Zes verdachten van aanslag Telegraaf blijven vast

Zes van de tien mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf vorige zomer, blijven in voorarrest zitten.

Een gestolen auto ramde vorig jaar het pand van De Telegraaf. Beeld anp
Een gestolen auto ramde vorig jaar het pand van De Telegraaf.Beeld anp

Alle advocaten hadden donderdag verzocht om vrijlating, omdat er in hun ogen niet voldoende bewijs en gronden zijn om hun cliënt langer vast te houden. De rechtbank in Amsterdam besloot tijdens een eerste inleidende zitting dat verzoek in drie gevallen in te willigen. Een van de tien was al voorlopig vrij.

Acht verdachten waren op de zitting verschenen. Ze zijn tussen de 21 en 30 jaar en voornamelijk afkomstig uit Amsterdam. In april zijn ze aangehouden, toen hun vermeende betrokkenheid naar voren kwam in een groot onderzoek naar een criminele organisatie die snelle auto’s stal en die aan andere criminelen leverde. De bende wordt volgens het Openbaar Ministerie geleid door Bilal el H. - die niet aanwezig was - en Nabil D.

Geramd

Het tweetal zou de vluchtauto en de kleine bestelauto hebben geregeld waarmee de pui van het Telegraafgebouw in Amsterdam werd geramd. Het OM gaat er vooralsnog van uit dat zes verdachten bij de aanslag en brandstichting of de voorbereiding daarvan betrokken waren. Wie de bestelauto bestuurde, werd niet duidelijk.

De verdachten hadden volgens het OM verschillende rollen in de bende, sommige verrichtten alleen hand- en spandiensten. Alle verdachten ontkenden op de zitting. Verder zwijgen ze vooral tijdens het nog steeds lopende onderzoek, aldus de aanklagers. Het OM had zich tegen de vrijlatingen verzet.

Moordzaken

De aanklagers denken dat El H. en D. ook betrokken zijn bij twee geruchtmakende moordzaken: op een vader en zoon in Zoetermeer in 2017 en de liquidatie-bij-vergissing in januari 2018 in een buurthuis in Amsterdam op de onschuldige 17-jarige Mohammed Bouchikhi. Ook hiervoor leverden ze de auto’s en deden ze mogelijk nog meer voorbereidingen, stelde het OM. Maar omdat de aanklagers dit nog niet hard genoeg kunnen maken, is geen vervolging in beeld.

De volgende niet-inhoudelijke zitting is op 18 september. De rechtbank hoopt in het eerste kwartaal van volgend jaar de zaak inhoudelijk te behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden