Nieuws

‘Zieke’ docent werkte gewoon door, nu moet hij 36.000 euro loon terugbetalen

Een middelbare schooldocent moet zijn Amsterdamse oud-werkgever 36.000 euro terugbetalen. De man zat zo’n twee jaar ziek thuis en kreeg in die periode een deel van zijn loon doorbetaald. Intussen was hij wél aan het het werk op een andere school.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het begon allemaal met een conflict binnen de werkgroep aardrijkskunde, begin 2018. Dat escaleerde dusdanig dat de aardrijkskundeleraar, die een paar dagen per week bij onderwijsstichting Esprit in Amsterdam werkte, vanaf 8 april ziek thuis kwam te zitten.

Twee jaar lang werd de docent doorbetaald. Het eerste jaar ontving hij zijn volledige loon, het tweede jaar 70 procent. Na die twee jaar liep het recht op loondoorbetaling van de docent af, waarop hij een aanvraag deed voor een WIA-uitkering. Een werknemer komt daarvoor in aanmerking als hij of zij langer dan twee jaar ziek is, maar nog niet kan werken.

De aanvraag werd afgewezen. Reden: de man was vanaf september 2018 in dienst bij het Regio College, een andere school. De docent werkte daar en verdiende bovendien structureel meer dan bij Esprit.

Terugbetalen

Toen Esprit hoorde over de nieuwe baan van de docent, werd het contract van de leraar per direct opgezegd. En dat niet alleen: de stichting eiste dat de docent de ‘neveninkomsten’, het loon van de docent bij het Regio College, én gemaakte kosten voor het reïntegratietraject zou terugbetalen.

De rechter geeft de school grotendeels gelijk. Het verweer van de docent, hij zou zijn nieuwe deeltijdbaan zijn aangegaan op de dagen waarop hij niet bij Esprit werkte, wordt door de rechtbank terzijde geschoven. Wel hoeft de docent ‘slechts’ het door Esprit doorbetaalde loon terug te betalen en niet zijn hogere loon bij het Regio College.

Alles tezamen moet de docent ruim 36.000 euro aan zijn voormalige werkgever betalen: zijn doorbetaalde loon, goed voor 30.000 euro, 5000 euro aan reïntegratiekosten en circa 1300 euro aan proceskosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden