PlusAchtergrond

Ziek na een avondje in de après ski-bar, was het corona?

Vier leden van een Amsterdams voetbalteam keerden ziek terug van een gezamenlijke skivakantie. Ze weten bijna zeker dat ze Covid-19 hebben gehad en vinden het frustrerend dat ze geen test kunnen krijgen die dat bevestigt.

Jop van Kempen
null Beeld AFP
Beeld AFP

In de groepsapp van het zesde zaterdagteam van voetbalclub WV-HEDW maakte de linksback op donderdagavond 5 maart een harde grap: ‘Zeg dat één van ons corona heeft’. Het was een schertsende schijnoplossing om de aankomende wedstrijd tegen Argon 3 te verplaatsen, want er waren te weinig spelers om een elftal op de been te brengen.

Twintig dagen later hebben vier spelers uit het team een coronabesmetting gehad. “Wintersport in Oostenrijk, Sankt Anton,” zegt aanvoerder Milan, die niet wil dat z’n achternaam in de openbaarheid komt. Met drie WV-teamgenoten en vier andere vrienden streek hij van 8 tot en met 13 maart neer in het ski-oord dat volgens het RIVM toen nog geen risicogebied was. Enkele uren nadat ze in de auto waren gestapt voor de terugreis, ging het dorp in lockdown vanwege het coronavirus.

Après-skibar de Mooserwirt

Het volledige gezelschap, zeven mannen en een vrouw in de leeftijdscategorie van 30 tot en met 45 jaar, werd ziek. De verschijnselen kwamen min of meer overeen. Koorts, spier-, keel- en hoofdpijn, vermoeidheid, druk op de longen en in sommige gevallen verlies van reuk- en smaakvermogen.

Van die acht is Milan het ziekst geweest. Net als de rest kon hij thuis uitzieken, maar hij hoestte stevig en kreeg uit voorzorg antibiotica.

De vermoedelijke besmettingsbron is après-skibar de Mooserwirt. Al kan het virus ook hebben toegeslagen in de skilift, het hotel of in de auto. Het moet haast wel het coronavirus zijn geweest, maar vanwege een gebrek aan tests in Nederland kreeg niet één van de acht een officiële diagnose.

Twee van hen kregen wel een officieuze diagnose. Ze vulden de OLVG-app in, waarna een medewerker opbelde en liet weten dat Amsterdam veel skiërs telt die met dezelfde ziektesymptomen uit Sankt Anton zijn teruggekeerd. Covid-19, zeer waarschijnlijk.

Immuun

Alle acht zijn inmiddels uitgeziekt. Alleen: ze weten niet of ze het coronavirus hebben gehad. Er bestaan tests op antistoffen waarmee Covid-19 achteraf te detecteren valt, maar die worden in Nederland niet verstrekt aan individuen (zie kader).

Frustrerend, zegt Milan. Niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook uit praktische en altruïstische motieven wil hij een antwoord op de prangende vraag: was het corona? “Het is zeer aannemelijk dat ik nu immuun ben, en dat biedt voordeel in deze tijden.”

Zo is er geen valide reden om thuis te blijven bij griepachtige symptomen, zoals het dringende advies van de regering luidt, omdat de ziekteverschijnselen immers niet het gevolg kunnen zijn van Covid-19. Vrijstelling van dat dwingende advies van de regering vermindert arbeidsverzuim. Wie immuun is, kan bijvoorbeeld ook gevaarloos op bezoek bij eenzame ouderen met een coronabesmetting. Zij mogen geen of nauwelijks bezoek ontvangen.

Alleen, zegt Milan namens vele anderen, zonder goede test ontbreekt het aan zekerheid.

Verslaggever Jop van Kempen speelt in WV-HEDW zaterdag 6

Beschikbaarheid sneltests

De GGD en het RIVM hebben geen beleid voor mensen die zeer waarschijnlijk zijn geïnfecteerd met het coronavirus en daar nu zekerheid over wensen. Er bestaan tests op antistoffen waarmee achteraf kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus heeft doorgemaakt, maar die zijn niet beschikbaar voor individuen, zegt een woordvoerder van het RIVM.

“Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben gehad moeten bij nieuwe ziekteverschijnselen binnenblijven om het uit te zieken, conform de richtlijn. Het is immers niet duidelijk of het gaat om een gewone verkoudheid, of om Covid-19.”

Het RIVM werkt samen met bloedbank Sanquin om met tests op antistoffen een indruk te krijgen van het aantal Nederlanders dat het coronavirus heeft gehad. Dat onderzoek gebeurt op groepsniveau en is belangrijk voor het meten van groepsimmuniteit. “Vanwege meetonzekerheden is de test echter niet geschikt voor individuen,” aldus de woordvoerder.

De Britse overheid is van plan sneltests op antistoffen voor individuen beschikbaar te stellen. “Het RIVM doet dat voorlopig niet,” aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagavond in Nieuwsuur. “We willen eerst zeker weten dat zulke tests betrouwbaar zijn.”

Ook commerciële partijen mogen in Nederland geen test op antistoffen van het coronavirus verkopen aan particulieren. “Ik heb een Chinese test, maar die mag ik - voor 19,50 euro - alleen aan artsen aanbieden,” zegt Robert Das van Sensitest. “Dat is door de overheid bepaald. Het is door strenge betrouwbaarheids- en veiligheidseisen een procedure van jaren om een medische test in de Etos te krijgen.”

Dat je een zwangerschapstest bij de drogist kunt kopen, maar een aidstest bijvoorbeeld niet, heeft te maken met (medische) implicaties, legt Das uit. “Bij de diagnose hiv-besmet hoort psychosociale begeleiding en medicatie, bij een positieve zwangerschapstest niet. Een corona-zelftest valt in de laatste categorie, denk ik, maar dan nog duurt het jaren voor die in de schappen ligt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden