In 1959 wordt vooral het water opgezocht: in het De Mirandabad en in het Amsterdamse bos, maar ook in de fontein van het Van Heutsz-monument en met behulp van een tuinslang in de Oude Looiersstraat.

  ‘De jeugd heeft aan de Prins Hendrikkade zijn eigen Rivièra’, aldus het polygoonjournaal. Dat is wat optimistisch: in het water dreven volgens de voormalige ‘strandgangers’ dode honden en het stonk er behoorlijk. Het was dan ook nooit als strand bedoeld: dit deel van de Prins Hendrikkade was met zand opgehoogd ter voobereiding voor de aanleg van de IJtunnel.

  Zie ook: Ook toen hadden we het heet: Amsterdamse zomers in beeld

 20. Warmte-eiland Amsterdam

  Een kaartje van de Universiteit van Wageningen laat zien hoe de warmte op de langste dag van het jaar in Amsterdam blijft hangen. De meteoroloog spreekt van een 'warmte eiland' boven de stad.

  Zo'n warmte eiland is een bekend stedelijk effect, zoals ook op deze kaart van TU Delft te zien is. In de nacht gloeit de stad nog na, waardoor er pas aan het einde van de nacht enige afkoeling komt. En dat terwijl de temperatuurdaling op het platteland direct na zonsondergang inzet.

 21. Nog meer tropenroosters

  Ook op het Fons Vitae Lyceum geldt woensdag en donderdag een tropenrooster. Het lesschema is daar deze dagen als volgt:

  Lesuur 1: 8.30 - 9.15 uur
  Lesuur 2: 9.15 - 10.00 uur
  Lesuur 3: 10.00 - 10.45 uur
  Pauze: 10.45 - 11.15 uur
  Lesuur 4: 11.15 - 12.00 uur
  Lesuur 5: 12.00 - 12.45 uur
  Pauze: 12.45 - 13.15 uur
  Lesuur 6: 13.15 - 14.00 uur
  Lesuur 7: 14.00 – 14.45 uur

  Gisteren werd al bekend dat het Pieter Nieuwlandcollege en het MLA een tropenrooster hebben ingesteld.

 22. Waterverbruik

  In Amsterdam werd afgelopen maandag - toen het kwik tot 30 graden steeg - 230 miljoen liter drinkwater verbruikt. Dat is een record voor 2017 en 25 miljoen liter meer dan op een gewone dag, meldt Waternet.

 23. Hoog zwembad

  Gasten zoeken verkoeling in het zwembad van W Hotel Amsterdam.

 24. Tropenrooster op Amsterdamse scholen

  Het geldt zeker nog niet voor alle scholen in Amsterdam, maar enkele scholen hebben besloten een tropenrooster in te stellen. Bij het Pieter Nieuwlandcollege geldt het tropenrooster bijvoorbeeld voor woensdag en donderdag. Het MLA heeft maandag al een tropenrooster ingesteld. Kinderen hoeven niet vroeger te beginnen, maar zijn wel om 13.00 uit.

 25. Tram en brug halen nat pak

  De meest hittegevoelige bruggen in Amsterdam worden bij flinke warmte gekoeld met water. Het gaat vooral om de bruggen over de Amstel en de bruggen over de Kostverlorenvaart. Ook een brug op de Plantage Middenlaan, die over de Nieuwe Herengracht gaat, moest vanwege de hitte deze week afgekoeld worden. De tram krijgt voor de gelegenheid ook een verfrissende douche.

  Lees hier meer over het koelen van Amsterdamse bruggen.

 26. Koetspaarden gewoon naar hun werk

  Terwijl de Dierenbescherming en Dierenambulance Amsterdam vandaag waarschuwden voorzichtig om te gaan met dieren, moesten een aantal koetspaarden op de Dam gewoon ‘werken’. Voor Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren reden melding te doen bij de Dierenpolitie en de dieren als actualiteit aan te melden voor de gemeenteraadsvergadering.

 27. Schiphol sproeit landingsbanen

  Bij temperaturen boven de 25 graden zoals maandag worden de landings- en startbanen van Schiphol besproeid met water. "Dat gebeurt een paar keer per dag, zeker als de hogere temperaturen langer aanhouden, vertelt Jeroen Breuer van Schiphol.

  Hoe dat werkt is in onderstaand filmpje te zien. 'Door de hitte kan het asfalt zacht worden. Vooral in de bochten kunnen taxiënde vliegtuigen verzakkingen in het asfalt veroorzaken.'