PlusPortretserie

Zij waren na 21.00 uur wel op straat: ‘Ik vind het eng om naar huis te gaan’

Deze Amsterdammers waren na het ingaan van de avondklok om 21.00 uur nog wel op straat te vinden, ook tot diep in de nacht. ‘Wanneer zie je nou dat Amsterdam helemaal leeg is op zaterdagavond?’

Het Parool
null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Thijs Vos - 21.31 OLVG Oost

Thijs komt net uit het OLVG. “Mijn baby ligt in het ziekenhuis, hij is prematuur geboren. Hij heeft eerst een maand in het VU gelegen en ligt nu tweeënhalf, bijna drie maanden hier. Hij is woensdag heel erg ziek geworden. Dit was de eerste keer dat ’ie echt iets ernstigs had en ze wisten niet wat het was. Maar het gaat nu weer beter. Sinds dinsdag ben ik hier en nu ga ik even naar huis. Ik vind de avondklok een goed idee.”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Emma Moeradjan - 21.46 uur Wibautstraat

Emma is teamleider bij de Albert Heijn op de Wibautstraat. Ze staat op het punt om weer terug naar haar huis in Den Haag te gaan. “De avondklok voelt alsof je bent opgesloten. Ik vind het heel naar. Zelfs eng om naar huis te gaan eigenlijk. Gewoon, omdat het een beetje vaag is allemaal. Als je al die ME en politie ziet, denk je: wat gebeurt hier allemaal?”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Roksoe Everest - 21.20 uur Oosterpark

“Ik ben een jonge gozer en heb op een negatieve manier moeten leren hoe het systeem in elkaar zit, hoe alles verbloemd kan worden. Ik ben niet een van die conspiracy types. Ik weet letterlijk hoe het in elkaar zit. Ik ben eenzijdig verlamd geraakt, maar omdat ik al vroeg op straat was, weet ik hoe het er op straat aan toegaat. Ik vind de avondklok belachelijk, maar ik stoor me er niet aan. Ik ben zo vrij als een vogel. Ik kwam net 5, 6 agenten tegen. Ik zei tegen ze: er zijn voor mij geen regels, ik ben dakloos.”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Kaartik Kumar - 23.01 uur Hoekenrodeplein

Kaartik heeft vandaag gewerkt op Schiphol. Hij nam zoals altijd de trein naar Station Bijlmer Arena en loopt dan het laatste stukje naar huis. Hij is oké met de avondklok. “Ik vind het wel goed, ik heb er geen problemen mee.”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Dian Bos - 23.52 uur Station Lelylaan

Dian werkt als verpleegkundige op een covid-afdeling van Cordaan. “Het is zwaar. 44% van de mensen bij ons overlijden, toevallig gister weer eentje. Mensen roepen heel veel: Covid is nep. Dan denk ik: sorry?! Wil je mij één dag komen helpen? En kom mij dan hard in mijn gezicht zeggen dat het nep is.” Dian heeft dubbele gevoelens over de avondklok. “Als het werkt, vind ik het een prachtig idee. Of het daadwerkelijk werkt en of de meeste besmettingen in de avond plaatsvinden, weet ik niet. Ik kom uit Eindhoven, ik woon hier net een maandje, en als je ziet wat daar dan gebeurt. Dan denk ik: het gaat niet om de avondklok. Het gaat gewoon om demonstreren en rellen.”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Alessandra Franciamore - 23.34 uur Station Bijlmer ArenA

Alessandra is zwaar getroffen door de coronacrisis. Ze verloor haar baan als event organizer. “Ik zorgde ervoor dat grote Italiaanse artiesten werden geboekt in Amsterdam, bijvoorbeeld bij de Melkweg, QFactory en Sugar Factory. Op een gegeven moment stopten de steunpakketten van de overheid, dus ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. Nu werk ik als shopper bij Picnic.” Ze heeft het moeilijk met de avondklok. “Deze lockdown is erger dan de eerste.”

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Maria Hernandez - 22.22 uur Van der Madeweg

Maria loopt vanaf de metro richting huis. Ze werkt als vrijwilliger bij de Regenboog in de Indische buurt. De avondklok vindt ze erg moeilijk.

null Beeld CHRIS EN MARJAN
Beeld CHRIS EN MARJAN

Imre Vig om 01.13 op de Van Hallstraat.

Imre leeft op straat.

Marilieke Engbers.
 Beeld CHRIS EN MARJAN
Marilieke Engbers.Beeld CHRIS EN MARJAN

Marilieke Engbers (51) en hond Storm - 00.32, Magere Brug

Marilieke loopt al een hele poos met hond Storm. “Hij wil niet naar huis toe, ik weet ook niet wat er is.” Ze heeft dubbele gevoelens bij de avondklok. “Het is onwerkelijk. Er is een onzichtbare vijand, iedereen wordt geraakt. Maar de stilte in de straat vind ik fantastisch. Ik hoorde de eendjes net, ik vind het iets bijzonders hebben.”

Karim.
 Beeld CHRIS EN MARJAN
Karim.Beeld CHRIS EN MARJAN

Karim (35) en hond Chocoloco - 21.00, Houthavenveer

Karim is onderweg naar zijn werk. Hij heeft geen werkgeversverklaring, maar hij denkt dat het wel goed moet komen. Hij werkt als beveiliger op de NDSM. Hij neemt zijn hond Chocoloco altijd mee en laat die vrij over het terrein rennen. “Hij jaagt de hele avond op konijnen.”

De avondklok vindt Karim helemaal niks. “Voor het eerst in mijn leven voel ik paniek. Ik ben stout geweest toen ik jong was, heb meerdere malen vastgezeten in de gevangenis voor kattenkwaad, rare dingen. Toen heb ik een maand of twee achter de tralies moeten zitten en dit is exact hetzelfde gevoel.”

Mohammed.

 Beeld CHRIS EN MARJAN
Mohammed.Beeld CHRIS EN MARJAN

Mohammed Ali (18), 21.56, Kamperfoelieweg

Mohammed staat met een aantal bezorgers buiten voor de Domino’s waar hij werkt. “Ik ben op straat, want de regels laten me koud. Al zou ik niet aan het werk zijn, dan zou ik nog buiten zijn. Want ik vind gewoon dat iedereen vrijheid heeft. Ik vind het gewoon niet kunnen dat je om 21.00 uur al binnen moet zijn. Dit doet me denken aan de Tweede Wereldoorlog. Toen hadden ze ook een avondklok. Als je om je heen kijkt, op straat, ziet het er niet leuk uit. Het is echt dood. Laten we hopen dat het over twee weken weg is.”

Steve Sankes. Beeld CHRIS EN MARJAN
Steve Sankes.Beeld CHRIS EN MARJAN

Steve Sankes (34) - 21.21, NDSM

Steve staat bij de kade en wil naar Pontsteiger. “Ik ga toch m’n weedje halen. Ik heb me verslapen, anders had ik het gewoon bij de coffeeshop hier gehaald. Dus ik check bij die vriend, heb je nog een weedje liggen? Hij zegt: gozer, ik heb nog genoeg liggen. Dus nu ga ik proberen of ik bij hem kan komen. Ik weet niet hoe streng ze zijn met controleren. Om eerlijk te zeggen, vind ik de avondklok echt een stommiteit. Je gaat mensen alleen nog maar meer beperken.”

Guilherme Galias.

 Beeld CHRIS EN MARJAN
Guilherme Galias.Beeld CHRIS EN MARJAN

Guilherme Galias (24), 22.50, Centraal Station

Guilherme was aan het werk in Noord voor Uber Eats en is nu onderweg naar huis. Hij kan de aanpak met betrekking tot het coronavirus niet waarderen. “Ik geloof dat het een manier is om de massa te controleren. Ik bedoel, ik weet dat de ziekte bestaat, maar het wordt veel groter gemaakt dan het is. Het is meer zoals het griepvirus. Alle cijfers die je de hele tijd hoort, zijn gemanipuleerd.”

Joost Kusters.
 Beeld CHRIS EN MARJAN
Joost Kusters.Beeld CHRIS EN MARJAN

Joost Kusters (23) - 22.37, Buiksloterweg

Joost is floormanager bij Humphrey’s op de Nieuwezijds Kolk en is onderweg naar huis. Hoewel hij vindt dat de avondklok nadelen heeft, begrijpt hij het wel. “Ik vind het niet relaxed, maar ik kan me er wel bij neerleggen.”

Noah Engelken.
 Beeld CHRIS EN MARJAN
Noah Engelken.Beeld CHRIS EN MARJAN

Noah Engelken (21) - 22:38, Buiksloterweg

Noah werkt net als Joost bij Humphrey’s en is ook onderweg naar huis. “Ik ben geen fan van de avondklok. Maar zoals Joost zegt: als het moet dan moet het en dan leg ik me erbij neer.”

Hakan Nakisci. Beeld CHRIS EN MARJAN
Hakan Nakisci.Beeld CHRIS EN MARJAN

Hakan Nakisci (46) - 22.21, Distelweg

Hakan heeft een rustige avond, zelfs voor coronabegrippen. “Ik ben twee uur geleden begonnen en heb nog geen enkele rit gehad. Ik ga zo maar naar huis. Ik heb net mijn auto volgetankt voor 90 euro, dat ga ik er niet uithalen vandaag. Natuurlijk moeten er maatregelen worden getroffen, maar het is moeilijk, heel moeilijk.”

