Zes jaar cel geëist tegen vierde verdachte Rolexbende

Justitie heeft dinsdag zes jaar cel geëist tegen een 18-jarige man die onderdeel is van de zogeheten ‘Rolexbende’. Eerder werden al celstraffen tot zeven jaar geëist tegen de andere drie verdachten.

Het Parool
Rechtbanktekening van (vlnr) Mourad B., Mounir C., Oussama A. en Imram el K. tijdens een inleidende zitting. Beeld ANP
Rechtbanktekening van (vlnr) Mourad B., Mounir C., Oussama A. en Imram el K. tijdens een inleidende zitting.Beeld ANP

De groep wordt ervan verdacht met excessief geweld mensen van hun dure horloge – vaak een Rolex – te hebben beroofd. Slachtoffer waren onder andere Robert Moszkowicz, Estelle Cruijff en René van Dam. Ook zou de groep het gemunt hebben op profvoetballers Dusan Tadic, Siem de Jong en Steven Bergwijn.

Bij de strafeis voor de overige drie verdachten, begin oktober, ging justitie uitvoerig in op hun psychische gesteldheid. Volgens het OM vormen twee van de vier mannen een gevaar voor de samenleving als ze niet worden behandeld. Eerdere pogingen om hun asociale, gewelddadige gedrag te veranderen zijn op niets uitgelopen.

Gedragsonderzoek

De eis tegen de vierde verdachte, met zijn 18 jaar de jongste van het stel, is iets vertraagd, omdat de rechtbank nog extra onderzoek wilde laten doen door een gedragsdeskundige.

Die concludeerde dat de verdachte geen stoornissen heeft. Hij kan dus verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. Wel zou er, kort gezegd, sprake zijn van een gebrekkige morele ontwikkeling en zou hij narcistisch en antisociaal gedrag vertonen.

Volwaardige mededader

Op het moment dat de berovingen plaatsvonden, was de verdachte nog minderjarig. Toch vindt het OM dat de verdachte volgens het meerderjarigenstrafrecht moet worden berecht, omdat blijkt dat hij geen kleine rol speelde binnen de Rolexbende. Zo blijkt hij een ‘volwaardige mededader’ te zijn geweest die in bepaalde gevallen zelfs anderen heeft aangestuurd of ‘advies’ heeft gegeven.

Tel daarbij op dat het geweld dat is gebruikt zich niet enkel heeft beperkt tot het weggrissen van een horloge, zei de officier van justitie. “Er is onnodig ernstig en excessief geweld gebruikt, bijvoorbeeld het stompen en schoppen van slachtoffers, het aanbrengen van een nekklem en het achterover trekken van slachtoffers en ze bedreigen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden