Amsterdam Bewaar

RIVM onderzoekt: Zijn we goed beschermd tegen infectieziekten?

RIVM onderzoekt: Zijn we goed beschermd tegen infectieziekten?
© ANP

Een groot onderzoek van het RIVM moet duidelijk maken of Nederland nog goed genoeg beschermd is tegen infectieziekten. De komende dagen krijgen 5500 Amsterdammers een uitnodiging om mee te doen.

Volgens hoofdonderzoeker Fiona van der Klis van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) draait het onderzoek vooral om de vraag hoe effectief het rijksvaccinatieprogramma is.

In Nederland wordt ingeënt tegen ziektes als difterie, tetanus, polio, mazelen, hersenvliesontsteking en rodehond. Niet altijd is duidelijk hoe lang de aldus aangemaakte antistoffen bescherming bieden en wanneer het nodig is te hervaccineren.

Steekproef
Voor het onderzoek met de naam Pienter is een steekproef van 26.000 inwoners tussen 0 en 89 jaar genomen uit de bevolkingsregisters van 48 gemeenten.

Na anderhalf jaar zijn de grote steden Amsterdam en Rotterdam aan de beurt. Deelnemers worden geacht een vragenlijst in te vullen en speeksel, bloed en ontlasting af te staan.

Meedoen is vrijwillig, spontaan aanmelden kan daarentegen niet. Om de genodigden een zetje in de goede richting te geven, kunnen zij rekenen op een vergoeding in VVV-bonnen ter waarde van maximaal 50 euro.

Van der Klis over het belang van haar onderzoek: "In 2009 zijn we bijvoorbeeld begonnen met inenting van 12-jarige meisjes tegen het humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nu kunnen we zien wat we daarmee hebben bereikt."

26.000

Aan het onderzoek naar de effectiviteit van het rijksvaccinatieprogramma doen 26.000 inwoners tussen 0 en 89 jaar uit 48 gemeenten mee. 5500 Amsterdammers doen mee.

Daarnaast wordt het onderzoek gebruikt om te bekijken of het vaccinatieprogramma moet worden uitgebreid. Van der Klis denkt dan onder meer aan ziektes als Q-koorts of knokkelkoorts (dengue).

Het is de derde keer dat het RIVM de bevolking oproept zich te melden. Uit het onderzoek van tien jaar geleden bleek dat vaccinaties tegen tetanus veel langer werkten dan gedacht. Ook werd toen gewaarschuwd tegen een uitbraak van mazelen, door een daling van de bereidheid tot vaccineren in orthodox-christelijke en antroposofische groepen. In 2012 kwam die uitbraak er daadwerkelijk.

Vaccinatiebereidheid
Uit rapportages van het RIVM blijkt dat de laatste jaren de bereidheid tot vaccineren aan het afnemen is, net als in de landen om ons heen. Over het algemeen wordt aangenomen dat een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is om iedereen in de groep te beschermen tegen infectieziekten. Die wordt niet overal meer gehaald.

Van der Klis: "De gevolgen daarvan kunnen we straks zien in ons onderzoek. In de vragenlijst voor kinderen vragen wij de ouders ook naar hun mening over vaccineren. Dat kunnen we weer gebruiken in verbetering van onze voorlichting."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.