Achilles Vasilopoulos. Beeld CHRIS EN MARJAN
Achilles Vasilopoulos.Beeld CHRIS EN MARJAN

Achilles Vasilopoulos (37) - 23.04, Centraal Station

Achilles staat op de trein te wachten onder het genot van zijn E-sigaret. Hij heeft de hele avond in de keuken van het Renaissance Hotel gewerkt en neemt zo de sprinter naar zijn woonplaats Haarlem. Hij vindt de avondklok een goed idee. “Als we de besmettingscijfers omlaag willen krijgen, moeten we wel.”

Mevlut Kus en Ali Tareq. Beeld CHRIS EN MARJAN
Mevlut Kus en Ali Tareq.Beeld CHRIS EN MARJAN

Mevlut Kus (17) en Ali Tareq (17) - 23.11, Stationsplein

Mevlut (links) en Ali werken bij Pizzeria Pastorale en zijn onderweg naar huis. Mevlut: “De avondklok is nodig, maar niet nu. Hadden ze veel eerder moeten doen, aan het begin van Corona. En dan voor een langere termijn. Voor een maandje of twee in plaats van voor twee weken. Nu zijn ze er een beetje te laat mee.”

Niklas Minkiewicz.

 Beeld CHRIS EN MARJAN
Niklas Minkiewicz.Beeld CHRIS EN MARJAN

Niklas Minkiewicz (22) - 23.28, Dam

Niklas woont op de Wallen en is onderweg naar huis. “Ik heb gewerkt bij Rotisserie West. Sinds 21.00 uur ben ik al naar buiten aan het kijken en er is helemaal niemand op straat. Echt een absurd gevoel. Het is zaterdag. Ik begrijp het allemaal wel, het is een troefkaart van de regering. Maar omdat we takeaway doen tot 22.00 uur ben ik verplicht om nog naar buiten te gaan. Om dan de hele tijd gestopt te worden door politie, dat is naar.”

Kris Skruzdys.


 Beeld CHRIS EN MARJAN
Kris Skruzdys.Beeld CHRIS EN MARJAN

Kris Skruzdys (24) - 02.13, Leidseplein

Kris is onderweg naar huis, nadat hij de hele avond pizza’s heeft bezorgd. De avondklok maakt hem verdrietig. “Ik verhuisde een jaar geleden vanuit Litouwen naar Amsterdam en heb er amper van kunnen genieten. Ik hoop dat alles snel weer voorbij is.”

Rosalie van Soelen en hond Flip. Beeld CHRIS EN MARJAN
Rosalie van Soelen en hond Flip.Beeld CHRIS EN MARJAN

Rosalie van Soelen (21) en hond Flip - 23.35, Dam

“Eigenlijk was ik op zoek naar spanning en sensatie en heb ik daar Flip voor gebruikt. Normaal laat mijn vader hem ’s avonds uit. Maar ik dacht, nu ga ik het doen in de hoop dat ik wat actie zou zien, of zo. Ik voel me echt zo’n oma achter de geraniums nu ik dit toegeef, maar het is wel zo.”

Om haar heen hoort Rosalie dat veel mensen het moeilijk hebben met de lockdown en de avondklok. “Natuurlijk is het zwaar, dat is het soms ook voor mij. Maar wat moet dat moet en er zijn ook mooie dingen. Het is toch waanzinnig om de Dam zo te zien? Het voelt alsof de stad van mij is.”

Olaf Kraak.

 Beeld CHRIS EN MARJAN
Olaf Kraak.Beeld CHRIS EN MARJAN

Olaf Kraak (54) - 01.25, Utrechtsestraat

Olaf komt uit Eindhoven gereden, waar hij voor het ANP heeft gefotografeerd bij PSV-RKC Waalwijk. “Ik woon in IJmuiden en kon het niet laten op de terugweg langs Amsterdam te rijden. Wanneer zie je nou dat Amsterdam helemaal leeg is op zaterdagavond?”

De avondklok vindt hij wel begrijpelijk. “Ik denk dat het meer een signaal is aan de mensen om te laten zien hoe ernstig het is. Want het klinkt ook ernstig: de avondklok.”

Hans van Dam.
 Beeld CHRIS EN MARJAN
Hans van Dam.Beeld CHRIS EN MARJAN

Hans van Dam (58) en hond Ruby - 02.26, onder het Rijksmuseum

Hans loopt elke nacht met Ruby. “Ik houd van de rust van de nacht, zo net voor het slapengaan.” De avondklok vindt hij prima. “Het geeft een besef van urgentie, dat was aan het zoekraken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden