Amsterdam Bewaar

Ziggo test betaald wifinetwerk in heel Amsterdam

Voor 10 euro kunnen toeristen de hele week internetten.
Voor 10 euro kunnen toeristen de hele week internetten. © ANP

Toeristen in Amsterdam kunnen vanaf nu tegen betaling draadloos internetten op de 90.000 wifihotspots van Ziggo in de stad.

De provider gaat dat doen in samenwerking met de Wecity, een app die toeristen wegwijs maakt in Amsterdam. In die app zijn onder meer tips voor musea, horeca en winkels in de stad te vinden. Ook zijn er concertkaartjes en tafels in restaurants te reserveren. 

Ziggo stelde hun 2 miljoen wifispots in Amsterdam, die ook in modems bij mensen thuis zitten, vorig jaar al beschikbaar aan gebruikers van Wecity. Zij konden op dit netwerk de informatie in de toeristenapp raadplegen, maar hadden verder geen toegang tot internet. 

10 euro per week
Vanaf nu is dat tegen betaling wel mogelijk. In Wecity kunnen toeristen een pas kopen voor één of twee dagen (5 of 8 euro), of een hele week (10 euro). Het netwerk bevindt zich in 90.000 straatkasten verspreid over heel Amsterdam, al is er in het centrum de meeste dekking. De thuisnetwerken van Ziggoklanten, die ook gebruikt kunnen worden door andere klanten van de provider, worden niet tegen betaling aangeboden. 

Het betaalde netwerk gaat volgens Ziggo allereerst om een proef. Vanaf volgend jaar wordt het project geëvalueerd en wordt er onder meer gekeken hoe sterk de behoefte is aam zo'n wifinetwerk.

De gemeente Amsterdam besloot onlangs samen met internetbedrijven te gaan onderzoeken of gratis draadloos internet in heel Amsterdam gerealiseerd kan worden.